“În lumina recentelor evenimente și având în vedere contextul geopolitic, zona Mării Negre se dovedește a fi crucială atât pentru securitatea regională, cât și pentru întreaga securitate euroatlantică. Nu ne putem permite să gândim limitat din punct de vedere strategic, iar competența și expertiza noastră pot contribui substanțial la soluționarea problemelor care alcătuiesc arcul de instabilitate din zona Mării Negre”, a declarat presedintele Klaus Iohannis în alocuțiunea susținută cu prilejul participării la cea de-a 52-a Conferință de Securitate de la Munchen, Germania.

“Angajamentul luat pentru securitate și o viață mai bună este acum supus provocării în întreaga zonă euroatlantică de factori multipli care se potențează reciproc, dând naștere unui mediu complex de securitate și unor noi riscuri la adresa acesteia. Din exterior, ne confruntăm simultan cu provocări multidimensionale, atât din est, cât și din sud. Deși de natură diferită, acestea sunt cruciale pentru securitatea euroatlantică. Eroziunea valorilor și a normelor, precum și încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional ne-au adus în punctul în care ne aflăm în prezent. Situația actuală este, de asemenea, efectul unei lipse de voință politică și hotărâre manifestată de anumite state și de alți actori de a respecta principiile, normele și instrumentele care au fost construite de-a lungul deceniilor”, a afirmat Iohannis.

În opinia sa, o amenințare crescândă a terorismului, precum și un flux de migranți fără precedent, exercită o presiune suplimentară asupra Europei.

“Criza migranților, în mod special, ne-a demonstrat potențiala fragilitate a construcției europene și eficiența limitată a instituțiilor noastre. Nu cu mult timp în urmă, principala temă de pe agendă era extinderea. Acum, trebuie să găsim soluții pentru a menține soliditatea și unitatea Uniunii Europene, proiectul european însuși fiind sub semnul întrebării. Toate aceste provocări cu care ne confruntăm acum nu doar pun la îndoială securitatea; ele distrug încrederea în sânul societăților noastre între oameni, țări și actori politici internaționali. Ne regăsim acum într-o situație care reclamă mai mult decât reacție și adaptare la circumstanțe și la evoluții continue ale mediului internațional. Trebuie să ne redefinim viitorul, plecând de la aceste realități”, a subliniat presedintele.

El a punctat că trebuie să fie consolidată alianța Nord-Atlantică, în calitate de garant al securității euroatlantice, și concentrarea să se îndrepte asupra apărării colective, investind masiv în sectorul politic și în cel strategic.

“Trebuie să prețuim puternica legătură transatlantică, completată de o contribuție europeană crescândă, în conformitate cu Declarația Summitului din Țara Galilor. Nu cred că trebuie să alegem între reasigurare și reangajare. Ele nu se exclud reciproc. Aș spune, mai degrabă, că trebuie să găsim echilibrul corect, astfel încât să transmitem un mesaj: suntem puternici și uniți, ne susținem reciproc, la fel cum ne susținem valorile și principiile, gata de a le apăra dacă este nevoie și, în același timp, dorim să reconstruim încrederea, deoarece ne dorim o lume mai sigură și mai bună. Salut decizia SUA de a spori de patru ori bugetul destinat Inițiativei de Reasigurare Europeană. O consider o expresie a angajamentului privind securitatea în Europa și față de obiectivele noastre comune ca organizație. Implementarea deciziilor luate la Summitul din Țara Galilor, stimularea curajoasă a dezvoltării adaptării pe termen lung a NATO și, în special, consolidarea dimensiunii de descurajare vor produce impactul dorit la Varșovia”, a spus Iohannis.

El a indicat că România rămâne un pilon al democrației și al stabilității în regiune.

