România a consemnat, anul trecut, o creștere economică mai mare cu 3,7% raportat la 2014, iar comparativ cu trimestrul al treilea din 2015 Produsul Intern Brut în trimestrul IV a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,1%, potrivit datelor provizorii (1) date marți publicității de Institutul Național de Statistică (INS) citat de Agerpres.

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2015 a fost de 710,267 miliarde de lei prețuri curente, în creștere — în termeni reali — cu 3,7% față de anul 2014.

Față de trimestrul IV din 2014, creșterea în ultimul trimestru din 2015 a urcat cu 3,7% pe seria brută și cu 3,8% pe seria ajustată sezonier.

Potrivit INS, Produsul Intern Brut — date ajustate sezonier — estimat pentru trimestrul IV 2015 a fost de 180,047 miliarde de lei prețuri curente, în creștere — în termeni reali — cu 1,1% față de trimestrul III 2015 și cu 3,8% față de trimestrul IV 2014.

Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru trimestrul IV 2015 a fost de 209,997 miliarde de lei prețuri curente, în creștere — în termeni reali — cu 3,7% față de trimestrul IV 2014.

La creșterea PIB în anul 2015, raportat la 2014, au contribuit toate ramurile economiei, cu excepția agriculturii, silviculturii și pescuitului, contribuții pozitive mai importante având următoarele ramuri: comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transportul și depozitarea; hotelurile și restaurantele (+1,0%), cu o pondere de 15,8% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,4%; construcțiile (+0,6%), cu o pondere de 7,4% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,8%, informațiile și comunicațiile (+0,6%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,7%), dar care au înregistrat o creștere semnificativă a volumului de activitate (11,8%), industria (+0,5%), cu o pondere de 23,2% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 2,0%; impozitele nete pe produs (+0,7%), cu o pondere de 12,1% la formarea PIB, și al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,7%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal, cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 6,2% contribuind cu 3,8% la creșterea PIB, și formării brute de capital fix, cu o contribuție de +1,8%, consecință a creșterii cu 7,5% a volumului său.

“O contribuție negativă importantă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-1,6%), consecință a creșterii cu 4,7% a volumului exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii, cu 8,4%”, spune INS.

22 COMMENTS

  • pacat ca s-a inchis National Arena ca si eu as fi venit cu tine sa-i fi multumit mult iubitului Doctor Victor Viorel Ponta pentru binele facut poporului roman la spectacolul grandios de omagiere a rezultatelor economice pe care lumea imperialista este invidioasa!

 1. stai sa vezi anul asta rezultate cu “tehnicienii” bruxelles-ului la butoane.o sa fim iar pe minus ca doar asa vor cancelariile europene.ce dracu,eram chiar nesimtiti,europa gafaia de mama focului si noi,tupeu maxim, crestere dupa crestere.sa ne fie rusine!

  • Hai ca ne luase cu ameteala acolo in varf si “dragii” s-au gandit sa nu suferim ,noi fiind invatati cu “fundul clasei” sau fundul gropii,dupa caz. Dar mai ales basisto-iohannistii si-au zis ca nu au nici stofa si nici vocatie incat sa-i catzere Ponta asa sus.

 2. Dupa datele puse la dispozitie de INS guvernarea Ponta a fost una bazata pe crestere economica si o bunastare in crestere a marii majoritati a populatiei Romaniei.
  Unii spun ca aceasta crestere s-a produs in detrimentul investitiilor in infrastructura si altele.
  Ce sa mai spunem de celelalte guvernari si de cea actuala care nu-si gaseste cadenta. Altii spun ca timpul este unul scurt de la instalare si nu s-a “acomodat”.

 3. @Radu Tudor,

  Probabil aceasta crestere se datoreaza doar faptului ca oamenii plecati in strainantate au trimis bani acasa, nu?

  Cu stima

   • Integral, cu interes, chiar de doua ori. Doar am enuntat ce vor sustine opozantii lui Ponta.

  • şase……paie după logica ta ,anul 2016 va fi un an cu o crestere economică record.Păi nu? Având în vedere că românii plecati în străinătate au obţinut tot ce au vrut : Johannis preşedinte , căderea guvernului Ponta , chiar si un executiv venit de dincolo , aștept de la ei ,ca acum să trimită în România mult mai mulţi bani . Cred că la anul INS-ul o să mai angajeze oameni să facă faţă la atât potop de bunăstare . Îi respect pe românii care au plecat la muncă în afară pentru o viată mai bună ,dar în egală măsură şi pe cei care au rămas aici , medici ,ingineri , muncitori care fac ca ţara asta să existe si să meargă mai departe .

