N-as vrea sa-mi reamintesc de cate ori am avut speranta ca promisiunile celor care au condus Romania in materie de autostrazi se vor indeplini. Azi, inca un ministru promite miliarde pentru infrastructura rurala si criminala a Romaniei (mor 2000 de oameni anual pe soselele de nivelul anilor ’60). Pana nu vad, nu cred. Fara sa am ceva personal de reprosat Rovanei Plumb. Dar face parte dintr-un partid care e obligat, dupa atata amar de vreme, sa termine santierele incepute acum 10-15 ani (Coridorul 4 Arad – Constanta, centura Capitalei, legatura A1-A2, inelul iesire A3) si apoi mai vedem daca sunt in stare de ceva nou… PSD e de 5 ani si jumatate la guvernare si a dat in folosinta ZERO km de autostrada. Asta e nota pentru ei la capitolul infrastructura : ZERO !

Obiectivul României, în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, este să ajungă la 1,9 miliarde de euro, până la sfârşitul acestui an, iar până pe 30 iunie să lanseze şi restul de linii de finanţare, echivalentul a 19% din total alocare pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb potrivit Agerpres.

‘Avem toate premisele create de a lansa tot ceea ce înseamnă linii de finanţare. Mai avem de lansat 19% din total alocare program (Programul Operaţional Infrastructură Mare, n.r.) de 23 de miliarde de euro şi acest lucru să fie făcut până la 30 iunie, anul acesta. De asemenea, toate proiectele care sunt în evaluare să poată să fie contractate până la sfârşitul acestui an. Obiectivul pe care l-am propus în ceea ce priveşte absorbţia, atât Ministerul Fondurilor Europene, cât şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care gestionează Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Capacitate Administrativă, să fie atins la sfârşitul anului 2018, în sumă de 1,9 miliarde de euro. La acest obiectiv se adaugă tot ceea ce înseamnă agricultură, adică fondurile care sunt derulate prin Ministerul Agriculturii, respectiv Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional pentru Afaceri Maritime şi Pescuit’, a menţionat Plumb.

Potrivit ministrului, în prezent, pe Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM), sunt aprobate şi contractate 174 de proiecte în valoare totală de 6 miliarde de euro.

‘În ceea ce priveşte infrastructura mare – Transporturile, Mediul şi Energia – avem aprobate şi contractate per total 174 de proiecte, iar valoarea totală eligibilă a acestora este de 6 miliarde de euro. Aceasta reprezintă jumătate din alocarea totală a acestui program. Avem 104 proiecte noi contractate, valoarea eligibilă a acestora fiind de 3,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 25% din alocarea pentru Programul Operaţional Infrastructura Mare. Aş vrea să amintesc câteva dintre proiectele noi pe infrastructura de transport: reabilitarea căii ferate Simeria – Radna, care face parte din Coridorul Paneuropean IV, autostrada A3 Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş. În ceea ce priveşte sistemul de termoficare, avem reabilitarea sistemului în Oradea şi în Iaşi. De asemenea, am răspuns necesarului pe care l-a înaintat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în sumă de 600 de milioane de euro. Avem în vedere nevoia de a asigura populaţia cu servicii de apă şi
canalizare, extinderea sistemelor de apă şi canalizare, ca proiecte noi în judeţele Galaţi, Vrancea, Alba şi în Valea Jiului. Acestea sunt în implementare’, a spus oficialul.

Rovana Plumb a precizat, totodată, şi faptul că există 70 de proiecte fazate pe POIM, şi că suma solicitată Comisiei Europene se ridică la 1,085 miliarde de euro.

‘Sigur că există şi proiecte fazate. Avem 70 de proiecte fazate, adică acele proiecte care au fost începute în perioada anterioară de programare şi care se vor finaliza în actuala perioadă de programare. Valoarea celor 70 de proiecte fazate este de 3,35 miliarde de euro, adică 23% din alocarea Programului Infrastructura Mare. Între proiectele fazate amintim: autostrada A1 Lugoj – Deva, autostrada A10 Sebeş – Turda, reabilitarea de căi ferate Sighişoara – Simeria, parte a Coridorului Paneuropean IV, Magistrala 5 de metrou, dar şi extinderea staţiei de epurare Glina. Banii care au fost solicitaţi Comisiei Europene pe Programul Operaţional Infrastructură Mare se ridică, astăzi, la valoarea de 1,085 miliarde de euro. Cifra reprezintă rambursări de aproximativ 11,78% din alocare. Dintre acestea, 800 de milioane de euro au fost investiţi în infrastructura de transport şi 270 milioane de euro în infrastructura de mediu şi energie’, a subliniat Plumb.