“Vom continua să fim o sursă de securitate la frontiera de est a NATO și a UE. În acest an, am crescut bugetul destinat apărării și avem un acord, semnat de către toate partidele politice din România, conform căruia urmărim să atingem un nivel de cel puțin 2% din PIB pentru cheltuieli publice în domeniul apărării naționale, până în 2017. România participă integral la consolidarea NATO. Aceasta include inițiative regionale, precum și angajarea constructivă a partenerilor și a altor actori relevanți. În acest scop, pe 4 noiembrie 2015, la București, am prezidat, împreună cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, reuniunea la nivel înalt a liderilor statelor de pe flancul estic al NATO. Declarația privind Solidaritatea Aliată și Responsabilitatea Comună adoptată cu acea ocazie reflectă angajamentul nostru de a consolida securitatea euroatlantică prin intermediul unității, al solidarității și al coeziunii NATO”, a menționat Iohannis.

Iohannis consideră că cooperarea și coordonarea NATO-UE reprezintă garanția securității și a prosperității.

“Avem nevoie de angajamentul consolidat și autentic manifestat reciproc de fiecare organizație. Atât procesul de redactare a Strategiei Globale a UE, cât și pregătirea în vederea Summit-ului NATO din Polonia trebuie să asigure un rol important atât pentru flancul estic cât și pentru cel sudic, angajamentul de a consolida capacitatea de rezistență a societăților noastre, o viziune cuprinzătoare și acțiuni care să asigure continuitatea eforturilor deja întreprinse în zona Mării Negre, de asemenea foarte relevante din perspectiva securității energetice”, a conchis Klaus Iohannis.

22 COMMENTS

 1. Alambicat discurs.nu cred ca a inteles ceva din ce a declarat.macar discursuri sa avem ca armata ciuciu.putem sa alocam si 50% din pib ca tot asta o sa avem: o armata ptr. defilari si cam atat.au grija sutele de generali sa pape toti banii si cu ce ramane sa cumpere niste second hand din occident.si nici pe alea nu le luam la pret real: am dat 160 mil.$ pe doua fregate dezarmate si in aceeasi perioada brazilia a luat UN PORTAVION cu 30 mil.$ .ca sa nu mai zic ca doua fregate oliver perry( model verificat in lupta) complet echipate cu rachete harpoon si standard costau 191 mil.$.

  • Sluga plecata Joha Vece Klaus canta si ea cum i-a dictat stapanul, stapanul dorind cu ardoarea amplasarea unei flotile Nato permanenta in Marea Negra.

   • cam greu cu flota nato permanenta in marea neagra.conform tratatului de la montreaux din 1936 statele non riverane marii negre pot stationa nave de razboi de max. 10000 t ptr. maxim 21 de zile in bazinul marii negre.sau nave militare cu un tonaj total de 45000 t ptr. aceeasi perioada.adica ar fi un dute-vino de nave militare de toata frumusetea.

