Tuesday, January 21, 2025
3 C
Bucharest

Avioane de lupta Eurofighter britanice, poliție aeriană pe cerul României

Spre deosebire de UE, in NATO solidaritatea e deplina. Si foarte benefica pentru tari ca Romania !

Într-un comunicat, MApN anunta ca in perioada 1 mai – 31 august, un detașament al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii de la Baza Aeriană Coningsby va fi dislocat în România, la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu, pentru a executa misiuni de poliție aeriană împreună cu Forțele Aeriene Române.

Detașamentul britanic va fi compus din patru avioane Eurofighter și aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic).

Dislocarea avioanelor RAF în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud. Astfel, sporirea măsurilor privind misiunile de poliție aeriană s-au desfășurat până în prezent simultan sau prin rotație pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Țărilor Baltice, Beneluxului, Islandei și Bulgariei.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare și la consolidarea interoperabilităţii dintre forțele aeriene române și britanice.


Misiunile de poliție aeriană pe care Forțele Aeriene Regale Britanice (Royal Air Force – RAF) și Forțele Aeriene Române le vor desfășura timp de patru luni pe teritoriul României au ca scop “descurajarea agresiunilor sau amenințărilor cu agresiuni” din afara Alianței Tratatului Nord-Atlantic, precum și asigurarea cetățenilor de faptul că “NATO este alături de țara sa membră” și nu intenționează ”să provoace pe nimeni”, a declarat luni, într-un interviu acordat AGERPRES, lider de escadron Peter Singlehurst, din partea Royal Air Force.

Sursa foto: defenceimagery.mod.uk

”NATO va face tot posibilul să descurajeze orice agresiune percepută de oriunde din exterior”, subliniază Peter Singlehurst.

El spune că britanicii vor veni în România cu aparate de zbor Eurofighter Typhoon, iar o parte din personalul ce va deservi membri detașamentului Royal Air Force urmează să sosească în țara noastră peste o lună de zile.

AGERPRES: Care sunt obiectivele principale ale acestei misiuni a Royal Air Force ce se va desfășura timp de patru luni în România?
Peter Singlehurst: Vrem să-i asigurăm pe români că NATO este alături de țara sa membră și că noi, ca reprezentanți ai Royal Air Force, suntem alături de aliații noștri români.

AGERPRES: Cum vă pregătiți pentru această misiune, în contextul situației de securitate din regiune?
Peter Singlehurst: Royal Air Force vede misiunea ca pe o dezvoltare a unor activități pe care le-am desfășurat timp de mulți ani, asemenea Forțelor Aeriene din țara dumneavoastră. În sensul acesta, avem provocarea realizării unor patrule aeriene într-o parte diferită de lume. Dar, patrulele de la granițele sud-estice nu vor fi diferite de ceea ce facem de obicei aici, în Marea Britanie, sau de ce am făcut anterior în cadrul unor misiuni NATO, în regiunea baltică.

AGERPRES: Aveți un program special? Când vor sosi primii militari ai Royal Air Force în România?
Peter Singlehurst: Deja, o parte din echipamente au ajuns. În prezent se lucrează, alături de autoritățile române, pentru realizarea aranjamentelor necesare în cadrul bazei din România. O parte a personalului va ajunge luna viitoare, anterior sosirii unităților de militari.

AGERPRES: Pe lângă eforturile de securizare a spațiului aerian al României și NATO, vor exista, la nivel militar, și alte interacțiuni româno-britanice, în special anul acesta?
Peter Singlehurst: Misiunile de poliție aeriană pe care le vom face împreună cu Forțele Aeriene Române sunt doar un element al măsurilor NATO de asigurare anunțate în 2014. Pe lângă acestea, vor mai fi exerciții NATO. Acestea vor avea loc în timpul verii, cred. Noi vom face aceste patrule.

AGERPRES: Care sunt amenințările ce sunt vizate de această misiune?
Peter Singlehurst: Cred că trebuie să subliniem că această acțiune este o asigurare pentru România că NATO își respectă angajamentele. NATO va face tot posibilul să descurajeze orice agresiune percepută de oriunde din exterior.

