Marele medic Alexandru Oproiu, unul din creatorii scolii romanesti de gastroenterologie, lanseaza avertismente serioase in Jurnalul national, intr-un interviu realizat de Florin Condurateanu.

http://jurnalul.ro/special-jurnalul/interviuri/profesor-doctor-alexandru-oproiu-dulciurile-si-alcoolul-deregleaza-sistemul-digestiv-736485.html

Grăsimile se evacuează încet din stomac, apare excesul de acid şi se ivesc balonările. Dulciurile concentrate fac să migreze apa în intestinul subţire, iar scaunul se transformă în diaree. Vinul şi berea, pe de altă parte, deschid poarta refluxului gastro esofagian. Cum ne afectează sistemul digestiv diversele tipuri de alimente, explică profesor doctor Alexandru Oproiu. 

Florin Condurăţeanu: -Este un vârtej nebun, s-au înmulţit îngrijorător cancerele de stomac, de colon, de ficat, de pancreas, de esofag şi atacul căpcăunului de cancer se face la vârste tot mai tinere. Ce explicaţie poate fi dată?

Prof. Alexandru Oproiu: – Regimul alimentar tot mai bogat în alimente cu gust bun, tot mai plin de hrană concentrată, înalt prelucrată, plină de conservanţi şi  coloranţi perturbă echilibrul şi funcţionarea tubului digestiv. A crescut frecvenţa nu numai din clasa bolilor neoplazice, dar sunt mai frecvente gastritele, ulcerele, ficatul gras, refluxul gastro-esofagian, hepatitele etc. Oamenii trebuie să ştie o serie de noţiuni importante legate de dieta lor şi să ia aminte la păstrarea sănătăţii sistemului digestiv. Dacă sunt prea multe grăsimi în dietă trebuie să se conştientizeze că acestea se evacuează mai greu din stomac, alimentele prea grase întârzie în stomac producând o secreţie mai mare de acid şi balonări. Proteinele sunt bine tolerate de tubul digestiv, ele fac parte din dieta curelor de slăbire. Dar nu trebuie să se sară peste cal cu proteinele, e cazul ca proteinele să fie asortate cu legume şi cu alte categorii alimentare. Mesele e bine să conţină destule legume şi fructe cu fibre nedigerabile, îmbunătăţindu-se astfel tranzitul intestinal. Nu e indicat nici consumul exagerat de dulciuri concentrate. Dulciurile prea multe cresc concentraţia osmotică din intestinul subţire şi astfel apa migrează în intestin, făcând scaunul moale, diareic cu consecinţe în dureri abdominale, stare de disconfort.

 

F.C.: – Riscă cei prea prieteni cu paharul să perturbe sistemul digestiv?

Prof. A.O.: – Prea mult vin, prea multă bere favorizează refluxul gastro-esofagian, cu reîntoarcerea pe contrasens a alimentelor din stomac prin esofag până în gură. Apar arsuri, tuse, agresare a mucoasei esofagului, neobişnuită cu acidul din stomac. Excesul de vin, de bere, relaxează sfincterul ce închide ca o supapă trecerea din esofag în stomac şi fenomenul de revenire a alimentelor din stomac în esofag cu neplăceri se constată şi la cei care nu suferă de reflux gastro-esofagian. Nici cu alcoolul tare nu trebuie exagerat, el atacă mucoasa stomacului şi se ajunge la gastrite, chiar la gastritele atrofice, o formă mai gravă. Prea multă băutură tare agresează şi prima parte a duodenului, porţiunea de început a intestinului subţire, imediat după stomac. Alcoolul tare inflamează mucoasa în punctul de intrare în duoden a secreţiei biliare din ficat şi a enzimelor din pancreas destinate digestiei, se produce un blocaj, bila rămâne în ficat instalându-se icterul, iar secreţiile pancreatice se întorc în pancreas şi-l canibalizează. Alcoolul tare devine şi mai nociv dacă se bea pe stomacul gol. Nu e indicat nici să se mănânce mâncărurile prea fierbinţi, este atacat esofagul. Nici alimentele prea reci nu fac bine, producându-se dereglări în stomac şi intestine.