 2. Waw! :))))) Ce zici bre? :))))) La voi pe site am găsit:
  ”’Klaus Iohannis: România susține existența unei flote NATO la Marea Neagră””
  Serios bre? :)))) Nu prea cred că toată România e deacord cu vocaliza ta!:))) Poate tu şi ai tăi!
  Poate tu nu ai auzit, nu ai învăţat, sau nu-ţi aminteşti ceea ce ne mai amintim noi! Mai pune mîna pe o carte de istorie veche de cînd erai în clasa a V-VI-a(aveai 12-13-14 ani, hai 15 cu un 1-2 ani pauză1971-1973 cînd nu era comunismul înrădăcinat puternic. manualele erau retipărite în 1960-1962 după manualele deteriorate) şi pune în paralel perioada democraţiei din cei 26 ani cu ceea ce scria în cartea de istorie în acea perioadă. Ţi-o pot împrumuta doar pentru informare.
  Cîndva în manualul Istoria Universală şi Istoria României erau amintite naţiile bipede care au fost în trecere sau au poposit în această ţară ”sat cu lumină şi vieţi” România. Le învăţasem prescurtat numele întrucît trebuia să le prezentăm la lecţia de istorie, ca dovadă a istoriei ţării şi a lecţiilor învăţate. Acum, aud că peste tot se spune de trădători, de ucigaşi, de invadatori şi totul doar de prin străinătate, inclusiv marile puteri interesate de control şi sărăcirea popoarelor prin anumite afaceri. Ce să mai dăm vina pe ceilalţi, cînd totul porneşte din interiorul acestei ţări? Dacă fac o analiză din ceea ce îmi amintesc, prescurtările popoarelor(prescurtări doar pentru armată în timpul războiului 1916-1917 şi 1944-1945 ulterior înscrise în manuale) care au trecut peste acest teritoriu numit România, totul coincide perfect cu perioada democraţiei!
  – Go(goţii)=golanii întîlniţi la orice pas
  – Hu(hunii)=violenţii nepedepsiţi
  – Ge(geţii-germanii)=manipulanţii ”escroci”
  – E(etruscii)=epavele societăţii”scursuri în funcţii înalte”
  – A(albanezii)=analfabeţii cu diplome şi doctorate en-gros
  – Sl(slavii) =sclavii lumii
  – A(avarii)=hoţii aleşi şi numiţi în funcţii politice guvernamentale
  – Bu(bulgarii)=burghezii, îmbogăţiţii peste noapte, afaceriştii de carton
  – Ung(ungurii)=unşii gras per funcţii şi afaceri
  – Pe(perşii)=perindaţii escroci
  – C(celţii)=cobaii societăţii
  – V(vizigoţii) =veninoşii în funcţii
  – O(ostrogoţii)=obedienţii
  – Ta(tătarii)=tembelii plini de ură,vorbitorii mult prost şi fără rost
  – Tu(turcii)=capii executanţi ca turcul
  – R(ruşii)=rutinaţii ruinaţi de speranţă
  – C(călăii:actualii ceceni)=criminalii plătiţi per comandă la orice pas. Nu-mi amintesc toţi perindaţii dar au fost destui.
  Şi după, apăru specimenul Moravia(moralitatea în vechiul tertitoriu roman în perioada cînd ”maghiarii ereu liberi pentru a-şi căuta ţară stabilă”). Asta după ce au distrus şi furat tot ceea ce era bun şi rezistent ca istorie în această ţară România ”actualmente sat cu lumină şi cobai bipezi numerotaţi” pe cale de dispariţie.
  – Oare nu cumva ne-am trezit înaintea erei noastre după un somn care a durat cam 100 de ani?
  :))) Ce credibilitate aveţi voi care v-aţi murdărit mîinile cu retrocedări, cu furt din banii publici prin legi în favoarea escrocilor şi hoţilor, voi care v-aţi pătat palmele cu sîngele şi vieţile celor care au murit şi mor cu zile din cauza reformelor voastre cu care vă lăudaţi permanent, limitînd pînă la subnutriţie din toate punctele de vedere omul???

 3. “Din exterior, ne confruntăm simultan cu provocări multidimensionale, atât din est, cât și din sud.”

  Coane, ai uitat vestul si nordul (in 2D) susul si josul (in 3D) trecutul si viitorul (in spatiul Minkovski – e, mai stii de asta de la fizica? vezi ca era rus… da mai bine n-adu vorba de el la NATO, nu se face…)

 4. Subiectul este unul foarte interesant si sensibil. Totusi am impresia ca este mai mult decat umflat artificial mult mai mult decat realitatea, amplificat la maxim si creat pentru a estompa multe din neajunsurile si nerealizarile din aceasta zona si totodata mentinerea acestei zone, a cetatenilor acesteia intr-o tensiune exacerbata in folosul unor interese inca nedevoalate.

