Bancherii nu au găsit luna tre­cută suficiente lichidităţi în conturile com­paniilor pentru a deconta bile­tele la ordin şi cecuri în valoare de aproape 1,3 mld. lei (270 mil. euro), aceasta fiind cel mai ridicat nivel lunar al refuzurilor la plată din 2015 încoace, potrivit da­telor BNR citate de zf.ro

Creşterea accentuată a refu­zu­rilor la plată în acest an vine în con­textul în care 2018 nu a pus pro­bleme firmelor din punctul de vedere al lichidităţilor.

Valoarea sumelor refuzate la plată doar în luna martie din 2019 s-a apropiat de nivelul înregistrat pe tot anul 2018, când băncile au re­fuzat decontarea de instrumente de plată de 1,9 miliarde de lei.

Analiştii atrag atenţia că înrău­tăţirea lichidităţilor companiilor este primul semnal al degradării situaţiei economice şi chiar al începutului de recesiune.

„Este un semnal foarte prost şi este primul semnal al încetinirii economiei şi chiar al unui început de recesiune. Aceasta este ordinea: pro­fita­bilitatea firmelor scade, ră­mân fără cash şi încep să aibă pro­bleme“, a explicat analistul Dragoş Cabat.

11 COMMENTS

 1. Nici o problema,e bine cu Orlando,Viorica citeste de pe hartii cat de bine merge economia Romaniei,Pop ne spune ca 75% din planul de guvernare e gata , avem spitale regionale ,cica 100 km de autostrada ,nu e panica man … decat o mica problema niste maruntis lipsa !
  PSD + ALDE = ” prosperitate “

 2. Tradus invers : va puneți cu noi ,( bănci si alți cămătari) .. lasă că va arătăm ,noi ! . Și, văd că le țineți isonul , mai și dați cu bau- baubaul !

  • Stimate domn, ma scuzati, dar sa stiti ca ECONOMIA (cu majuscule) nu face jocurile nimanui. Ea pur si simplu este. Cat despre aceasta situatie, fiti sigur,este abia inceputul. Ma tem, cu stimabilul Teodorovici, vom invata sa dam lectii Greciei despre ce anume inseamna o criza. In rest, domnul RT e la fel de surd ca PSD-ALDE care se contrazic in prezent cu de alde Solow, Stiglitz, Kusnetz, Keynes etc. Asta e, cand ai economia la seral si vinzi povesti credulilor. De ce trebuie sa sufere si cei care stiu ce este economia, asta abia ma depaseste.

 3. dle Tudor, nu mai dezinformati cum face opozitia!
  ECONOMIA DUDUIE!
  TOATA LUMEA ARE MAI MULTI BANI SI TOTI PENSIOANARII MANANCA LA RESTAURANT!
  ASTA E ADEVARUL, PE CARE-L SPUNE DOMNU DRAGNEA!

 4. Mie sa mi explice BNR unde s lichiditatile…
  La companii..nu..in banci…nu…Cine le depoziteaza si unde ?

  • E simplu: le-au papat maririle nejustificate de salarii si pensii, consumul din import si incurajarea consumului prin maririle mentionate, plus inteleapta gestionare financiara. Banii se gasesc, da’ nu la cei care au consumat. 🙂 …si n-au investit decat in nimic.

   • Prin consum.excesiv, banii se intorc in..banci.Pentru ca.marile companii si distribuitorii nu ii tin in casa.
    Deci…dupa o asa analiza economica, banii ar trebui sa se gaseasca in banci.

    • Doamna, cu asa o logica ‘de fier’ nu-i de mirare ca ati ‘cumparat’ toate minciunile vandute de pesede-alde. Va doresc dumneavoastra si tuturor celorlalti creduli si conspirationisti vizati de ‘oculta mondiala’ o traversare cat mai minunata a crizei. Altfel, nu va ramane nimic. Lipsa de educatie, dublata de mediocritate la guvernare vinde mai bine acest tip de minciuna decat adevarul: o gasca de inepti furaciosi la guvernare. 🙂

Leave a Reply