Proiectul de lege nr 580/2014 privind securitatea cibernetică a României nu se adresează persoanelor fizice, utilizatoare de internet. Prevederile legii se aplică «persoanelor juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietari, administratori, operatori sau utilizatori de infrastructuri cibernetice». Textul defineşte infrastructuri cibernetice drept «infrastructuri din domeniul tehnologiei, informaţiei şi comunicaţii, constând în sisteme informatice, aplicaţii aferente, reţele şi servicii de comunicaţii electronice». Cu alte cuvinte, legea nu face obiectul reglementării activităţii posesorilor individuali de computere”, se arată în comunicat remis Mediafax.

Conform sursei citate, acest act normativ “asigură coordonatele generale legislative, necesare gestionării în mod coerent a acţiunilor privind securitatea cibernetică a ţării, care este o componentă importantă a securităţii naţionale.

image

“Articolul 17, care a generat un interes aparte şi interpretări eronate, se referă la responsabilităţile pe care le au deţinătorii de infrastructuri cibernetice, persoane juridice de drept public sau privat, pentru asigurarea nivelului de protecţie necesar împotriva atacurilor cibernetice. Aceşti deţinători de infrastructuri cibernetice operează cu baze de date complexe, unele de interes naţional, iar aceasta lege îi obliga, practic, să protejeze aceste informaţii şi să asigure sprijinul necesar la solicitarea motivată a structurilor care operează în domeniul securităţii cibernetice. Adoptarea proiectului de lege a fost motivată de necesitatea asigurării unui cadru legal în faţa ameninţărilor cibernetice, din ce în ce mai complexe şi mai dese, şi care pot afecta securitatea naţională, nicidecum împotriva limitării libertăţilor individuale şi a dreptului la liberă exprimare garantat de Constituţie”, se mai arată în comunicat.

Comisia de apărare aminteşte că la forumul industrial al NATO din noiembrie, din Croaţia, “s-a apreciat ca atacurile cibernetice au cutremurat industria americană, cu pierderi estimate la peste 300 de mld de dolari”.

“Mai mult decât atât, după atacul cibernetic devastator din Estonia, care a paralizat întreaga ţară, statele membre NATO au decis înfiinţarea unui Centru de Excelenţă aliat, dedicat apărării cibernetice. În acest context, România nu putea rămâne în afara unui cadru legislativ adecvat, care să permită Ministerului Comunicaţiilor intervenţia în caz de atac cibernetic, în cooperare cu celelalte structuri ale statului de drept”, menţionează sursa citată.

Senatul a adoptat, vineri, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică, coordonarea unitară a activităţilor acestui Sistem fiind făcută de MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS şi CSAT.

Raportul Comisiei de apărare din Senat, cu amendamente, a fost adoptat cu 95 de voturi ”pentru”, iar proiectul de lege a fost adoptat cu 92 de voturi ”pentru”.

Senatul este Cameră decizională, după ce legea a trecut tacit de Camera Deputaţilor, pe 17 septembrie.

Legea stabileşte cadrul general de reglementare în domeniul securităţii cibernetice şi obligaţiile ce revin persoanelor juridice de drept public sau privat în scopul protejării infrastructurilor cibernetice, inclusiv furnizorii de servicii de internet, şi prevede obligaţii privind asigurarea securităţii sistemelor lor şi notificarea clienţilor în situaţia unor incidente/atacuri cibernetice şi luarea de măsuri pentru a restabili condiţiile normale de funcţionare.

Coordonarea activităţilor SNSC se realizează de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), format din reprezentanţi ai Ministerelor de Externe, de Interne, Apărării, cel pentru Societatea Informaţională, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS precum şi secretarul CSAT.

Conducerea COCS este asigurată de consilierul prezidenţial pe apărare şi securitate natională, în calitate de preşedinte şi consilierul premierului pe probleme de securitate, ca vicepreşedinte.

