Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, prin care a făcut aluzie la faptul că ar putea exista riscul de a se renunța la angajamentele asumate odată cu integragrea în Uniunea Europeană. “Nu ne putem permite renunţarea la angajamentele asumate odată cu integrarea în Uniunea Europeană şi nici o revenire la practicile care au caracterizat regimul comunist. Să nu uităm că, în timpul dictaturii, distrugerea societăţii civile, anihilarea pluralismului politic şi a drepturilor fundamentale au însemnat, de fapt, distrugerea sistematică a statului de drept. Generaţia actuală trebuie să rămână activă în lupta pentru apărarea democraţiei şi a statului de drept, să-i omagieze pe cei care au făcut posibilă România de astăzi şi să acţioneze, cu verticalitate şi bună-credinţă, pentru întărirea instituţiilor şi consolidarea poziţiei statului român pe plan extern. Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnic în inimile noastre!”, a declarat Iohannis citat de DC News.
Aici discursul integral :
“Nu există nicio imagine decât eticheta de țară profund coruptă”
Bogdan Chirieac consideră că mesajul de ultimă oră transmis de președinte este unul îndreptat “împotriva României” atât timp cât se enunță referiri la renunțarea la valorile europene. “Este un mesaj împotriva României. Cine și-a propus și sub ce formă să renunțe la Uniunea Europeană sau la valorile europene sau la tot ce înseamnă pentru noi lipirea de Occident? Cine și în ce formă? Cum? În plan extern, oricum nu mai avem nicio imagine, să nu ne gratulăm singuri. Nu există nicio imagine decât eticheta de țară profund coruptă pe care dacă cineva vrea, la un colț, să o dezlipească vin forțe politice din România și o lipesc cu și mai mare putere. În plan extern, probabil nici în perioada comunistă România nu a fost mai jos. Și atenție că România a fost sus de tot la sfâșitul anilor 70. Cu cinci, zece ani înainte de prăbușirea lui Ceaușescu imaginea României în lume s-a prăbușit. Când vorbim, cred că suntem mai jos. Mai mult decât eticheta de corupție, de haos, de disoluție a statului, ce să fie în România? Ce înseamnă renunțarea la valorile europene, faptul că s-a tăiat bugetul la Administrația Prezidențială cu 10% sau 15%? Asta înseamnă renunțare la valorile europene? Din nou, în opinia mea, consilieri, nu toți, ai președintelui Iohannis l-au sfătuit greșit și ca urmare, iar se mai duc 0,5 procente, dar cred că deja nu mai contează lucrul ăsta”, a declarat analistul la Antena 3.
“Dovedește falimentul mandatului său prezidențial”
Întrebat dacă mesajul poate fi interpretat și asemenea unei mobilizări a oamenilor ca să iasă în stradă în continuare, analistul a declarat că “ieșitul de oameni în stradă este una dintre expresiile democrației, sigur că nu e cea care poate să construiască ceva”. “În general votul poate aduce la putere forțe politice care pot schimba viața oamenilor, dar faptul că dânsul îndeamnă la ieșitul în stradă, dovedește falimentul mandatului său prezidențial. Spun asta ca un om care a avut enorm de multă încredere în Klaus Iohannis, am zis că în sfârșit România va progresa. N-a fost să fie”, a declarat Bogdan Chirieac.
“Au fost mesaje cumplite”
Bogdan Chirieac a vorbit și despre alte mesaje “cumplite” pe care Iohannis le-a transmis din poziția de președinte al statului. “Au fost mesaje cumplite. Am încă în memorie declarația președintelui Klaus Iohannis care, în fața întregii prese din România, a spus că nu îl interesează abuzurile de la Ploiești și că nici nu vrea să știe despre ele. Deci, din acest punct de vedere, domnul Iohannis are niște antecedente grele. Apropo de mesajul domnului Iohannis, eu îndrăznesc să spun următorul lucru: da, situția de astăzi din România este aceea despre care președintele Iohannis spune că ar putea să vină dacă nu știu ce se întâmplă. Nu, astăzi în România democrația este între paranteze și tipul acesta de mesaj seamănă, pentru că dânsul vorbește despre comunism, cu mesajele cumplite din epoca comunistă, unde era dictatură, întuneric, frig, foamete și se dădeau mesaje în care se condamna capitalismul și exploatarea omului de către om și se plângea sistemul politc occidental și se spunea că democrațiile populare, oamenii muncii de la orașe și sate hotărăsc ce și cum. Din acest punct de vedere mi-e teamă că domnul Iohannis dă un mesaj care nu a mai existat în România de peste 30 de ani”, a mai spus Bogdan Chirieac, citat de DC News.