Unul dintre cei mai importanți generali ai Armatei Statelor Unite, generalul Ben Hodges a făcut dezvăluiri în exclusivitate, la emisiunea ”Punctul de întâlnire”, despre amenințările care planează asupra României, despre provocările din Marea Neagră și răspunsul aliaților, informații cruciale despre viitorul Alianței Nord-Atlantice. Generalul Ben Hodges a fost pana de curand comandant al Fortelor Terestre Americane in Europa (USAREUR). Azi e unul din cei mai valorosi specialisti ai think tank-ului american CEPA.

”Mă gândesc la România ca aliat împărțit în trei așa-zise categorii. În primul rând, experiența mea personală cu soldații din România și din Afganistan. Femei și bărbați nemaipomeniți, foarte buni profesioniști. Un aliat pe care te poți baza. România este una dintre puținele țări care și-au crescut angajamentul în Afganistan odată cu Statele Unite.

Al doilea lucru care îmi vine imediat în minte este efortul său, mulțumitp șefului Statului Major, generalul Ciucă, pentru îmbunătățirea și modernizarea capabilităților. militare. El nu poate face asta singur. Are nevoie de susținerea Parlamentului și a Guvernului, dar văd la România este o creștere semnificativă. România a alocat 2% pentru Apărare. Asta face din ea un aliat de nădejde. 

În al treilea rând ne putem uita la această hartă. În unele dintre cele mai importante părți ale Europei, în zona Mării Negre, poți simți că NATO acordă o tot mai mare atenție acestei zone. Realizăm cât de importantă este zona Mării Negre din punc de vedere strategic și cred că România va ajunge să joace un rol important pentru ceea ce trebuie să facă NATO în zona Mării Negre”, a declarat Ben Hodges.

“Daca ne uitam pe harta si vedem ca din tarile riverane Marii Negre, 3 sunt state NATO – Romania, Bulgaria si Turcia – si celelalte 3 Rusia, Ucraina, Georgia nu au acest statut, punand in balanta si agresiunile militare repetate ale Rusiei in bazinul acestei mari, vedem ca o noua cortina de fier cade exact pe mijlocul Marii Negre”, a declarat generalul Hodges.

Despre amenințările care din din Rusia și despre tensiunile care tot cresc

”Aveți dreptate. Sistemul antirachetă de la Deveselu, la fel ca cel care sperăm că va fi gata în curând, în Polonia, a fost instalat ca să-i protejeze pe cetățenii europeni, aliații noștri, de rachetele care pot veni din Iran. Rușii sunt profesioniști. Ei știu că cele două sisteme nu sunt ofensive. Dacă am fi avut un sistem care să oprească rachetele venite dinspre Rusia, am fi fost copleșiți imediat. Aceasta face parte din retorica tipică falsă a rușilor de a da vina pe alții pentru propriul comportament agresiv. Nu am nicio îndoială. Dacă Rusia ar fi decis să lanseze un atac, ar fi atacat aceste sisteme. Dar nu cred că este necesar. Sunt acuzații false.”, a susținut Hodges.

https://www.antena3.ro/actualitate/generalul-ben-hodges-unul-dintre-cei-mai-importanti-ofiteri-ai-armatei-statelor-unite-dezvaluiri-518597.html

Țărmul României se află la doar 480 de kilometri de Crimeea. Sfatul pe care le dă generalul oficialilor români

”Occidentul, restul Alianței, Statele Unite și Canada știu despre importanța României. Vorbesc din punct de vedere geografic, din punct de vedere al implicării ării ca aliat NATO și referindu-mă la comportamentul agresiv al Rusiei începând de la invadarea Georgiei de acum 10-11 ani și faptul că a ajuns și în Ucraina a atras atenția. România are șansa de a juca un rol foarte important în această zonă strategică, dat fiind că vorbim despre Marea Neagră, despre Dunăre, de apropierea geografiă de Ucraina și așa cum ați spus, de Rusia. România este un aliat important într-un loc important. Dacă ar fi să sfătuiesc autoritățile din România, le-aș spune că trebuie să se pregătească pentru un potențial conflict. Vrem să menținem această posibilitate cât mai mică având echipamet modern, trupe bine antrenate, fie că e vorba despre Armată Marină și Forțe Aeriene.”, a spus generalul Hodges.

Interviul integral aici :

Leave a Reply