Pe site-ul publicatiei Lumea Justitiei, jurnalistul Adina Anghelescu a publicat un editorial :

PRUNELE USCATE ALE JUSTITIEI

Intr-o tara in care ministru al Justitiei e Raluca Pruna, discutia despre „drepturile omului este un lux teoretic”. Dar ce sa ne mai miram? Era previzibil sa se ajunga la asa ceva. Dupa prestatia jalnica a doamnei Guseth in fata comisiei parlamentare, prestatia doamnei Pruna a fost precum gargara cu ceai de musetel pentru a scapa de „microbii” antevorbitoarei. Dupa trei luni de la instalarea Guvernului Ciolos, doamna Pruna pare sa fie contaminata cu bacteria macovista ramasa pe scaunul de ministru. Mai agresiva ca E-coli.


Prima decizie navalnica a doamnei Pruna a fost aceea de a incerca sa abroge dreptul detinutilor la munca intelectuala, astfel ca a reusit suspendarea prevederii prin care detinutii care scriu carti sa nu mai beneficiaze de cele 30 dezile/carte scazute din pedeapsa la liberarea conditionata. Onor CSM i-a tinut isonul si s-a conformat.

Intr-o tara in care prim-ministru este inginer agronom, e cam greu sa o altoiasca pe Pruna. Oricate „emanatii” aberante, pe langa lege, ar face. El e specialist in horticultura… dar, se pare ca prunul asta de la Justitie e soi rau si greu de curatat de daunatori.

Ca atare, a folosit pamantul fertil al interceptarilor pentru a insamanta in „campul tactic” o ordonanta neconstitutionala, ca sa mai rasara niste „centre” de interceptari. Asa a inteles ca e bine, si necesar, si urgent dupa decizia CCR. CSAT s-a transformat, astfel, si in Legislativ si Executiv, ambele la un loc. Este nevoie, acum, de sesizarea CCR de catre Avocatul Poporului, pentru ca aceasta ordonanta care incalca Legea fundamentala sa nu ajunga sa produca efecte. Altfel, societatea o va lua si mai razna, iar efectele vor fi si mai greu de contracarat.

Dincolo de efervescenta societatii de dupa Decizia CCR in materia interceptarilor, ministrul Justitiei este obligat sa contracareze decizia-pilot pregatita de CEDO pentru Romania in materia executarii pedepselor si a sistemului penitenciar in ansamblul sau. Cu toate ca, de ani de zile, presa a semnalat gravele disfunctionalitati si incalcarea drepturilor omului in penitenciare, imaginea puscariilor patriei pe dinafara si pe dinauntru a ramas neschimbata. Supraaglomerarea este doar una dintre problemele majore. Tratati mai rau decat vitele in staul, detinutii sunt indobitociti, statul nu are mecanismele prin care sa ii reintegreze, iar societatea amorfa e neinteresata de astfel de lucruri. Chiar daca nepasarea se intoarce impotriva ei. Este de datoria ministrului Raluca Pruna sa gaseasca parghiile prin care zecile de milioane de euro care ne-ar costa daca se instituie decizia-pilot sa fie alocati, mai degraba, pe proiecte de redresare a sistemului penitenciar, decat sa fie platiti condamnatilor ca sanctiune „in bloc”. Dar, in loc sa se ocupe de astfel de chestiuni de maxima urgenta, doamna Pruna ne-a spus ca drepturile omului sunt „un lux” la acest moment in Romania…

In perioada urmatoare, sigur vom asista la o avalansa de cereri de inlaturare din dosarele aflate pe rol a probelor pe motiv de neconstitutionalitate, va fi iures mare in dosare in care se pot face cereri de revizuire, va fi agitatie pe pomparea de milioane de euro in tehnica pentru interceptari la nivelul parchetelor (DIICOT si DNA). Urmeaza si alegerile.

Romania este in convulsii pentru ca nimeni nu se ocupa , de fapt, de tratarea cauzei bolilor pe care le are. In acest timp, Pruna pare bine insurubata in scaun, iar Ciolos e depasit de problemele Justitiei si incearca sa convinga cetatenii ca ceea ce face el este in folosul societatii. Se stie, insa, ca drumul spre iad e pavat cu bune intentii. Si cu declaratiile unor ambasadori din state in care respectul pentru drepturile omului nu sunt un lux, ci sacre, iar justitia e cladita pe alte reguli decat aici!

Raman, in final, niste intrebari:

Ce il opreste pe premier sa ceara revocarea ministrului Justitiei? Nu vi se pare ca Pruna e mai tare ca Ciolos? Si daca e mai tare, cine ii confera aceasta putere?

http://www.luju.ro/opinii/editorial/prunele-uscate-ale-justitiei

11 COMMENTS

 1. Dar cand era prim ministru un urmarit penal si plagiator cum de nu s-a scuturat putin doamna Anghelescu? Nu a avut nici o reactie…acum ne luam de numele unui ministru pentru ca se lupta din rasputeri ca osi doreste ca hotii sa plateasca in tara care a fost furata in nestire!

