Un portret al Elenei Ceausescu, realizat de pictorul roman Adrian Ghenie, a fost vandut cu 197.000 de lire sterline (echivalentul a 250.190 de euro), la o licitatie organizata recent, la Londra, de casa Sotheby’s. Tabloul “Untitled (Elena Ceausescu)”, un ulei pe panza, realizat in 2010 de Adrian Ghenie, era estimat la o suma cuprinsa intre 60.000 si 80.000 de lire sterline (76.200 – 101.600 de euro) si a fost scos la vanzare, pe 11 februarie, la Londra, in cadrul licitatiei “Contemporary Art Day Auction”, a casei Sotheby’s, informeaza Mediafax.

12 COMMENTS

 1. Pentru cumparator, de neinteles de ce sa platesti 1/4 milion de euro pentru o oroare. Eu nu cred ca se poate vorbi de arta si, implicit, nu cred ca este o investitie care sa aduca beneficii in viitor.
  Dar poate este o placere mai speciala a cumparatorului…

  Pentru autor, de neinteles de ce sa alegi acest subiect pentru lucrare. Eu nu cred ca poate fi catalogat altfel decat o oroare. Si auzisem lucruri bune despre Adrian Ghenie.

  Nu excludeti sa fie o simpla manevra de PR.

  • O simpla manevra de PR alaturi de multe altele ce tin de Ghenie. Tot ce tine de Ghenie, este cel putin suspect. Au mai fost pana la el si “Micuta Picasso”, “omul strazii, care facea colaje”, etc. Se cauta (pana la urma) fraier care sa arunce o suma de bani in gura lupului 😉

 2. :))) Leana avu valoare mare în comparaţie cu nulităţile bipede alese în cei 26 ani de bătaie de joc şi furat

  • Hai, c-aici ai dat-o, cum ar veni, cu mucii-n fasole ! Inteleg sa strambi nasucu’ la un “vanghelie-almanahe”, la o “eba-europarlamentara” (ca sa nu mai amintesc de “bratianu-cartof”, din anii “90)… da’, dupa ironia cu “portretu’ valoros”, totusi, ramane ideea d-o propaga planagaciosii, cum ca “era mai bine inainte”…

 3. Multe portrete ale Mariei-Antoaneta datând din zilele detenției sau din ultimele momente ale vieții se afla in Colecții private, si nu pe toate le-au achiziționat regaliștii. Vrem-nu vrem, madam Ceaușescu a deținut rolul unei regine autentice, si a sfârșit-o precum o regina pur sânge: “decapitată” de un tribunal “revoluționar “, personajul fascinează mai ales in ipostaza de condamnata, deci bravo cui s-a gândit sa-i surprinda fatza îndeobște lipsită de orice expresie, ușor voalata de Tristețea sfârșitului. In aceeași ordine de idei cineva ar trebui sa înceapă sa se ocupe serios de istoria comunismului românesc si de figurile ei de marca: Ceaușeștii, desigur, dar si figurile sinistre care ii țin pe umeri, ca intr-o friză , Dej, Pauker, si de ce nu? Securiștii , mercenarii, câinii de paza. Atunci sa vezi prețuri la Southeby, ca la frizele de pe mormintele faraonilor , când va apărea tot alaiul prin licitații, si liotă de parveniți /miliardari fără sânge albastru care va cumpara de zor operele respective pentru a se zgâi la ele cu invidie.

 4. Cu toate că băsescu are și el o strânsă legătură cu ”uleiul”, el luând-o serios pe ”ulei”, în condițiile în care vapoare nu mai sunt, deci nici pânze nu mai sunt(astfel , fiind știut, că ne confruntâm cu o mare criză de… suport), eu mi-aș dori un băsescu în …formol. Asta-i mai bun decât ”uleiul” că realizezi cu el ”picturi” în…3D.

Leave a Reply