Ziarul Financiar scrie ca grupul bancar ING Groep NV va plăti o amendă record în Europa de 775 milioane de euro pentru a pune capăt unei anchete desfăşurate de procurorii olandezi cu privire la spălarea de bani, în condiţiile în care autorităţile se luptă să stăvilească fluxul de bani iliciţi după o serie de scandaluri de anvergură, scrie Wall Street Journal.

În aceeaşi zi în care ING încheia acor­dul respectiv, banca daneză Danske Bank şi-a văzut acţiunile scăzând cu 6,5% în urma unui raport care dezvăluia că procurorii locali au descoperit un volum mai ridicat de fonduri ilegale ruseşti transferate prin filiala sa estoniană.

Băncile din întrega lume resimt pre­siuni în creştere de a acţiona pentru a contracara fluxul de bani ilegali trans­feraţi la nivelul întregului sistem financiar mondial.

În ultimul deceniu, Statele Unite  au cercetat cel mai strict băncile din această perspectivă.

Din 2008, SUA au impus amenzi de apro­ximativ 28 miliarde de dolari băncilor ale căror sisteme ineficiente au permis clienţilor să spele bani din ţări ca Mexic, Rusia şi Venezuela.

Prin comparaţie, autorităţile şi procurorii europeni au obţinut mai puţin de 1 miliard de dolari din astfel de cazuri în perioada similară de dinaintea amenzii recente impuse ING.

3 COMMENTS

 1. Mai toate bancile din Romania au o politica agresiva fata de cetatenii romani creditati de aceste banci. Bancile straine, ca alea romanesti sunt casi inexistente, au o politica comuna, considera clientii romani ca fiind niste scavi platitori de rate acestora iar, BNR nici macar de ochii lumii nu se implica.

  • Cuuuuum nu e cu puscarie ?

   Puscarie e doar la Romania iar la Olanda e cu amenda la penali?

   La ei cu spalare de bani e cu amenzi dar la noi ca chipurile ar fi vorbit Dragnea sa o angajeze
   o functionara ( si fara marturie in intanta) e cu puscarie de trei ani ??

   Asta e “anti-coruptia” cu care se controleza Romania.

Leave a Reply