La capitolul Sănătate, ministrul Fondurilor Europene a anunţat că suma alocată ajunge la 800 de milioane de euro.

‘În ceea ce priveşte Sănătatea, de la bun început am alocat o sumă de 800 de milioane de euro. În momentul de faţă, sunt puşi la dispoziţie 121,5 milioane de euro destinaţi formării şi pregătirii a peste 60.000 de medici şi personal medical, prevenirii şi depistării unor boli precum tuberculoza, cancerul de col şi sân, diagnosticul şi tratamentul hepatitelor virale B, D şi C. În cadrul acestei campanii, aproximativ 1,5 milioane de români, adulţi şi copii, vor beneficia de servicii de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament pentru principalele patologii. De asemenea, avem 255 de milioane de euro alocaţi investiţiilor în infrastructura spitalelor, pentru dotarea unităţilor de primiri urgenţe şi pentru ambulatorii. Prin aceste investiţii ne asigurăm că 230.000 de persoane, cel puţin, vor beneficia de servicii medicale la standarde ridicate de calitate’, a susţinut ministrul.

Conform datelor prezentate de Rovana Plumb, în domeniul Educaţiei au fost puşi la dispoziţie 712 milioane de euro, destinaţi sprjinirii copiilor şi nevoilor lor.

‘Se urmăreşte, în principal, înlăturarea obstacolelor care îi împiedică pe copii să meargă la şcoală. Aici există servicii destinate copiilor şi familiilor, precum şi transformarea mediului şcolar într-unul prietenos şi de calitate. De aceste servicii vor beneficia 39.000 de elevi şi 16.500 de tineri, între 6 şi 16 ani, şi 21.500 de profesori. Un alt program care se adresează atragerii şi menţinerii la şcoală este cel legat de o finanţare de care vor beneficia 5.265 de profesori, astfel încât curricula pentru copii să poată să fie adecvată şi adaptată la nevoile pe care aceştia le au, în sensul progresului pe care îl înregistrăm zilnic. Peste 16.000 de elevi şi peste 19.000 de studenţi vor beneficia de aceste programe. De asemenea, am pus la dispoziţie 155 de milioane de euro pentru burse care se vor acorda studenţilor care provin din grupurile vulnerabile, astfel încât pe de o parte să putem să prevenim abandonul şcolar, abandonul educaţional şi, pe de altă pare, să putem să-i motivăm să-şi continue studiile. În cadrul acestui proiect avem burse care se acordă cercetătorilor şi post-doctoranzilor. În ceea ce priveşte infrastructura în educaţie, avem apeluri deschise de 419 milioane de euro şi prin aceste măsuri, aproximativ 52.000 de elevi vor beneficia de infrastructura de educaţie la standarde înalte’, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Plumb a ţinut să precizeze faptul că, din punct de vedere al procedurilor, au fost respectate regulamentele europene.

‘Împreună cu Comisia Europeană am reuşit să aplicăm peste 20 de măsuri de simplificare şi, prin legi, am reuşit să putem să ajungem la o supra-contractare pentru fiecare program operaţional în parte, astfel încât toate proiectele care sunt depuse şi care sunt evaluate, devenind eligibile, să poată să intre în contractare pentru a da o şansă reală şi rapidă de dezvoltare’, a mai precizat ministrul Fondurilor Europene.

10 COMMENTS

 1. Off Topic!
  https://www.universulargesean.ro/video-pui-de-caprioara-torturat-si-ucis-cu-bestialitat

  Cruzime fără margini la Bârla. Un braconier care a fost văzut frecvent pe un fond de vânătoare gestionat ce aparţine omului de afaceri Nicolae Ivănescu a fost filmat când omora cu o cruzime maximă un pui de căprioară. Acesta îi rupe gâtul cu mâinele goale iar ogarii de vânătoare pe care îi foloseşte să încolţească animalele muşcă din ea, în timp ce aceasta era încă vie şi se zbătea în chinuri.

