Un consultant în securitate cibernetică a declarat pentru FBI că a pătruns în sistemele informatice de la bordul unor avioane de aproximativ 20 de ori şi a reuşit chiar să controleze un motor în timpul zborului, potrivit unor documente judiciare, citate de CNN.

Chris Roberts a fost deţinut de FBI în aprilie, după un zbor cu United Airlines către Syracuse, New York, după ce oficialii au văzut mesajele sale pe Twitter despre spargerea sistemului informatic al avionului în care se afla.

O solicitare depusă de FBI pentru un mandat de percheziţie la un tribunal din New York descrie anchetarea lui Roberts pentru posibile infracţiuni informatice.

În timpul intervierării sale de către FBI în februarie şi martie, Roberts le-a spus achetatorilor că a pătruns în sistemele de divertisment de la bordul avioanelor de 15 sau 20 de ori în perioada 2011-2014.

El a declarat, de asemenea, potrivit documentului, că o dată a pătruns în sisteme şi a rescris codul, ceea ce i-a permis să emită o comandă “CLB” de creştere a altitudinii. Roberts susţine că ştie vulnerabilităţile a trei tipuri de aeronave Boeing şi ale unui model Airbus.

Roberts a afirmat pe Twitter că a fost sfătuit să nu spună prea multe, dar a precizat că singurul său interes este acela de “îmbunătăţire a siguranţei aeriene” şi a acuzat FBI că a condensat “incorect” cinci ani de cercetări ale sale într-un singur paragraf.

Documentele FBI susţin că agenţii şi specialiştii săi în tehnică “cred că Roberts a avut capacitatea şi voinţa de a folosi echipamentul pe care îl avea atunci asupra lui pentru a accesa sau a încerca să acceseze sistemele de divertisment de la bord şi probabil sistemele pentru controlul zborului ale oricărui avion echipat cu sisteme de divertisment, iar acest lucru putea pune în pericol siguranţa publică”, motiv pentru care nu i s-a permis să părăsească aeroportul Syracuse în acea seară.

4 COMMENTS

 1. Stirea mi se pare putin confuza. Haker-ul afirma ca a reusit patrunderea fiind in avion.
  Alta idee este cum sa patrunzi din sistemul de divertisment in sistemele tehnice si de siguranta.
  Bun, daca este asa si este dovedit faptul ca exista o vulnerabilitate la sistemele tehnice (motoare, sisteme de navigatie, etc) e bine ca acesta este haker bun, specialist care atentioneaza asupra acestui neajuns.
  Sunt convins ca exista sisteme care pot “intra” in creierul unui avion, numai ca acestea sunt detinute de cine trebuie, din fericire sau din pacate ca exista asemenea posibilitati.

 2. BĂ PENIBILOR, DE 25 DE ANI DE ZILE AŢI DEVASTAT CONTROLAT ACEASTĂ ŢARĂ ŞI V-AŢI BĂTUT JOC DE PROPRIUL POPOR, CULMEA E CĂ CONTINUAŢI CI BRIO! Este vorba de sănătate-farmacii-cardul de sănătate cît şi de educaţie-învăţămînt!
  o să scriu acest mesaj pînă se va schimba în bine cel puţin jumătate din bătaia de joc pînă la momentul de faţă.

 3. Victor Ponta citez “In documentul atasat, primit de cei de la PNL, se recunoaste faptul ca singura miza a depunerii unei motiuni simple este cea mediatica – de aceea trebuie atacati ministrii cu notorietate.
  De asemenea, in acelasi document se recunoaste faptul ca PNL are foarte multe probleme din cauza aliantei cu PDL. PNL recunoaste ca PDL a inchis spitale, a taiat salariile bugetarilor sau a avut rezultate dezastruoase pe fondurile europene.

  https://scontent-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/v/t1.0-9/11224059_956085834431304_3101742811275620753_n.jpg?oh=a15fd6534d9cbf86db02804b29ff2d92&oe=56018F00

Leave a Reply