 

Fiindcă refluxul gastro-esofagian este atât de răspândit, suferinzii trebuie să nu mănânce seara prea târziu şi să nu se aşeze imediat în pat, la poziţie orizontală. E bine să doarmă cu capul mai sus, să folosească două perne şi să încerce să fie mai ridicat şi trunchiul. Pericolul cancerului de esofag există fiindcă mucoasa esofagiană este agresată de acidul din refluxul din stomac şi această  mucoasă se apără, devenind anormal mucoasă de tip intestin. Se ajunge la periculosul esofag Barett, drumul spre cancerizare.

8 COMMENTS

 1. Va rog sa il intrebati pe D-l Prof. Oproiu daca divizarea societatii romanesti de catre Basescu Sticle in 2012 care se perpetueaza chiar si in mandatul lui Ghinion Iohannis si care a dus la certuri intre prieteni, in familii, intre colegii de serviciu, intre pensionarii care joaca sah in parc, si la deversarea unei imense cantitati de fiere in viscerele societatii romanesti, prin cresterea enorma a stresului psihic nu cumva a generat cresterea numarului de gastrite si ulterior a numarului de cazuri de cancer gastric?

  S-a gandit D-l Prof. sa faca o cercetare stiintifica prin care sa aprecieze statistic cam cati oameni au murit de cancer gastric in urma scandalurilor induse de Basescu Sticle in societatea romaneasca?

  P.S. Exceptand steroizii, antibioticele si pesticidele din alimentele de import, generatoare de multe binefaceri…

 2. Domnul doctor spunea un fapt cat se poate de real, “din fiecare cate putin” si “fara exagerari”.
  Din pacate in lumea asta nebuna, nebuna nici marcarea nu mai e savurata ca pe vremuri. Mai nou in toate institutiile care se respecta sunt cativa care asigura servicii de catering si nu e caterinca.

 3. Vorba poetului National. ”Era pe când nu s-a zărit, azi îl vedem și nu e”
  Dacă vă spun că mă uitam și-l urmăream mereu pe Fl.Condurățeanu (mor, nu-l suport deloc cu-a lui vorbă : ”Vă pup pe suflet!”, dar totuși, ce-i al lui i-al lui…omul este bun, bun rău de tot 😀 putem să spunem… magistral)la OTV-ul acela rău-famat și-l ascultam pe distinsul medic Al. Oproiu și alțiii, și alții…ce-o să spuneți, otv-isme de-ale lui @gemil.
  Intră destul de greu, chiar de loc, valorile pe posturile TV, acum și-atâta cât prind și eu. TVRU’-i de rahat cu dinescu împărat /păcat , păcat de sîngele vărsat. Apropo de TVR, nimeni nu mai vorbește de găurile lăsate de liberalii Săftoiu( c-așa i-a dorit lui suflețelul, TVReaua) sau Stelian Tănase. Dacă –s liberali, de dreapta, și toată presa-i de dreapta ce dreaq mai vorbim discuții? Corb la corb nu-și scoate ochii, nu?
  Adică, să-nțeleg, ăia vechi, comuniștii ăia cu alimentația lor rațională(…cu tot), ăia cu ceaușismele lor puși să ”acopere” lipsurile din galantare, curbele de sacrificiu din anii 90(nu și 80, dar cine sa-și mai aducă aminte?). Mișto la drumul mare cu soia, așa-i?, cu salamul cu soia după 89 și… un pic! Și-acumA, ca și cum s-a uitat mascarada posdecembristă, au apărut, subversiv, pas cu pas și…ghinion!- mezeluri cu soia, și branzeturi cu soia,, și lapte din soia și mâncare bio și câte, și câte…
  Vorbeam de alții…Un alt exemplu de om valoros, amintind de Alimentația Rațională, peste care s-au aruncat găleți de rahat a fost(până în 31iulie 2015, iertat fie dincolo…!) profesorul dr. Iulian Mincu . Ce să știe propaganda de partid(evident, a partidelor istorice și presa lor de dreapta captivă) de după 90 decât că ”o poza face cât 1000 de cuvinte și i s-au făcut ”poze” în chip și fel de nu le-a putut duce săracul omu, el, dealtfel bine intenționat. De și-a luat lumea în cap, OMUL, a dispărut, pur și simplu. Iar ”Adevarul mincinos” (de altă dată) descopera gaura din covrig, îl descopera pe OMUL Iulian Mincu ceva timp înainte de a muri. Tardiv și la care unul ca (același) Mircea Dinescu n-ar putea, la mintea lui șugubeașă să spună decât: ”Nasol moment, mişto colivă!”
  http://adevarul.ro/sanatate/medicina/iulian-mincu-diabetolog-1_519e1b34c7b855ff561ca165/index.html
  .
  Așa și cu Alexandru Oproiu. Avea, pare-mi-se emisiune singur, tot la OTV. Pai, OTV-ul era o rușine națională, nu?, cum dreaq să te uiți la așa ceva, zic unii. O face gazda Dan Constantin, om de presă serios/ nu tânăr de presă fițos-soroș, nu altcineva. Și , grație d-lui Radu Tudor, avem a afla astăzi că OMUL mai trăiește și mai are lucruri importante de spus.
  În rest, presa de azi fuge ca dracul de tamâie de unii ca dr. Brădișteanu, ca dr. Burnei, ca dr. Oprescu și de alte sute, da , de sute de medici buni, buni, anchetați de către o ”justiție” de tip Eva, Negulescu, Papici, Iacob, Țuluș, Roșu s.a.m.d . De ce îi spunem justiție în această fază și făcută de o asemenea(de mai sus) loază, este pentru că Piața Pobeda, pentru că mințile înfierbântate politic spun: ”DNA este justiția!)
  Și-am ajuns să-l citesc, fiindcă nici dracu nu scrie de dr. Burnei pe …NAȘUL(rău-famatul) care strigă în disperare pentru acest medic: OAMENI, BUNI, SUNTEȚI NEBUNI?
  .
  Propagandă de …propagandă, cum s-ar spune, și nicidecum rusească, să ne-nțelegem.