SRI este desemnat autoritatea naţională în domeniul cibernetic şi asigură coordonarea tehnică a COSC. În acest sens, în structura SRI funcţionează Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (CNSC).

De asemenea, proiectul prevede că la nivel national se constituie Sistemul Naţional de Alertă Cibernetic, care reprezintă un ansamblu de măsuri şi proceduri destinat prevenirii şi contracarărilor atacurilor cibernetice.

Instituirea nivelurilor de alertă cibernetică precum şi trecerea de la un nivel la altul de alertă se stabileşte de către CSAT.

La articolul 17 al proiectului de lege se prevede că “(1) Pentru realizarea securităţii cibernetice, deţinătorii de infrastructuri cibernetice au următoarele responsabilităţi: “a) să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a SRI, MApN, MAI, ORNISS, SIE, STS, SPP, CERT-RO şi ANCOM, în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin acestora şi să permită reprezentanţilor desemnaţi în acest scop la datele deţinute, relevante în contextul solicitării; b) să informeze, de îndată, autorităţile şi instituţiile publice prevăzute la lit. a) cu privire la incidentele cibernetice identificate, conform procedurilor stabilite prin normele metodologice la prezenta lege. (2) Deţinătorii de infrastructuri cibernetice pot solicita asistenţă de specialitate autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice, pentru asigurarea securităţii cibernetice în domeniul lor de activitate”.

Conform articolului 18 din lege, deţinătorii de infrastructuri cibernetice, furnizorii de servicii de internet, au obligatia de a-şi notifica, de îndată, clienţii, persoane de drept public şi privat, în situaţiile în care sistemele informatice utilizate de aceştia au fost implicate in incidente sau atacuri cibernetice şi de a dispune măsurile necesare în vederea restabilirii condiţiilor normale de funcţionarem dar nu mai târziu de 24 de ore din momentul în care au fost sesizaţi de autorităţile competente.

Monitorizarea şi controlul aplicării legii se asigură de către Camera Deputaţilor şi Senat, Administraţia Prezidenţială, Guvern, CSAT precum şi instituţiile şi autorităţile publice prevăzute la articolul 10, şi anume Ministerelor de Externe, de Interne, Apărării, cel pentru Societatea Informaţională, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS.

Legea prevede că în vederea exercitării atribuţiilor, conducătorii autorităţilor desemnează persoane abilitate să desfăşoare activităţi de control, care, în baza şi limitele împuternicirii au dreptul de a solicita declaraţii sau orice documente necesare pentru efectuarea controlului, să facă inspecţii, inclusive inopinate, la orice instalaţie, incintă sau infrastructură, cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi să primească, la cerere sau la faţa locului, informaţii sau justificări.

Contravenţiile includ amenzi de la 500 la 5.000 de lei, pentru nerespectarea de către deţinătorii de infrastructure cibernetice a obligaţiei privind punerea în aplicare a politicii de securitate cibernetică şi amenzi de la 1.000 la 10.000 de lei, pentru nerespectarea obligaţiei de a permite autorităţilor să intervină, precum şi a obligaţiei de a reţine şi asigura integritatea datelor referitoare la incidentele cibernetice.

Guvernul a adoptat, în aprilie, proiectul de lege privind securitatea cibernetică, ceea ce va permite operaţionalizarea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică.

Proiectul a fost prezentat în dezbatere publică de către Ministerul pentru Societate Informaţională.

“Proiectul de lege adoptat de Guvern va permite operaţionalizarea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică – SNSC, care va facilita adoptarea de măsuri proactive şi reactive privind informarea, monitorizarea, diseminarea, analizarea, avertizarea, coordonarea, decizia, reacţia, refacerea şi conştientizarea. De asemenea, actul normativ defineşte o terminologie unitară în domeniul securităţii cibernetice şi a unui cadru armonizat de acţiune a autorităţilor şi instituţiilor publice”, se arată în comunicat.