 5. ca tot e ciolanis plimbaretu’ prin germania constat, dupa multe zile de asteptare, ca nemtii nu au “societate civila”. accidentul dintre 2 trenuri soldat cu morti si raniti nu i-au scos in strada pe “tinerii frumosi si liberi”, nu au aparut la cele mai vizionate talk show-uri reprezentanti ai “strazii”, nu s-a umplut facebookul de atacuri la guvern sau macar ministrul transporturilor, nu s-a cerut o amarata de demisie, macar a cancelarului, nu a iestit in strada macar un neamt! halal “societate civila”, halal nemti, halal democratie, halal presedinte german care sa ne spuna in direct ca a trebuit sa moara oameni ca sa-si dea demisia cancelarul. ce nasoi sunt nemtii astia cum de nu i-au ei lumina de la tinerii frumosi si liber din romania. oare de aceea e germania locomotica europei pentru ca n-au tineri frumosi si liberi, n-au diaspora, n-au talk show-uri “dedicate”, n-au analisti care sa le lumineze drumul de urmat si n-au dna condus de un procuror sef care neaparat trebuie sa primeasca un nou mandat ( zice ministrul tuica parca) deoarece a primit premiul unei reviste amarate care face sinteza operelor din literatura si nu are legatura cu justitia? tara de “destepti” care le stiu pe toate.

 6. Basescu a spus de la inceput ca trebuie oprita din start migratia. Migrantii au o cultura total opusa culturii europene deci nu prea ai ce intregra. Tot Basescu a consolidat si intarit covarsitor relatia cu SUA Europa si NATO intr-o perioada cand ponta si alianta mafiota usl au distrus credibilitatea Romaniei in exterior. Scutul de la Deveselu reprezinta materializarea cu succes a luptei constante de apropiere cu structurile pro atlantice promovate de Basescu.

 7. Securitatea si increderea se formeaza cu ajutorul educatiei. Pentru a vedea gradul de educatie dintr-o tara trebuie doar sa privim si sa comparam bugetul alocat educatiei si bugetul alocat prevenirii needucatiei (politie, justitie, servicii secrete, etc).
  Daca se investeste in educatie pentru a sensibiliza inima copiilor pentru a fi mai cinstiti, mai compasivi, mai empatici, mai iubitori nu ar mai exista atatea puscarii si infractori care: fura, mint, inseala, omoara, s.a.m.d.
  O natie care nu isi educa cetatenii in primii ani de viata, pana la 14 ani, va continua sa creasca vlastare strambe.

 8. Multe specii au vazut la om cu face focul. Cu toate astea, niciuna nu a preluat procedura. Astfel, s-a dovedit ca toate dobitoacele au o mentalitate mai ecologica decat singura specie inteligenta de pe planeta.

 9. Democraţie!
  – Ce democraţie?
  – Care democraţie?
  :))) continuarea erei comuniste de care se plîng chiolganii c-au dus-o rău şi care-s acum în funcţii?
  :))) Halal democraţie cu rădăcini comuniste în practică!
  :))) Luaţi d’aici şi vă amintiţi de perioada de ”tristă amintire” pentru unii şi imaginea ca fapte concrete continuă perfect în democraţia ”comunistoidă” cu bazaţii pe ”studii şi diplome” o căruţă: http://www.agerpres.ro/politica/2016/02/14/bistrita-nasaud-vicepremierul-dincu-distins-cu-crucea-transilvana-de-catre-mitropolitul-clujului-13-04-24
  :))) pozele spun totul!
  :))) Hai cu ”tehno-căraţii poli-comunişti cu vechime” la alegeri!
  :))) Cum să nu-i votăm dacă aderăm şi ne place această formă de democraţie, cît şi la manifestările comunistoide actuale în poreclita democraţie: pîine şi sare pe platoul discreţionar?

