Economia României va continua să crească peste potenţial în 2018, cu aproximativ 5,1%, determinată de stimulentele fiscale, dar în lipsa unor corecţii deficitul bugetar este estimat la 3,3% din Produsul Intern Brut (PIB), arată un studiu publicat marţi de Banca Mondială – BM.

Potrivit BM, „măsurile fiscale adoptate în 2017 exercită presiuni asupra bugetului consolidat, în sensul adâncirii deficitului. „În absenţa unor corecţii, deficitul fiscal este proiectat să atingă 3,3% din PIB în 2018, lucru care ar plasa România pe o traiectorie de revenire în procedura de deficit excesiv a UE”. Cu toate acestea, notează autorii analizei, „Guvernul a declarat că, la fel ca în 2017, ar fi gata să promoveze măsuri de ajustare dacă deficitul ameninţă plafonul de 3%”.

Dar acumularea presiunilor fiscale şi a excesului în cererea internă „limitează spaţiul de manevră pentru factorii de decizie”. Astfel că „autorităţile ar putea fi nevoite să ia măsuri corective de menţinere a deficitului sub 3 procente din PIB în 2018 printr-o ajustare fiscală de calitate. Treptat, politica fiscală ar trebui să fie reechilibrată, iar stimularea consumului să se îndrepte spre mobilizarea de investiţii, pentru a sprijini o convergenţă durabilă”, se mai arată în analiza citată.

Studiul mai arată că, în condiţiile în care consumul privat a crescut puternic, ajutat de politicile fiscale expansioniste şi de creşterea salariilor reale, susţinută parţial de salariile minime, ar trebui să crească veniturile reale şi să conducă la scăderi suplimentare în ceea ce priveşte incidenţa sărăciei.

„Continuarea creşterii consumului este aşteptată să extindă deficitul de cont curent la 4,3% din PIB în 2018, iar inflaţia este preconizată să ajungă la un vârf de aproximativ 5% la mijlocul anului 2018, reflectând excesul de cerere internă şi scăderea din efectul de bază al reducerilor fiscale”, arată autorii studiului.

„Întreprinderile de stat, previzibilitatea reglementărilor, precum şi politicile de abordare a situaţiei care arată mari discrepanţe sociale ar trebui să fie pe agenda priorităţilor Guvernului”, conchid experţii Băncii Mondiale citati de zf.ro

8 COMMENTS

 1. Atunci cand economia Romaniei se va apropia la jumatatea parametrilor celei din anii ’80-’89, sa exceleze prin capacitati industriale competitive si de mare productivitate cu specialistii, meseriasii si muncitorii calificati, cel putin de nivelul acelor ani, atunci in Romania va fi bine.
  Sinucigasii aia din pnl care nu fac altceva decat sa instige, sa taca din gura, ei nici macar nu se vor apropia vreodata de generatia decreteilor sau a celor dinainte.

  • Capacitati industriale competitive? Productivitate cu specialisti ? Imi cer scuze, dar esti departe de adevar. Nu zic ca nu au fost oameni buni, care odata plecati din tara si cu pregatire substantiala in vest au reusit sa se adapteze, dar economia comunista a fost un esec total. Si sa iti dau exemplu. Cea mai buna si tehnologica masina facuta de Romania a fost Dacia 1310 si derivatele ei, chiar si dupa caderea comunismului cu specialistii de la Dacia, cea mai buna masina a fost Dacia Nova. Hai sa facem comparatia cu Dacia Duster, Dacia Sandero dupa privatizare. Hai sa ne uitam la masini de teren (ARO)…potential relativ ridicat, dar tot cu usi din carton presat era facut. Si iti pot da exemple nenumarate unde pur si simplu economia comunista a dat gres, ca sa nu mai zic de dotarile industriale ramase la nivelul anilor 60-70.

   • Poate sunt departe de adevar cum sustii, dar tu esti aerian rau de tot si nici macar nu stii sa citesti printre randuri sau de-a dreptul. N-am sa polemizez cu tine insa, exemplele sunt extrem de prost alese. Fata de tine eu incerc sa vad intotdeauna partea plina a paharului.

    • Nu-ți mai bate capul! N-ai cu cine. După mintea lor creață cei 20 ani care au trecut nu influențau cu nimic evoluția tehnicii.
     Este inutil să mai evocăm faptul că la lansarea ARO, la un târg auto, japonezii se uitau la el ca la „mașini străine”.

     • Pe “vremea comunistilor”, concetatenii mei atat au putut face, azi cand e libertate si democratie au pus la pamant la modul fizic toata intreprinderea “Jeep-ului romanesc” si asta ar fi doar un exemplu.

 2. Ba nene,astia din strainataturi nu sunt interesati de saracirea cetatenilor care traiesc in romanica! Pe ei ii intereseaza doar profitul transportat in tara si contul lor! Creste saracia in romanica precum ciupercile dupa ploaie!

  • Profiturile fabuloase le opțin tocmai din nivelul scăzut al salarizării. Salariu mic în România înseamnă sărăcie. Sărac nu este cel care nu vrea să muncească ci este tocmai cel care muncește, spre deosebire de orice stat capitalist funcțional unde simplul fapt că ai un job te scoate din sărăcie! Aici este buba. Utilitățile și materiile prime au cam aceleași costuri în UE. Maximizarea profitului se opține minimizând costurile cu munca.

 3. Oare cetățenii români se vor alege cu ceva din faptul că economia României va continua să crească, sau ne așteaptă soarta Venezuelei, țara cu cele mai mari resurse de petrol de pe glob dar în care se moare de foame?
  Va veni și la noi o „primăvară latino-română”!

Leave a Reply