  IJP Argeş s-a autosesizat şi a început cercetările pentru prinderea braconierului.

  NU pot sa urmaresc nici o secunda din imagini!
  Acest individ, o BESTIE nenorocita ! sper sa moara in chinuri, sfasiat de toate animalele padurii. Un SADIC nenorocit il urasc,sa moara!!!.
  IPJ sa isi faca treaba, puscarie pentru aceasta fapta, pentru SADICUL ASTA!
  Dle Radu Tudor va rog, rog ANTENA 3 sa mediatizeze, sa se implice ca autoritatile sa isi faca treaba urgent. Jegul acesta nu trebuie sa scape! Stiu Dle Radu Tudor ca sunteti un om cu suflet! VA ROG!

  • Aveti dreptate sunt extrem de multe bestii in doua picioare pe langa noi, ma mir ca-i mai suporta pamantul si din pacate acest exemplu dat de dvs. nu este singular, cazuri de psihiatrie. Trebuie luate masuri urgente de catre autoritatile cu compemente in acest domeniu.

 2. Si daca saptamana viitoare ministrul crapa,se intampla sa intre intrun cap de pod sau mierleste,cum ramane cu propria promisiune?!
  Si daca va dat la o parte si faceti loc altui guvern,cum ramane cu promisiunea? Sa fim seriosi,toti au promis si nimic concret nu se vede in afara de distrugeri!

 3. In timpul vietii noastre vor iesi toti interlopii si dezaxatii din puscarii la pachet cu politicienii. De unde ne plangeam ca nu avem suficiente puscarii si ca ar cam trebui sa construim unele noi acum o sa constatam ca avem prea multe si sa nu risipim bani cu intretinerea lor ar fi bine sa le demolam. Asta face Guverrnul PSD-ALDE invocand votul primit in decembrie 2016. Uitati o poveste recenta:

  Florin Munteanu este unul dintre cei mai sadici traficanţi de carne din România, având la activ zeci de răpiri de adolescente şi tinere, pe care le obliga să se prostitueze.Traficantul de carne vie care a obligat o copilă să facă sex cu 18 bărbaţi într-o singură zi. Ardea adolescente cu fierul de călcat ca să se prostitueze.

  Florin Munteanu,A CERUT TRIBUNALULUI REVIZUIREA SENTINŢEI PRONUNŢATE ÎN CAZUL SĂU PE MOTIV CĂ NU A AVUT PARTE DE UN PROCES CORECT , acesta fiind în prezent în executarea unei pedepse de 17 ani de închisoare pentru trafic de persoane.

  Daca vede seara de seara ce cai de a se eschiva de condamnari cauta politicienii normal ca le vin idei. Ia sa vedeti cum toate minorele implicate in proces isi vor retrage declaratiile iar peste scurt timp ne vom trezi cu el si cu altii ca el pe strazi.

 4. Azi la “Punctul de intilnire” am citit pe burtiera o minciuna cit casa: “Guvernul spune ca totul merge bine”. Poti sa ne dai un link, ceva, sa ne convingem ca e adevarat sau ramine minciuna in stare pura? Caz in care sa nu va mai mirati ca ramineti pe locul intii DOAR la evenimentele care conteaza pentru voi!

   • Burtiera nu exista pentru a fi citita? Daca are alt scop, va rog sa binevoiti a ma informa! Cu multumiri, al dvs. A.R.
    Urmaresc IN PRIMUL RIND emisiunea. Dar, ca jucator de sah, am atentie distributiva: ma uit tot timpul in toate colturile tablei, pentru a vedea la timp de unde vin amenintarile 🙂

 5. Extrem de buna intrebarea Dvs. si pe buna dreptate “In timpul vietii noastre?!”
  toata clasa asta politica de la stanga la drepata mint cu nerusinare, obraznicia acestora este fara de margini.

 6. Eu imi aduc aminte ca Șova , Ponta și Rus promiteau (prin 2014) ca pana-n 2020 vom avea …3000 de km de autostrada !
  Cand ii vedeti sa ii intrebati (de fiecare data) unde sunt autostrazile alea promise…

Leave a Reply