Ca urmare a agresiunii militare declanșate la 24 februarie 2022 de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, Republica Moldova se confruntă cu o criză umanitară și economică generată de valul masiv de refugiați din Ucraina.
De la începutul războiului în Ucraina, un număr de peste 400.000 de ucraineni au trecut granița cu R. Moldova. Dintre aceștia, aprox. 100.000 persoane (cca. 4% din populația R. Moldova) între care jumătate copii, se află în continuare pe teritoriul R. Moldova, fiind găzduiți în bună parte în adăposturi sau locuințe private.
Principalele solicitări de sprijin ale R. Moldova vizează primirea de sprijin bugetar, de asistență umanitară – inclusiv prin relocarea refugiaților în alte state membre UE, detașarea de experți FRONTEX, asistență în domeniul securității (adaptat statutului actual constituțional de neutralitate), precum și pentru facilitarea comerțului, puternic afectat de războiul din Ucraina.
Autoritățile de la Chișinău pledează pentru alocarea imediată de asistență financiară nerambursabilă, de către UE, statele membre și alți parteneri de dezvoltare. Cheltuielile Republicii Moldova pentru primirea refugiaților se ridică la aproximativ 1 milion euro pe zi.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu se afla azi la Berlin pentru a co-prezida alături de Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei – țară care deține Președinția G7, și de Jean-Yves Le Drian, ministrul de externe al Franței – stat care asigură Președinția Consiliului Uniunii Europene, Conferința internațională de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Conference).
Conferința co-organizată de Germania, Franța și România vizează lansarea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform) și a unui apel pentru donații din partea statelor membre UE, G7, a instituțiilor financiare internaționale și a altor state și organizații internaționale. Astfel, inițiativa șefilor diplomațiilor de la București, Berlin și Paris vizează generarea unui sprijin robust suplimentar pentru Republica Moldova, la nivel politic, financiar și material, precum și în materie de expertiză pentru reforme.
Ca urmare a agresiunii militare declanșate de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, Republica Moldova s-a confruntat cu o gravă criză umanitară și economică, pe fondul valului masiv de refugiați din Ucraina. Aceste provocări s-au adăugat dificultăților preexistente, precum vulnerabilitățile privind asigurarea securității energetice și altele.
Ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru un angajament cât mai consistent și rapid al statelor participante și, în general, al comunității internaționale în sprijinul Republicii Moldova. De asemenea, va reitera sprijinul ferm pentru acordarea unei perspective clare Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană, alături de Ucraina și Georgia.
Șeful diplomației române va prezenta și acțiunile concrete întreprinse recent de România în sprijinul Republicii Moldova, sub diverse forme – coridoare verzi, combustibil, resurse energetice, transporturi cu materiale de primă necesitate, precum și obiectivele Guvernului României pentru perioada următoare în ceea ce privește acordarea de asistență Republicii Moldova.
Guvernul României a aprobat la 25 martie 2022 proiectul legii de ratificare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chișinău, la 11 februarie 2022, cu prilejul ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova.
#Europa, #Romania, #RepublicaMoldova