Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează în The Observer, versiunea de duminică a cotidianului britanic The Guardian, că “izolarea nu este o opțiune”, după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, transmite AFP.

“Ne confruntăm cu cele mai mari provocări de securitate din ultima generație”, a scris într-un articol Jens Stoltenberg, în contextul îngrijorărilor legate de poziția noului președinte american față de NATO.

“Nu este momentul de a pune în discuție parteneriatul dintre Europa și Statele Unite”, a subliniat secretarul general al Alianței.

Donald Trump a provocat îngrijorare în cursul campaniei electorale lăsând să se înțeleagă că Washingtonul ar putea să se gândească de două ori înainte de a veni în ajutorul unui aliat din NATO în pericol care nu a contribuit la cheltuielile comune.

O asemenea atitudine ar aduce în discuție principiul apărării colective, aflat în centrul tratatului fondator al NATO.

Jens Stoltenberg a reamintit că singura dată când NATO a recurs la acest principiu — “un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor”—, a fost la o zi după atentatele de la 11 Septembrie 2001 din Statele Unite.

Peste o mie de soldați europeni desfășurați în Afganistan “au plătit prețul suprem” în această operațiune care a fost “un răspuns direct” la aceste atacuri, a subliniat el.

În opinia sa, NATO a permis “integrarea Europei” și sfârșitul Războiului Rece. “Liderii europeni au înțeles întotdeauna că izolarea nu reprezintă o opțiune”, a insistat Jens Stoltenberg.

Alianța continuă să joace un rol cheie în lupta împotriva terorismului, a adăugat secretarul general.

El a recunoscut însă că liderii europeni trebuie să își majoreze contribuțiile financiare pe lângă NATO care numără 28 de țări membre. Aceeași afirmație a fost făcută și de Donald Trump în timpul campaniei sale.

În prezent, Statele Unite acoperă 70% din cheltuielile Alianței Nord-Atlantice, mai scrie AFP,scrie Agerpres.

12 COMMENTS

 1. România nu mai are cu ce plăti contribuția pentru NATO ! Au fost 6 ani de împrumuturi dezastruoase pentru salarii și pensii.Creșterea economică de-acum e așa puternică datorită faptului că nu am mai împrumutat bani.Dar e o creștere minimală și nu se regăsește în salarii și pensii.Cea mai fericită variantă ar fi ca România să-și înghețe salariile timp de 10 ani ca să plătim contribuția către NATO.

 2. Pe de altă parte , mai marii globaliști ai lumii asta însemnând toți din comisia europeană și NATO sunt disperați să-și acopere pierderile profiturilor uriașe.E un bun pretext să stoarcă iar europenii de bani după Criza Economică ! Nouă să nu ne mai ceară bani ! Noi le-am salvat sistemul și am promovat măsurile de austeritate ! Și așa suntem la sapă de lemn ! Încă o contribuție pentru minciuni ne-ar băga în mormânt ! Efectiv nu mai avem de unde și cu ce

   • Dupa cum stii prea bine …….razboiul porneste cand statele in vizorul marilor puteri sunt slabe desi au inca multe de oferit…… si se lucreaza intens la asta . “Nu avem nevoie de Parlament si politicieni ” sa dam putere serviciilor secrete , sa distrugem Armata, sa dam bogatiile pe gratis…….sa renuntam la suveranitate………. sa renuntam la independenta energetica ….. sa nu ajutam Republica Moldova sau macar sa ne apropiem de ei…….sa distrugem investitiile romanesti sa dam avantaje marilor corporatii multinationale in detrimentul firmelor romanesti……..sa nu sprijinim deloc ba chiar sa impiedicam firmele romanesti ……astea toate si multe altele duc la slabirea Statului si ne fac sa credem ca nu mai avem nevoie de NATO si alte “prostii” “inventate ” de politicieni. Oamenii se lasa usor manipulati in a crede ca suntem prea neinsemnati pentru a avea probleme de ordin militar! Unde mai pui si faptul ca oamenii politici înşişi pun umarul la asta atat prin actiune cat si prin inactiune. Nu avem OAMENI DE STAT….avem niste insi care vor sa se “capatuiasca” si atat!

 3. Radu Tudor am fost oripilat să-mi văd președintele cocoțat pe Masa Tăcerii . De parcă nu era de ajuns , apuc s-o văd și pe maimuțica Ponta imitându-l ca un papagal ! Monkey see , monkey do !
  Maimuța vede , maimuța face.Dintre cele două personaje , care ți se pare mai penibil ?

 4. il doare pe trump la motul de la basca de bugetul militar al romaniei, ungariei sau cehiei.el se referea la spania cu un buget de 7 miliarde$ vs. 24 miliarde necesari, germania care ar trebui sa cotizeze vreo 65-70 de miliarde$ si da doar 39 sau italia cu 24 cotizati vs. 36 miliarde$. sunt 55 miliarde$ in minus la bugetul nato doar din aceste 3 cazuri.in afara de uk si franta toate tarile vest-europene au bugete militare de sub 1,5% din pib .noi cu bugetul nostru suntem praf in vant.