 10. Un text mai prost scris, si intr-o limba atit de lemnoasa, n-am mai citit de pe vremea comunistilor.
  Stiu, nu e scris de el, dar daca-l citeste, si-l insuseste!
  In fine, nu de asta sint surprins. Actualul chirias de la Cotroceni vorbeste despre un asa-numit “Angajament pentru securitate și o viață mai bună”
  Sincer, n-am auzit de acest angajament, dar pot sa admit ca e doar vina mea. In schimb, nu pot sa nu observ ca GUVERNUL LUI, de ale carui actiuni nu are cum sa se dezica (desi aceeasi magarie a facut-o si inaintasul lui, numitul basescu traian) face tot ce poate pentru a incalca acest angajament (daca el exista).
  Sau poate politrucul din virful dealului o sa-mi spuna ca intre o viata (un pic) mai buna si salariul minim (de exemplu) nu exista nicio legatura?
  Sigur, se cunosc “beneficiile” pe care forta de munca ieftina le aduce corporatiilor (multi)nationale. S-a spus ca si migratia populatiilor din orientul apropiat ar fi folositoare, cel putin in privinta asta. (Se vede acum ce riscuri incalculabile si-au asumat cei care, intr-un fel sau altul, au incurajat aceasta migratie)
  Oare mentinerea veniturilor salariale ale romanilor la un nivel cit mai scazut nu este indreptata tocmai in directia asigurarii acelei forte de munca ieftine?
  Si-atunci, cum ramine cu “Angajamentul pentru o viață mai bună”?
  Nu cumva e similar cu “grija fata de om”, din comunism? Macar atunci stiam cine e omul!
  Chiar: a cui viata urmeaza sa fie mai buna?

 11. Johan la cat ii merge mintea nu putea scrie asa ceva. El a fost putțrtator de cuvant al celor csre au conceput textul.

  • As vrea sa vad o zi de lucru din viata lui jihanis. Pariu ca toceste compuneri. okkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk nota 10 pentru postare

 12. :))) Cică: ”nu există suficienţă sau destulă voinţă politică ” pentru a schimba ceva din rău în bine, din proiect vorbit în lege clară cu finalitate reală pentru popor şi ţară!
  -Dacă nu există suficienţă politică atunci la ce mai staţi în funcţii şi scaune? Doar pentru a vă prezenta pe micile ecrane şi de a vă încasa veniturile din funcţiile iniţiale doar plimbîndu-vă pe la televiziuni sau pe nu ştiu unde în scop personal?
  Am ajuns ţara cu cei mai mulţi turişti: numiţi pe funcţii şi politicieni aleşi în funcţii înalte plătiţi regeşte!
  Vechimea ca turist român plătit regeşte se practică din perioada comunistă. Un caz dezvăluit după de 37-38 de ani de demnitarul comunist Mircea Maliţa în cartea „Secolul meu scurt” http://www.cotidianul.ro/andrei-plesu-trimis-in-1978-de-pcr-in-indonezia-la-o-conferinta-unde-se-plasau-spioni-276234/
  – Şi cîţi or mai fi! Nu cumva s-au lipit pe viaţă de funcţii? :))) da.
  Am ajuns ţara în care deşi propritari fiind sîntem obligaţi să plătim pămîntul de sub casă! Cum bade: terenul de sub bloc e cam100 metri pătraţi şi fiecare proprietar plăteşte 7 lei înmulţit cu 20 locuinţe=140 lei pe an daţi la stat ca impozit şi statul nu investeşte nimic în pereţii blocului pentru care, la fel plăteşti impozit!
  – De ce nu se respectă legea: proprietar al casei cu toate cheltuielile proprietarilor şi niciun ban statului care te fură prin funcţionarii care fac legi? :))) C-aşa se vrea? Şi ne mai plîngem de procurori, judecători, notari , cînd totul se face la vedere!
  – Ce mai înseamnă corupţie dacă totul e la vedere?
  – Pentru ce atîta haos şi emisiuni tv live cu aşazis-a corupţie?
  – Oare nu se vede cu ochiul liber? :))) poate că nu se vrea să se vadă şi se continuă spectacolul autodenigrării (eu pe mine ca om în funcţie şi în instituţie)de către cei în funcţii! De ce nu?
  :))) Succes!

