În ultimii ani, Biserica Ortodoxă Rusă a cumpărat, prin diverse congregaţii, mai multe proprietăţi în Norvegia în apropierea unor importante instalaţii militare ale ţării nordice, informează într-o ediţie recentă publicaţia norvegiană Dagbladet.
Bunăoară, o congregaţie din Bergen asociată cu Patriarhia rusă din Moscova s-a stabilit aproape de una dintre cele mai importante instalaţii ale forţelor armate norvegiene.
La Haakonsvern, lângă Bergen, se află cel mai important port şi bază a marinei norvegiene. Armamentul fregatei, submarine şi şalupe sunt amplasate aici. Academia navală, care pregăteşte ofiţeri, se află în apropierea bazei.
Informaţii din Cartea funciară arată că, în 2017, Congregaţia Epifaniei a cumpărat casa de rugăciune din Soreide. Clădirea se află la 3 kilometri de Haakonsvern, iar din împrejurimile sale se vede perfect cea mai mare parte a bazei navale norvegiene.
În Rogaland, o serie de congregaţii ruseşti deţin mai multe proprietăţi în Karmoy, Kleppe şi în Bryne. Proprietatea de la Kleppe a fost cumpărată de un lider al unei congregaţii în 2017, potrivit informaţiilor pe care Dagbladet le-a obţinut din Cartea funciară. În 2021, o altă congregaţie rusă a cumpărat casa parohială Nordbo din Karmoy.
În Stavanger, un fost lider al congregaţiei ortodoxe ruse locale deţine o proprietate lângă Centrul de coordonare comun al NATO din Jatta (Joint War Center). Imobilul se află la un kilometru de această facilitate militară importantă şi la aproximativ 15 minute de mers pe jos.
În plus, biserica rusă are o congregaţie la Kirkenes, în Finnmark, la circa 1,6 kilometri de frontiera cu Rusia.
Zona este cunoscută pentru legăturile sale strânse cu Rusia, iar mulţi ruşi locuiesc, de asemenea, de partea norvegiană a graniţei.
De asemenea, Biserica rusă deţine o clădire parohială la Oslo din 1996.
Alfa Sefland Winge, expertă în securitate, efectuează cercetări privind infrastructura critică din punct de vedere social şi de pregătire la Academia Navală. Ea spune că proprietăţile deţinute de ruşi, cum ar fi cea de lângă Haakonsvern, ar putea constitui o problemă, dar nu vrea să tragă concluzii.
S-ar putea ca aceste clădiri să fie folosite în alte scopuri decât cele religioase, dar nu am nicio bază pentru a spune că acest lucru se întâmplă aici, explică ea.
Sunt multe moduri în care clădirile şi proprietăţile, cum ar fi casa de rugăciune de lângă Haakonsvern, ar putea fi folosite, de la interceptări şi întreruperea semnalelor, până la controlul dronelor şi cazare persoanelor care cartografiază zona, detaliază experta norvegiană, scrie Agerpres.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a binecuvântat invazia rusă în Ucraina şi a justificat-o în termeni teologici, o poziţie ce slăbeşte Biserica sa atât în rândul milioanelor de ucraineni care îi rămân ataşaţi, cât şi în restul lumii ortodoxe.
Ororile invaziei ruseşti au determinat ierarhia acestei biserici autonome şi mulţi dintre credincioşii săi să protesteze în mod deschis împotriva poziţiei lui Kirill. ”În mod normal, în liturghie se cere o rugăciune pentru patriarh, ceea ce nu se mai face în semn de protest”, explică Bremer.
Mitropolitul Onufrie al Kievului, care conduce Biserica Ortodoxă Ucraineană în comuniune cu Moscova (BOU-PM), a condamnat deschis războiul, poziţionându-se astfel în contradicţie cu superiorul său Kirill. Numeroşi preoţi au cerut în mod public o ruptură cu Biserica Ortodoxă Rusă.