 2. In guvernul “tehnocrat sunt mai multe “bacterii”, se pare ca cele mai nocive sunt: Anca Dragu cea de 2 lei, Raluca Pruna si tocmai am mai descoperit o “bacterie” la emisiunea d-nei Grecu, Simona Man.

 3. Nu stiu cat e de nefasta “bacteria macovista”, ce vad ca efect al acestei “bacterii” in diaspora, de pilda, este ca nimeni nu identifica boala produsă de macovism ca aparținând tulpinei comuniste. Cauzele, desigur, sunt multiple, esențial este, însă, ca tineretul crescut după revoluție fie in Occidentul lipsit de ideologii, fie in România” tranziției”, e sensibil la alte clasificări decât cele stabilite in contextul european post-sovietic. Un agent “dublu”, de exemplu, precum Tokes, e mai percutant, ca imagine, decât un “procuror comunist” precum Macovei si mitul SRI/putere oculta mai influent decât mitul justiției” imanente” perfectat de discipolii macoviști. Un agent dublu, sau “rogue”(care lucrează pe cont propriu) e automat taxat de “trădător”, “mercenar”, “psihopat”ahtiat de putere si eticheta se extinde tot automat la reprezentanții justiției care lucrează cu acesta, fie din prostie, fie din interes material imediat, drept pentru care oricine dorește sa demonteze mitul lui Koveși, Femeia de Fier a Republicii România ar trebui, mai întâi, sa demonteze iconografia SRI-ului, puterea oculta care susține DNA. E o părere personală, desigur, dar cred ca n-ar strica sa se “umble” puțin la geneza Academiei de Informații: cine, cum, cand a creat aceasta scoala de “magistrați”(Hăineală e un produs care, iată, iese in fatza acum) precum si la deplasările ca “expert” in Moldova ale Femeii de Fier si la legăturile, eventuale, dintre înalții ofițeri SRI si muierea-procuror “imparțial” sus amintita. Vad ca celebrul Gușă (DCNews il citează asiduu, observ) care le știe pe toate a pornit deja o campanie de speculații asupra “stricarii” relațiilor “naturale” ale României cu Rusia de către fostul regim (Basescu), si-a posibilei stricări, prin ricoșeu, a relației SUA cu RUSIA; ce-ar fi însă sa se vadă exact cine si cum a stricat ce-a stricat, si care e partea de vina a serviciilor secrete in toata “stricaciunea”? Mai pe scurt: Ce-a căutat Koveși in Moldova? Ce face fra-su la TransGaz? Cine garantează ca madama de Fier lucră pt americani? Dar Coldea & Co? De ce nu contează plagiatul, ci doar “experiența” profesională a doctorului fabricat la Academia SRI, Mr Toba? La generația Harry Potter e tot ce contează.

 4. O vorbă din bătrîni spune: facă ai un bătrîn calcă-l în picioare, dacă nu, cumpără unul!
  Se practică în ţară de 26 ani de zile!
  Ce facem?

 5. Populatia este atat de intoxicata de informatii si argumente contradictorii ca este foarte usor manipularea masiva. Interceptarile si violarile corespondentei sunt un lucru imoral si inuman. Ei, serviciile, spun ca doresc sa previna acte de coruptie si de terorism insa ceea ce fac in realitate este strangerea de informatii pentru a juca pe degete anumite personalitati publice incomode.
  Prevenirea se realizeaza prin educatie… DA, educatie. Peste cativa ani va iesi la iveala tehnologia de citire a gandurilor. Ce vor spune atunci? Vor scoate o lege prin care nu ti se va putea elibera cartea de identitate si pasaportul fara a trece examenul biomental (acum avem cel biometric) pentru a vedea daca nu esti o amenintare la siguranta nationala.
  Veti vedea ca lumea asta nu se va opri din aceasta nebunie. Vor tot mai mult CONTROL informational. Cand cineva nu exista in baza lor de date, atunci devine un pericol la siguranta nationala. Iar cei care vor avea mesaje sau ganduri precum cel de acum vor fi considerati nebuni si paranoici. Paranoie mai mare ca in SUA imposibil.

 6. Evident ca Pruna e mai tare ca Ciolos. Ciolos e la o adica, inculpabil , dat fiind procesul “Telepatia “, si este Prim-Ministru pentru ca este un ordin. Daca Ciolos vrea sa demita pe cineva , terebuie sa ceara aprobare.

Leave a Reply