 13. Johannis vorbeste despre cooperare si coordonare NATO-UE care ar reprezenta o garantie a securitatii si a prosperitatii.
  Pai in contextul extrem de dificil creat in Orientul apropiat, cu razboiul din Siria , cu pozitia mai mult decit duplicitara a Turciei, cu controversele USA-Rusia, adaugind Iran, Arabia Saudita ei bine termenul “garantie” mi se pare o iluzie.
  Cine , ce garanteaza? UE a demonstrat cit de subreda este ca si constructie intern si extern.
  Ce garantie putem spera de la incapacitatea de a decide o strategie de politica externa. Totul e incurcat mai rau decit in cubul Rubik.
  Azi chiar SUA critica dur Turcia pentru ca a bombardat Curzii sprjiniti de americani. Cineva intelege ceva? Ipotetic, daca trupe terestre americane debarcheaza in Siria, cu cine se lupta? NATO trebuie pe de alta parte sa se gindeasca si la flancul estic, noi Polonia, tarile baltice.
  Ucraina, Dumnezeu cu mila, Rep. Moldova, goodbye deocamdata. Se joaca o sarabanda infernala in Europa si nu numai.
  Pentru prosperitate, zice Johannis. Iara pune discul cu prosperitatea, disc ce se rupe punctual din prima tura. Care prosperitate? Migrantii ne vor costa cifre rizibile…. doar vreo 500 miliarde , se zice, basca o taxa pe carburanti plus cotele ce vor cadea ca o belea pe spinarea celor 28 de subjecti Europeni.
  Care prosperitate? Cind bani grei se vor duce pe dotari strategice, pe arme etc.
  Dar noi cu cresterea, umflata pe hirtie de 4,5%, vom reusi, da? Sa intarim strategia de aparare si vom ridica prosperitatea la nivel de nemaipomenit. Este amara si ineluctabila soarta ce ne asteapta.
  Ghinion , avem o karma proasta sau negativa.
  Alesul vorbeste de siguranta energetica, ja! Vorbeste de capacitate de rezistenta a societatilor noastre, vorbeste de viziune comuna, de eforturi. La ce eforturi bestiale ne mai angageaza Alesul cind saracia si regresul socio-institutional face viata Romanului dezguastatoare, brutala si scurta, medical vorbind. Parole, parole parole, conferinte, summit-uri, la sfirsit poza de grup, toti surizatori.
  Johannis saluta bugetul marit de 4 ori destinat de Americani, securitatii in Europa, bravo!
  De 10 ori ar trebui marit caci democratia si salvgardarea ei au un pret inestimabil. Si ei au primit si luat nu putin de la Europa: acorduri, colaborare si sprijin neconditionate in timp, baze militare terestre si navale peste tot, plus interceptari (Big brother 1-2).-

 14. Recunosc, era mult mai bine când personajul tăcea (făcând pe sobrul pasămite ) sau dădea drumul la câte o gafa vizuală (dădea cu paltonul de capota limuzinei); discursul citat e si stufos, si încâlcit, si insipid, o capodopera cum n-am mai auzit de la Plenarele UTC unde vorbeau cei mai răsăriți/școliți dintre Politrucii cu munca de tineret. Oricum, nu cred sa-l fi ascultat cineva, jocurile sunt făcute si acest Johannis a fost pus in capul satului românesc ca sa impună regulile, nu sa explice filosofia jocului la care participam. Dar cred ca merita sa ne gândim la faptul ca Johannis a fost sincer in timpul campaniei si ca, dacă auto-definiția de “politruc privat” făcea parte din exercițiul sau de sinceritate, se cade sa luam de buni si alți termeni in care s-a definit pe sine, sau pe alții, pe cei care aveau sa-i constituie “curtea”. Se prea poate de pilda sa fie adevărat ca părinții l-au ținut in viața cu dieta de ciocolata si cafea care i-a permis lui, tânărului Johannis, sa-si rupă din cheltuielile curente pentru a-si lua casa după casa; sau alta aberație de care am râs atunci si care probându-și autenticitatea sa ne facă sa observăm ca am votat (generic vorbind) un personaj de lemn, cu limba de lemn si, of Doamne! Cap din același material.

Leave a Reply