SUA ar trebui să se comporte ca și cum regimul nord-coreean ar fi ‘pe punctul’ de a obține o rachetă nucleară capabilă să lovească ținte americane și să acționeze în așa fel încât să împiedice acest lucru, a declarat joi directorul CIA, Mike Pompeo, citat de AFP.

Într-o conferință organizată la Washington, Pompeo a dat asigurări că președintele american Donald Trump este hotărât să împiedice Phenianul să-și atingă obiectivul.

Totuși, la fel ca generalul H.R. McMaster, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump care a participat de asemenea la această conferință, el a reiterat că liderul de la Casa Albă ar prefera să readucă regimul de la Phenian la masa negocierilor prin mijloace diplomatice sau sancțiuni.

Cu toate acestea, cei doi importanți responsabili americani au avertizat că utilizarea forței militare rămâne o opțiune pentru a împiedica Coreea de Nord să se doteze cu rachetă nucleară cu rază lungă de acțiune. “Ei (nord-coreenii) sunt acum destul de aproape de capacitățile (căutate) pentru ca din punct de vedere politic american să ne comportăm ca și cum aceștia ar fi punctul de a-și atinge obiectivul”, a declarat Mike Pompeo.

Directorul CIA a adăugat că serviciile de informații americane au monitorizat programul nuclear nord-coreean în trecut, dar în prezent experiența Phenianului în domeniul balistic evoluează prea rapid pentru a putea estima când va fi atins obiectivul respectiv. “Președintele a fost clar. El este pregătit să se asigure că Kim Jong-Un nu are capacitatea de a pune America în pericol, chiar prin forță militară, dacă este necesar”, a subliniat Pompeo.

“Avem timp, dar nu prea mult”, a subliniat la rândul său generalul McMaster. “Președintele nu va accepta ca acest regim să amenințe SUA cu armele sale nucleare”, a avertizat el în conferința organizată de Fundația pentru Apărarea Democrațiilor.

Coreea de Nord a declarat luni la ONU că nu va reveni la masa negocierilor în problema programelor sale de înarmare atât timp cât Statele Unite continuă ‘politica ostilă’ față de Phenian, scrie Agerpres.

 

2 COMMENTS

  1. Doamne, cat de speriosi sunt americanii astia. Ce-mi place mie de ei, asa s-au speriat de Saddam si au nenorocit toata zona, negasind nimic. Acum s-au speriat de “omul racheta”, un dictator grasut deloc prost, un geniu al raului, un frustrat al zilelor noastre. Atat timp cat acest cretinoid este “strans” intre doua mari superputeri, China si Rusia, asta nu va face nimic, doar valuri si sa-si faca reclama in timp ce milioane de cetateni nod coreeni sufera.

Leave a Reply