La începutul lunii aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis luarea unor măsuri care să permită contracararea ameninţărilor cibernetice la adresa României, în condiţiile în care în ultima perioadă acestea s-au diversificat.

“S-a apreciat că în ultima perioadă aceste ameninţări s-au diversificat, devenind o opţiune tot mai atractivă pentru actorii statali sau nonstatali întrucât nu implică resurse foarte mari. Membrii CSAT au decis luarea unor măsuri care să permită urgentarea adoptării cadrului normativ şi operaţionalizării Agendei Digitale 2020 ca parte integrantă a efortului european de dezvoltare a societăţii informaţionale şi implicit a acţiunilor subsecvente ce sunt dedicate securităţii cibernetice”, informa un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

11 COMMENTS

 1. sigur, teroristii intii isi fac firma, se declara la fisc, la Registrul Comertului, etc, isi iau licente pentru soft si abia dupa aia se apuca de hackereala si de atacuri cibernetice 🙂
  Singura chestie ce ma bucura e ca astia care si-au luat tara inapoi, astia activii pe facebuci, generatia necomunista, bla bla bla vor avea acum prima ocazie concreta sa vada efectele cretinismului real exprimat virtual.
  La multi ani, generatie PROsti, multumim diaspora patrioata, slava celor ageri la minte din Transilvania in frunte cu loialii honvezi.
  Va urma – fiti siguri!

  • Mi-e teamă că rezultatul alegerilor n-a influențat în nici un fel boala de putere de care suferă mai marii lumii contemporane. Libertatea nu are preț! Nici măcar 300 de miliarde de dolari, exceptând cazul în care-ar fi fost folosiți pentru eradicarea exploatării copiilor, dar am dubii serioase că asta le-ar fi fost destinația. Îngrădirea libertăților cetățenești, renăscută odată cu mileniul al treilea și penibil asumată prin lupta împotriva terorismului, va continua indiferent cine câștigă alegerile în România. E un paradox ipocrit! Terorismul e incriminat pentru periclitarea democrațiilor. Iar democrațiile nu găsesc alt răspuns decât introducerea cenzurii, utilizarea torturii, manipularea societății, ca și cum democrațiile își distrug sensul încercând să se salveze de terorism. Dar ăsta nu e un paradox! E un nonsens! Nu cred că libertatea poate fi apărată de lideri politici sau militari. Lumea are nevoie de renaștere spirituală. Gandhi a învins un imperiu prin gestul simplu de-a duce degetul la buze. Cât despre noi, creștinii, se pare că ne uităm liderul tot mai singur pe cruce, în goana noastră nebună după îmbuibare și confort. Ar trebui să ne punem un teanc de euroi pe peretele de la răsărit. Până și spiritul olimpic a devenit o competiție între marile corporații din chimia mondială. Nu se mai întrec sportivii, ci doping-urile cu anti-doping-urile, în goana smintită, indecentă și ilegitimă de a crea supraoameni! Se pare că lupta dintre capitalism și socialism a fost câștigată de nazism! Grotesc!

   • E interesant cum presa ne recită la unison de pe promptere, pe un ton care se vrea liniștitor, că doar persoanele juridice vor fi afectate de această lege totalitară.

 2. LA 25 DE ANI DE CIND NE-AU MURIT EROII PENTRU LIBERTATE, NISTE CRIMINALII ORDINARI DE SECURISTI PRECUM GENERALUL DUMITRU DUMBRAVA REINVIE SECURISMUL STALINIST PRIN SPIONAJUL VIETII PRIVATE IN MASA ASUPRA TUTUROR DETINATORILOR DE TELEFOANE SI CALCULATOARE.