AGERPRES: Cât de confortabil este pentru Royal Air Force să facă poliție aeriană la granițele unei alte țări?
Peter Singlehurst: Royal Air Force este obișnuită cu operațiuni în străinătate și avem o lungă tradiție în acest domeniu. Ne simțim foarte confortabil să avem operațiuni într-un mediu NATO și suntem bine pregătiți pentru a face asta. Aceasta este încă o oportunitate pentru a lucra cu aliați importanți. Forțele Aeriene Române sunt un astfel de aliat.

AGERPRES: Pentru dumneavoastră, este o presiune în plus dacă ordinul de a doborî o aeronavă vine din altă țară decât țara dumneavoastră, spre exemplu din România?
Peter Singlehurst: Misiunea noastră este sub comanda NATO, centrul aerian NATO este în Spania. Activitățile pe care le vom desfășura vor fi controlate de NATO. Este o situație comună, pentru care ne-am antrenat timp de mulți ani. Nu este ceva ce nu am mai făcut în altă parte.

AGERPRES: Care sunt provocările pe care Forțele Britanice le prevăd în colaborarea cu Forțele Aeriene Române. Vorbim și de aparate de zbor diferite. Forțele britanice folosesc Eurofighter Typhoon iar cele române — MiG 21 LanceR.
Peter Singlehurst: Patrulele din aer vor fi separate dar, din nou, este vorba de operațiuni realizate cu aliați. De-a lungul anilor ne-am obișnuit să lucrăm alături de diferite forțe aeriene, ce au aparate de zbor diferite. În acest sens, este o oportunitate pentru Royal Air Force să învețe și să înțeleagă cum funcționează Forțele Aeriene Române și este o oportunitate pentru noi să explicăm cum facem lucrurile, în special că Forțele Aeriene Române trec de la MiG la F16, care au intrat recent în dotare.

AGERPRES: Majoritatea exercițiilor NATO, mai ales din regiunea Mării Negre, sunt văzute ca o amenințare de către Rusia. Cum abordați acest lucru?
Peter Singlehurst: În primul rând, acesta nu va fi un exercițiu în sine, este o acțiune de poliție aeriană pe care România o face de mulți ani, la care participă de data aceasta și alte forțe din NATO. Repet ce am spus anterior. Este o misiune de natură defensivă. Politica NATO este de a face aceste patrule într-o manieră defensivă. Nu caută să provoace pe nimeni.

AGERPRES: Dacă vor exista mesaje, și probabil vor exista mesaje de acest tip, că misiunea prezintă o amenințare, care ar fi răspunsul?
Peter Singlehurst: Această misiune nu are ca scop să provoace pe nimeni. Scopul său este să asigure cetățenii români că NATO și-a luat un angajament serios față de un membru al Alianței dar are de-a face și cu descurajarea agresiunilor sau amenințărilor cu agresiuni din afara NATO. Dar, o să repet, aceasta este o măsură defensivă din interiorul spațiului aerian al Alianței Nord Atlantice.

Hot this week

Trump schimbă Atlasul Mondial prin Ordin Executiv

Odată reinstalat la Casa Albă, Donald Trump va semna...

Neadevăruri periculoase despre NATO și Europa, în preajma lui Trump

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă generază în...

Coaliția PSD-PNL-UDMR, complet absentă pentru prezidențiale

Este al 3 lea weekend de la începutul anului...

Topics

Trump schimbă Atlasul Mondial prin Ordin Executiv

Odată reinstalat la Casa Albă, Donald Trump va semna...

Neadevăruri periculoase despre NATO și Europa, în preajma lui Trump

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă generază în...

Coaliția PSD-PNL-UDMR, complet absentă pentru prezidențiale

Este al 3 lea weekend de la începutul anului...

SRI a dejucat atentate puse la cale de Rusia în România prin proxy

SRI a dejucat o operațiune de sabotaj instrumentată de...

Justiţia americană : TikTok poate fi interzis

TikTok poate fi interzisă în Statele Unite, începând de...

Semnalul comandanților militari NATO. Pentru ce trebuie să ne pregătim

La conferința de presă comună susținută de către Președintele...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img