 5. “Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează în The Observer, versiunea de duminică a cotidianului britanic The Guardian, că “izolarea nu este o opțiune”, după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, transmite AFP.
  El a recunoscut însă că liderii europeni trebuie să își majoreze contribuțiile financiare pe lângă NATO care numără 28 de țări membre.”
  Ca si in alte cazuri s-a facut cam multa valva ref. la ideea asta cu NATO si contributiile financiare, ca vezi Doamne raul de Trump impune treaba cu contributiile si a fost vehiculata mult in presa ca o “sperietoare” /amenintare la adresa tuturor, ca venind din partea lui “raul” de Trump.
  Dar sa reamintim niste date:
  CNN 8 iulie 2016 : These NATO countries are not spending their fair share on defense
  Pai insusi Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sustinut contributii financiare majorate ale tarilor membre NATO si asta independent de Trump, inainte de alegeri.
  ” To make the principle work, all countries are expected to chip in. NATO’s official guidelines say member states should spend at least 2% of their GDP on defense. ”
  NATO is pushing hard for the 2% guideline to be taken more seriously.
  Deci nu Trump a venit cu “ideea” …..”creata” :), dati bani mai multi. Nu, chiar oficialii NATO au sustinut asta.
  Si cine a mai spus acelasi lucru – exact Hillary : “U.S. presidential candidate Hillary Clinton called on other NATO members to spend more on defense. ” Candidatul presidential H. Clinton a solicitat tarilor membre NATO sa cheltuiasca mai mult pe aparare.”
  Trump, e adevarat, a zis daca nu se contribuie egal din partea tuturor, NATO nu va mai oferi capabilitatile militare in caz de ……. Idee care cred ca era si in mintea oficialilor NATO la fel, doar ca ei au fost mai “diplomati”, sau le-a fost teama sa fie categoric transanti.
  Nu cred insa ca Romania, absolut SARACITA azi, poate da bani in plus fara ca tot romanii obisnuiti sa sufere.
  Nu s-a tras destul pe carca romanilor? Sau! daca nu se fura ca in codru logic, atunci erau bani. Nu poti sa lasi poporul in saracie si mizerie, dar in schimb sa bagi bani MULTI in NATO! Nu este o ipocrizie, e o magarie! Poate romanii s-au saturat sa “umble rupti in fund”, dar in schimb sa fie mangaiati pe cap, vai ce baieti buni sunteti!, ca uite, va putem lua IAR! bani ca sa-i dam la NATO.
  La asta trebuia de mult leaderii -“marii” nostri politicieni sa se gandeasca : NATO consuma bani, chiar MULTI!. Si sa nu aduca romanii in mizeria si saracia evidenta asa cum arata tabloul social REAL din anul 2016.

 6. Stimatzi trolls perseverentzi, este bine sa ascultati si alte opinii. Doar bolsevicii erau convinsi ca stiu ei cum e mai bine, motiv ptr care ii bagau la puscarie sau in GULAG pe formatorii de opinie mai intai, ptr ca ziarele reactionare sa poate fi inchise mai repede.
  Cam asta zice si rasa politica Trump-Frarage-Le Pen etc.. : nu priviti la tv, va spunem noi “pe net” cine e bun si de urmarit.
  Liberatatea presei, toleranta, respectul pentru omul educat sunt cateva din valorile pentru care de 100 de ani incoace europenii si-au dat viata: in primul Razboi, in al doilea, la Budapesta in 1956, la Praga in 1968, in muntii Romaniei, sau trecand Dunarea inot, si ei, bine, si in 1989. Asta spune dl Stoltenberg, cu alte cuvinte: nimic nu e mura in gura, suntem cu totii chemati, la cateva generatii odata, sa aparam ceea ce avem mai bun.

 7. Dle Radu Tudor, cred ca nu ati inteles sensul folosit de mine: “NATO consuma bani”. NATO= millitary alliance , “the military consumes money”. A consuma in sens de a cheltui -am crezut ca se intelege.
  “O armată unificată a Europei, spun ei, ar consuma, cu siguranţă, toţi banii, pentru NATO nu ar mai ramane nimic ….”
  “O armata ar consuma …toti bani …”
  Cred ca va pot da 1000 de exemple. Si sunt sigura ca sensul cuv. (vb.) “a consuma” se intelege simplu, fara alte semnificatii interpretabile, sau mai stiu ce!
  Dle Radu T. , de cate ori ati auzit/vazut folosindu-se atat in scris cat si vorbit : “se vor consuma acesti bani pentru ….”, “Banii consumati din Buget…” sau X a consumat bani din bugetul local” etc.. , chiar de catre politicienii nostri. Nu mai zic de analistii si comentatorii TV. Poate ii intrebati si pe ei de pagina de net si glumele sovietice…….
  A cheltui (verb)
  Sinonime: a arunca, a azvârli, a irosi, a împrăştia, a prăpădi, a risipi, a zvârli, a pierde, (livresc) a prodiga, (învechit şi regional) a prăda, (regional) a mătrăşi, a părădui, (Transilvania) a spesa, (învechit) a răşchira, (grecism învechit) a afierosi, (figurat) a înghiţi, a mânca, a păpa, a toca; a CONSUMA ; a desface, a plasa, a vinde.
  Imi pare rau -ce sa fac?, vorbesc lb. engleza de vreo 40 de ani – am organizat cu ani in urma, la Muzeul Militar National lansarea unei carti istorice , tradusa de mine (autorul american) , unde au participat oficiali ai Ambasadei SUA la Bucuresti.
  Asadar ati gresit TOTAL aluzia…. (ironia). Nu am cum sa inteleg glumele proaste sovietice- nu cunosc lb. rusa. Desi nu ar fi o rusine sa cunosti si 10 limbi straine. Ar fi doar laudabil!

Leave a Reply