Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Târgu Mureș, în cadrul întrunirii delegaților UDMR Mureș pentru alegerea liderului organizației județene, că în România statul de drept “nu prea există”, întrucât separarea puterilor în stat ar fi “o ficțiune”.

“În 2017, dacă vrem să fim sinceri cu noi înșine, trebuie să spunem că statul de drept nu prea există. Separarea puterilor în stat este o ficțiune. Și la Târgu Mureș, dacă vorbim despre acest subiect, există două subiecte foarte concrete. Statul de drept ce înseamnă, înainte de orice? Respectarea și aplicarea legii, indiferent dacă ne place sau nu ne place. Dacă Legea învățământului de 5 ani aproape nu este respectată, atunci nu putem vorbi de statul de drept. Dacă în lipsa unei decizii definitive a unei instanțe judecătorești, o școală, un liceu, și existența școlii poate fi pusă la îndoială și luni când încep înscrierile pentru anul școlar 2017-2018, încă nu știu părinții unde — și este vorba de Liceul Romano-Catolic Rakoczi Ferenc (din Târgu Mureș, n.r.) — unde vor înscrie copiii, atunci nu mai putem să vorbim de un stat de drept”, a declarat presei Kelemen Hunor, la finalul discursului său.

Liderul UDMR a adăugat că există foarte multe exemple și de aceea consideră că în această perioadă provocarea cea mai mare este clarificarea unor aspecte și anume cum se va reuși separarea puterilor în stat.

“Legislativul să legifereze, Executivul să guverneze, cine controlează acele instituții de forță care trebuie controlate de Parlament? Parlamentul trebuie să controleze și, în lipsa unei decizii definitive a unei instanțe judecătorești, să nu existe riscul să fie închisă o școală sau orice altă instituție doar din cauza acțiunii unui procuror. Bineînțeles, sunt multe, multe exemple, dar eu cred că asta este cea mai mare provocare în 2017, pentru Parlament, pentru societatea românească. Și culmea, când vorbim de acest liceu, de această școală, Guvernul tace, nu spune nimic. Totuși, până la urmă, e vorba despre o școală. Președintele țării nu spune nimic. Ce ar trebui să facem, să ieșim din nou pe stradă? (…) Dacă ne uităm ce informații au apărut în aceste zile, și eu nu mă refer la altceva decât la ce a apărut în spațiul public, atunci cel puțin un semn de întrebare trebuie să punem. Dacă mă gândesc la procurorul Negulescu de la Prahova, dacă mă gândesc la acele protocoale care încet-încet apar și în spațiul public, atunci îmi pun și eu întrebarea: oare ce se întâmplă în această țară? Și, bineînțeles, răspunsul putem să-l dăm cu toții”, a afirmat Kelemen.

Acesta a mai spus că în România se dă o luptă pentru putere, inclusiv prin demonstrațiile din ultimele zile, și că din acest punct de vedere am avea de-a face cu “un stat captiv”.

“Toată lumea cred că ajunge la această concluzie, pentru că în acest moment dacă vorbim despre statul captiv, și trebuie să spunem și acest lucru, nu politicienii țin statul captiv; politicienii nu iau decizii, politicienii stau și unii nu votează de frică, alți votează așa cum au impresia că ar trebui să facă ca să nu supere pe nimeni, guvernul guvernează, dar nu deține puterea și atunci sigur că trebuie să punem întrebarea dacă nu cumva în acest moment — și răspunsul meu este afirmativ — e o luptă foarte, foarte puternică dacă cei care au fost aleși și care pot fi și vor fi schimbați la alegerile următoare dețin puterea politică în România, sau instituții care nu au fost alese și de care este nevoie într-o societate. Eu nu neg acest lucru — eu vreau instituții puternice, dar fiecare să-și facă treaba acolo unde e, într-un stat și o democrație parlamentară”, a mai afirmat Kelemen Hunor citat de Agerpres.

 

20 COMMENTS

 1. Bozgorii oameni seriosi, nu se incurca cu abureli dambovitene mioritice asa cum fac lasii romani. O dau direct de la baza, nu stau pe vrajeli! Baga la rupere…

  • Ungurul are dreptate si curaj ca de obicei. Desi baietii astia erau cu basau la guvernare si au pus umarul la acest stat securist.

  • Bravo nene. Frumoasa exprimare – “bozgorii”. Dle. Radu Tudor creditand acest personaj sinistru care zilnic își varsă laturile pe blogul dvs. Va discreditat ca jurnalist. Oups, am uitat unde lucrați și care este porecla postului în piață victoriei. Romania gurilor știrbe (expresia nu-mi apartine) balacareste de dimineață până seara și nu este doar cazul sinistrului de mai sus.

    • De unde vine “pi” totuși ca nu am înțeles. Sa fie oare celebrul 3,14? Niet. PSD-istii de obicei nu prea au școală. Ei doar înjură cu gura edentata tot ce li se pare ca nu se potrivește cu cele doua idei pe care le au în capsor.

   • Du-te ba in Piata Victoriei si vezi-ti in continuare de ragaiala ta de basist oparit “de dreapta”! Da-te-n emoragie cerebrala de basist oparit “de dreapta” care te zvarcolesti in chinurile facerii cu opinteli basiste expirate pe aici!