  SECURISM CRIMINAL EXACT CA PE VREMEA LUI CEAUSESCU

  TOTI GENERALII SRI CARE AU GINDIT ACEASTA CRIMA TREBUIE DE URGENTA DESTITUITI SI BAGATI LA PUSCARIE PE VIATA PENTRU CONSTITUIREA DE GRUP TERORIST ORGANIZAT IMPOTRIVA LIBERTATII CISTIGATE CU SINGELE EROILOR ACUM 25 DE ANI

  DESFIINTAREA DE URGENTA A CUIBURILOR CRIMINAL TERORISTE SRI – SIE – DIA – DGIPI – STS

 3. PSD = PNL = PMP = UDMR = VOT IN UNANIMITATE PENTRU “LEGEA SECURISMULUI CIBERNETIC” = SLUGI PENALE ALE SECURISTILOR

  sa vedem ce face iohanis, ca prevad cum e si asta o alta COARDA A SECURITATII la fel ca SLUGILE SECURISTE ponta si basescu

 4. “În aceşti ultimi ani, Internetul a reprezentat ultima baricadă a cetăţenilor şi a societăţii civile din România, a fost o sursă preţioasă de informaţie şi a creat platformele pentru mişcările de stradă. Acesta este motivul pentru care politicienii încearcă suprimarea libertăţii fundamentale şi a capacităţilor de acţiune pe care el le întemeiază. Dacă legea votată vineri este promulgată de preşedinte şi intră în vigoare, toate eforturile revoluţionarilor şi toată lupta noastră vor deveni zadarnice.”

  MAINE 21 DECEMBRIE IN STRADA LA PROTESTE IN PIATA UNIVERSITATII DUPA CE LA ORA 18 REFACEM BARICADA UNDE NE-AU MURIT EROII IN 21 DECEMBRIE 1989 PENTRU LIBERTATEA NOASTRA FURATA APOI DE ACESTI SECURISTI STALINISTI CRIMINALI ANTIROMANI CE TREBUIAU STIRPITI DIN SOCIETATEA ROMANEASCA POST REVOLUTIE

 5. Atat, 6 comentarii la un astfel de subiect? Atunci… bine! Legea asta trebuia sa scoata pe strazi mai multi oameni decat taierea salariilor pentru ca ea taie in libertatea tuturor, calca in picioare demnitatea umana si drepturile omului. E primul pas, si inca unul mare, spre saltarea de pe strada, arestarea si incarcerarea oricui deranjeaza fara a mai fi nevoie de acordul unui judecator. Volga neagra se intoarce iar noi ne uitam ca curca-n lemne, apatici si indolenti.

 6. La 25 de ani de la Revolutia din 1989 securistii se intorc victoriosi! Cine e initiatorul legii? Toate mizeriile astea se justifica smechereste prin pericolul terorist si banii pe care i-ar putea pierde economia. Evident singura solutie gasita repede-repejor si servita pe sestache, inainte de Craciun cand romanul viseaza doar caltabosi, legalizeaza restrangerea libertatilor si care lasa frau liber abuzurilor.

 7. Ce praf in ochi mai e si asta, poate pensionarii ce se uita la B1 se mai linistesc. Pai normal ca persoanelor juridice se aplica – doar nu persoanele fizice sunt provideri de telefonie si internet – pentru ce sa se mai oboseasca sa intercepteze cand le pot lua gata stocate.

  • Li se aplică și utilizatorilor, nu doar providerilor. Și ne pot cotrobăi fizic prin computere. Desigur, ar trebui să ne doară-n cot, câtă vreme n-avem treabă cu hackerii și teroriștii. Dar în țara tuturor abuzurilor, statul mai obține o pârghie importantă prin care să tragă bani de pe contribuabil. Să vezi ce de formulare va trebui să mai completăm ca să fim în regulă la un eventual control. Și cam ce costuri va induce aplicarea. Ca și cum cele cerute de ANAF, ITM, Garda de Mediu, Pompieri, Primărie n-ar fi de ajuns! Și să vezi cum niciodată nu le vom avea completate corect. Ca să nu mai pun cazul în care cel care mă controlează îmi plantează oarece în computer, eu nefiind expert în domeniu, iar la următorul control, pac! Ce să vezi? Ce-avem noi aici?

Leave a Reply