  • Este “tusa” domnului Condurateanu ”Vă pup pe suflet !” iar, daca-l acceptam trebuie sa-i acceptam si aceasta. Daca stam si ne gandim e ceva frumos fara pic de manie, ura, as indrazni ca este ceva arhaic, nimic rau in asta. Sincer nu stiu unde vroiati sa ajungeti cu postarea dvs. Am observat ca aveti ceva cu soia, sper sa nu fi inteles gresit. Astazi toate preparatele care au ca ingredient soia sunt relativ scumpe, avand in vedere aportul nutritiv si sanatos a acestuia. Ce sa inteleg ca prin alimentatia “stiintifica” a impuscatului a fost rau ? Probabil ca la baza acestora, la acea vreme au stat multe studii ale medicilor nutritionisti romani. As fi foarte interesat sa stiu daca la acea vreme mortalitatea din cauza afectiunilor gastrointestinale erau mai mari ca astazi ?

   • @Anonimul,
    .
    Măi, nene, dumneata știi să citești?
    Deci, pe puncte, poate, poate înțelegi:
    1. Eu am spus că îl apreciez foarte mult pe Fl. Condurățeanu. Și-am spus….doar, că mă enervează, că sună ca dracu, aia cu pupatul oricât de metaforică ar fi urarea. Asta pentru că eu sunt bărbat și nu suport să fiu pupat de un alt bărbat… oriunde, fie și metaforic, adică pe suflet. Și asta, de un munte de om, repet, de un bărbat, care poa’să aibă un suflet de milioane dar voce-a-i tabacică hodorogită de bețivan sfătos nu cadrează cu pupatul pe care eu, unul îl resping. Resping pupatul nu și omul. Omul poate nu fumează poate nu bea alcool deloc dar nu vreau să mă pupe acest munte de om fie și poetic sau mai puțin poetic. Nici măcar să-mi spună Te pup, dragule!
    2. E și greu de înțeles unde aveam să ajung. Păi, făceam o pledoarie pentru oamenii valoroși care nu sunt mediatizați suficient decât după moarte de către presa, de televiziuni(nici nu știam că mai trăiește dr. Al. Oproiu) iar dl. Radu Tudor , voluntar sau nu(eu sper că da), ni l-a restituit (parțial și nu ”in integrum”) pe medicul Alexandru Oproiu dar și, indirect, pentru că nu poți face abstracție, pe Fl. Condurățeanu și Dan Constantin. Și-am mai dat niște exemple. Cum ”Adevărul” care minte cum respiră(nu toți, și nu generalizez) reușește să se întoarcă ”la locul crimei” luîndu-i un interviu medicului Iulian Mincu(nu-i mai scriu toate titlurile obținute ca medic) el fiind ”omorât” mediatic de către toată presa ”anti-salam cu..soia”. Înțeles-ai?
    3. Mai apoi nu știi să citești și să-nțelegi faptul că n-am nimic nici cu Alimentația Rațională și nici cu ”soia”. Dincontra, eu apreciez, și nu de azi de ieri și Alimentația Științifocă și Rațională hulite de către TOATĂ PRESA anilor 90 și, doctrinar, soia(n-am găsit altă rimă).Eu nu iubesc capitalismul doar ca idee, ci prin prisma realizărilor și al oamenilor pe toată verticala societății.
