Un fost comandant NATO a declarat, în cadrul unui interviu acordat CNN, că, prin invazia Ucrainei, obiectivul preşedintelui rus este să obţină „controlul asupra Estului Europei”.

Generalul în rezervă Wesley Clark, fost Comandant Suprem al Forţelor Aliate din Europa (1997-2000) şi în prezent analist militar pentru CNN, spune că Vladimir Putin vrea să „perturbe sistemul internaţional” şi să „dezarmeze emoţional şi moral” Occidentul, făcându-l să creadă că ambiţiile sale nu se extind dincolo de Ucraina.

Putin doreşte să pună mână pe Ucraina, statele baltice şi „să controleze Europa de Est”. „Vrea să destrame NATO” şi ca SUA să iasă din joc in Europa”, spune Clark.

„Ucraina este doar câmpul actual de luptă. Iar dacă ucrainenii înving Rusia, totul urmează să se schimbe. Aşadar cea mai bună modalitate de a proteja NATO şi sistemul internaţional este să oferim Ucrainei asistenţa de care spune că are nevoie şi astfel să le permitem să gestioneze razboiul declansat de Rusia”, a spus generalul Clark.

El a adaugat ca SUA şi aliaţii NATO ar trebui să consolideze ajutorul militar furnizat Ucrainei prin includerea de armament greu precum avioane de luptă sau tancuri, fara de care Ucraina nu poate invinge invadatorii rusi.

Si omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski avertizează că Vladimir Putin nu îşi va opri acţiunile militare la Ucraina, ci ar putea continua cu o invadare a ţărilor baltice ca parte a războiului său pe termen lung dus împotriva Occidentului, scrie adevarul.ro

„Trebuie să înţelegem că, în capul lui, Putin nu se află în război cu Ucraina. El se războieşte cu Statele Unite şi cu NATO. A spus asta de mai multe ori”, afirmă Hodorkovski într-un interviu acordat CNN.   Fostul oligarh atrage atenţia că propagandiştii regimului Putin „pregătesc deja societatea rusă pentru un atac asupra unor ţări membre ale NATO”.

În opinia lui Hodorkovski, Putin „a înnebunit” din cauza rezistenţei ucrainenilor. Prin urmare, nu este exclus ca liderul de la Kremlin să escaladeze conflictul.   „Sunt absolut convins că, dacă decide că a câştigat în Ucraina, acesta nu va fi ultimul său pas, ultimul război. Următorul pas va fi în ţările baltice”, subliniază Mihail Hodorkovski.   Pe de altă parte, într-un interviu acordat pentru „The Washington Post”, Hodorkovski i-a îndemnat pe oligarhii ruşi să spună cu voce tare în public că Putin este un „criminal de război”.

„Figurile publice din Rusia nu pot să plece liniştite şi apoi să stea liniştite. Dacă ai plecat, atunci trebuie să te disociezi public. Ar trebui să vină la microfon şi să spună că Putin este un criminal de război, că ceea ce face este o crimă, că războiul împotriva Ucrainei este o crimă. Spune asta şi atunci vom înţelege că Putin nu are nicio putere asupra ta”, a declarat el.

Ţările baltice – Estonia, Letonia şi Lituania, transformate prin forta in republici sovietice acum 100 de ani, devenite dupa prabusirea URSS membre UE şi NATO – traversează o perioadă complicată în relaţiile cu Rusia.

Zece diplomaţi ruşi au fost expulzaţi pe 18 martie din cele trei ţări în contextul războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Moscova a declarat la rândul ei persona non grata zece diplomaţi baltici.

 

1 COMMENT

  1. Zilele trecute, pe A3 au dat un transport feroviar cu tancuri care se deplasau in viteza la un punct stabilit de rusica, americanii nu au prins momentul desi se putea urmari prin satelit, nimeni nu a vorbit despre actiune, putea fi o actiune de intimidare ca se muta armament dar e posibil sa fie tot in interiorul rusiei. Ai mai spus tu, ca pe 9 trebuie sa sarbatoreasca rusia ceva militar, asa e. Acum vreo 2 zile, am citit la marius tuca, ca, multi militari rusi si-au dat demisia sa nu plece pe front. Ok. Pana pe 9.05.2022 sarbatoarea lor, mai e o luna de zile. Ce vad eu: pe 2-3.05 se vor retrage cu surle si trambite pentru a sarbatori dar cetatenii rusi se revolta masiv si vor actiona in rusia militar. Sarbatoarea va fi cu mascota mincinoasa plasata in prim plan, toate aceste zile vor da impresia de acalmie pentru ca deja rusia e cam tare distrusa economic, vor sa se extinda spre moldova si spre mare dar aici e o capcana inexplicabila din partea armatei si a poporului rus. Deocamdata, nu vad extinderea spre mare si spre noi, dar, nu trebuie sa ne culcam pe urechea bleaga, totul e secret si nimeni nu poate patrunde in mentalul criminalilor pentru a dezvalui actiunile. Cecenii vor actiona in continuare oriunde. Deocamdata asta vad la ora actuala, cand vad modificari o sa scriu.

Leave a Reply