    P.S. Nasule, ai fost panaramat din nou, a cata oara! Chiar nu-ti ajunge cat covrig ti-ai luat pe-aici?! Asa functioneaza mintea la basistii opariti, adica te inteleg de ce nu intelegi nimic din nimic si de ce te bagi aiurea singur in seama pe aici, desi stii foarte bine ca nici postul A3 si nici acest blog nu sunt niste oficine ale basismului expirat “de dreapta”. Concluzia, cat creier trebuie sa ai totusi, chiar basist oparit lovit cu scandura fiind si tot te prinzi pana la urma ca esti logout! Probabil la tine e din cauza ca nu ti-ai luat pastilele si de-aia! Paaaa

  • Johannis Klauss Wierme trebuie sa infunde puscaria tot la fel ca si Carpaci, seful de clan timisorean care a intrat in posesia unei case prin acte false si care a fost condamnat pentru acest fapt la 7 ani inchisoare cu executare. Intr-un stat de drept cu adevarat, cetatenii indiferent de pozitia pe care o ocupa in societate trebuie sa fie pedepsiti la fel pentru aceeas fapta penala. Asa ca Johannis la puscarie, la puscarie, la puscarie 7 ani ca si Carpaci.

 2. Felicitari lui Joseph Dubles pentru prestanta (prestatia?!) din emisiune, care in mod precis ridica maxim ratingul!

  P.S. Cu D-l Serbanescu Ilie ce s-a intamplat? N-a mai aparut de un car de vreme, era bazat!

 3. Dl. Radu Tudor, puteti, va rog, sa-l intrebati pe Dl. Adrian Dobre cum de s-a ajuns ca o lege sa legalizeze sclavia sau munca la negru? Ma refer la Legea nr. 52/2011, privind regimul zilierilor. Cum este posibil ca asemenea aberatie si anomalie legala sa nu fie contestata, din 2011 si pana in 2017, de avocatul poporului sau de orice persoana avizata din tara asta? Chiar nu are nimeni curaj sa vorbeasca public despre aceasta lege?
  Uitati articol din Legea nr. 52/2011, republicata:
  “ART. 9
  (1) Activitatea desfăşurată în condiţiile prezentei legi nu conferă zilierului calitatea de
  asigurat în sistemele de asigurări publice. Acesta se poate asigura, opţional, la sistemul public
  de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj şi la sistemul de asigurări pentru
  accidente de muncă şi boli profesionale.”
  Si care-i treaba de au infiintat un nou minister, respectiv Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social, nu era de ajuns Directia de Dialog Social din cadrul si in subordinea Ministerului Muncii?
  Chiar incep sa-si bata joc cum au facut si tehnocratii?
  Multumesc si as aprecia macar cateva intrebari pe cele doua teme, daca o emisiune ar fi prea mult.

 4. Spuneti-i D-lui Dubles ca n-a inteles el, dar presedintele UDMR Kelemen Hunor se referea exact la abuzurile din “justitie” cu trimitere si la procurorii DNA care au facut abuzuri sau erori in dosare politice. Pentru edificarea in acest sens trebuie sa i se reaminteasca D-lui Dubles ca UDMR-ul a depus la Senat un proiect de lege ce prevede raspunderea magistratilor care isi bat joc de meserie si de sanatate, bagand oamenii aiurea-n puscarie sau la comanda unor vagabonzi.

  P.S. D-l Dubles cam baga inverse si nu prea e frumos ce incearca sa faca… O cam da perversa!

  • Conservele se deconspira la momentul oportun, asa ca i-a venit si randul lui Dubles s-o faca dupa principiul cand e ordin pe unitate cu mare placere.

 5. Au si astia o suparare bat saua ca sa priceapa iapa, iapa guvernamentala si cea aflata in majoritate.
  Chiar asa nea, Ilie Serbanescu ce mai face ? Cert s-au racit relatiile cu ANT 3, a fost un diferend insa tac (in papusoi) toti, si unul si ceilalti.

 6. Ce stat de drept sa mai fie în România când o instituție creată (chipurile) cu scopul aplicării legii, despre DNA vorbesc, a devenit actor prim în procesul de legiferare. Nu-i convine o ordonanță, o lege, se și baga peste Guvern, Parlament, cu un tupeu incredibil. Președintele face la fel… Frate, zici ca vedem un film SF! Robotii creați de oameni se întorc împotriva oamenilor și culmea ca se autoperpetueaza și modifica chiar creierele oamenilor. Asta face DNA, fățiș… Alte servicii secrete nu știu, poate o fac dar o fac pe ascuns.
  Politica nu e treaba DNA-ului. Sa-si vadă de dosarele alea uitate de ani de zile prin fișete încuiate. Dar nuuuu…. Găsesc ei procurorii lui Kövesi doi-trei boscheti sa facă plângeri împotriva Guvernului (de ex.) și cu maxima operativitate descind peste miniștri. Așa ceva trebuie sa se lase cu decapitarea DNA. Asta ar însemna revenireaa statul de drept. Avem (formal, dar avem) Comisie de control al SRI. DNA e stat în stat? Ăstia sunt capabili sa-i ridice chiar si pe judecătorii CCR pentru varii motive “semnalate” de cine știe ce aurolaci. Doar pt.ca nu le pica bine ultimele decizii ale CCR.

Leave a Reply