    Asta, cu dărâmatul Alimentației Raționale a fost un fleac pentru NOII VENIȚi(și din politică dar, mai ales din presă)…au ciuruit-o, scurt. Astăzi, aproape tot aceeași din presă, încearcă să-i facă respirație ”gură la gură” după ce-au omorât IDEEA dar și promotorii. L-au omorât mai apoi, dar n-o să-nțelegi, pe Eminescu(că-i fascist și xenofob și pentru că e și cu poporul, și stă alături de el ”pe bănci de lemn, în scunda tavernă mohorâtă”). Tu ai văzut vreun intelectual(dintr-ăștia rasați ca Liiceanu, Pleșu, Patapievici, Cărtărescu sau…Cristian Neagoe, după 90) care să fie cu poporul? Dar presă, te întreb? Și care să spună acum, după 11dec.2016, nu ”cațavencian”: ”Sa nu va impinga necuratu’…. să-mi furați votul”! Pentru firfirici da, dar pentru treburi, într-adevăr, importante pentru Democrație și pentru un Statul de Drept, nu.
    Au demolat, demolatorii Alimentației Științifice, industria, agricultura, comerțul fără bariere ideologice, transporturile, invățământul, cultura, arta ba, cât pe ce, și la mintea lor înfierbântată și manipulată îngrozitor, au vrut să dărâme ”o monstruozitate” precum Casa Poporului, să închidă Canalul Dunărea Marea Neagră(”care a înghițit atâtea vieți nevinovate”), să pună explozibil la toate cele, poate, 100 de hidrocentrale ceaușiste(mai puțin Sadu), ca și la sediile noi din cele 44 de județe așa numitele ”Casa Albă” în care ”belfereau” cei aproape ….2000 de ”activiști de partid și de stat” în toată Țara. Ba, cum spunea răposatul domn Câmpeanu trebuia ca atunci, neîntârziat, să ne luăm și Basarabia înapoi cu…tancurile. După care, dacă mai era un ”după care” să-l punem Președinte pe…Regele Mihai. Mai frumoasă imagine de post-comunism ca aceasta ai văzut?
    Așa-i că n-ai înțeles nici acum unde duce și postarea asta?
    Poate te ajută vreun prieten, cineva?!
    Păi, ce, ești prost acum să spui că ai, sau n-ai, înțeles? Mucles, doar ne știm ce naiba?!

 4. De acord cu dumneavoastră. De unde ne aprovizionăm ? La ce costuri ? De ce este permis României să fie piața de desfacere a Europei pentru toate gunoaiele acesteia ?

 5. doresc sa citesc din sfaturile doctorilor gastroenterologi
  Radu Tudor ,bravo
  Hofigal,dr .ing.MANEA,sa fie presa blinda cu oamenii acestia care nu s-au abatut de la munca lor si au dat oamenilor binecuvintarea vietii prin selectia alimentelor.
  Felicitari

Leave a Reply