 4. avem crestere bazata pe consum, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare
  comic.
  daca spuneti ca sunt rezultate bune , unde se observa ele ochiometric in sanatate, educatie si infrastructura, sau in stoparea declinului demografic , daca suntem prosperi, sau decalajului fata de ungaria, de exemplu, sau pe zona de impaduriri, domnule radu.
  orice exemplu ar fi de folos sa stim si noi ca e mult mai bine.

  • macovei,
   in sanatate s-au redeschis 26 de spitale inchise de basau, s-a marit lista medicamentelor compensate, s-a introdus cardul de sanatate, etc. In educatie s-au reintregit si marit salariile profesorilor. In infrastructura ar trebui institutiile ”da drept” si ”independente” precum dna, sa faca lumina in mafia de la cnadnr, in regii asfaltului care au furat de-au rupt, in licitatiile contestate de mafie, etc. Cu declinul demografic, baga viteza daca vrei.
   Ce mai zice seful postacilor lui udrea ? Tot 10.000 euro pe luna se aloca ?

   • in 4 ani zici ? uau. chiar ca e foarte mult in atat de putin timp.
    In educatie s-au reintregit si marit salariile profesorilor. de doua ori uau. da cu analfabetizarea si abandonul scolar cum e ?
    s-au deschis spitale ? uau . si ala de arsi din bucuresti cum e ?

 5. De acord ca multe sectoare au crescut dar asa era si normal intr-o economie unde sectorul privat produce mai mult decat pierde cel de Stat.Poate ni se da defalcat cum a performat sectorul de Stat,cel aflat in subordinea directa a guvernului cu plusuri si minusuri.Daca se poate.Ca au mers bine restaurantele asta nu inseamna ca Ponta a guvernat bine.Astea-s cifre propagandistice care sa alimenteze un asazis regret dupa Ponta.Il regreta cei care i-au fost fideli e si normal dar restul chiar nu.Intrebare : Autostrada care s-a prabusit si care a fost raportata la plusuri intra la plusuri.Cei de acum trebuie sa o refaca dar nu o mai pot raporta la plusuri deci vor iesi in paguba la sfarsit pt ca laurii si i-a luat Ponta,astia cu paguba.E bine !!! (Cum ar spune doamna Grecu ! )

  • unchiule, iar bati campii.
   Restaurantele si restul firmelor au mers bine si datorita scaderii tva la alimente (la paine inca din 2013), datorita reducerii cas angajator la 15,5 %, acum s-a redus si tva la 20 % (tot datorita lui Ponta). S-a mai redus si impozitul pe dividende la 5 % anul asta (tot datorita lui Ponta). Tot datorita scaderii tva s-a redus si evaziunea fiscala. S-au creat peste 100.000 de locuri de munca.
   Autostrada aia care s-a prabusit, sa faca bine kovesi sa investigheze cine a luat mita pentru ca nu a fost construita corect. Ca deocamdata basistii tai sunt liberi si fara griji, cu averile intacte. Iar fostul sef al serviciilor secrete americane in Romania a zis ca madama kovesi face dosare politice.
   Asa ca inca o data, nu mai bate campii.

  • “Prabuseala” vine cel mult de la proiectare,de la studiile alea de pe vremea lui BOAGIU,ca doar nu le-a trasat Ponta cu creta la fatza locului.Dar mai vine si de la oamenii rai ai locului,. care l-au votat pe Iohannis si care nu a facut nimic pentru ei.Pana si pamantul s-a scarbit si a inceput s-o ia la vale.Asa ca umblati cu soborul dupa voi si cu tamaia in portbagaj.;))

 6. Asta nu-i bilantul guvernarii Ponta ! Astea sunt doar niste cifre statistice despre economie la nivel macro.Economia nu putea sa mai mearga prost dupa terminarea crizei.

  Ce-a facut Ponta a fost sa bage banii in cresteri minuscule de salarii (5-10%, niciodata dublu/triplu) si in consum, deloc in investitii durabile inafara de cele incepute deja in exercitiul bugetar european 2008-2014. A crezut ca prosteste asa si castiga presedentia si apoi sa faca treaba altul care va urma dupa el.

  Pentru 2014-2020 nu a inceput nimic !

  Spunea dna. comisar Cretu zilele trecute ca Romania are acordate fonduri inca din 2014 pentru 3 spitale regionale la Craiova, Iasi si Cluj si “autoritatile” nici macar nu au ales terenurile pentru constructie.

 7. Cum ramane cu fondurile UE care nu au fost accesate pentru construirea de spitale si dezastrul din sanatate? Tot pe plus sunt? Acu’ cateva postari in urma ziceati ca a fost o crima!?

Leave a Reply