Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, într-un interviu publicat vineri de Le Monde, că premierul ungar Viktor Orban “nu-şi mai are locul în Partidul Popular European (PPE)”, în contextul în care Parlamentul European a votat recent pentru activarea articolului 7 din Tratatul UE, care ar putea duce în final la adoptarea de sancţiuni împotriva Ungariei, şi cu sprijinul eurodeputaţilor PPE, relatează AFP.

“Am spus-o la summitul (PPE) de la Salzburg (20 septembrie). Chiar dacă respect omul, văd multe incompatibilităţi între cuvintele sale şi valorile creştin-democrate pe care familia PPE este fondată. Cu excepţia situaţiei în care ne garantează că va respecta valorile fundamentale şi programul electoral al PPE”, a mai afirmat Juncker.

Înaintea reuniunii popularilor europeni care a precedat summitul european desfăşurat în septembrie la Salzburg, preşedintele PPE, Joseph Daul, a declarat că o eventuală excludere din PPE a partidului Fidesz al premierului ungar Viktor Orban nu va fi uşor de realizat şi că va încerca în continuare să discute cu acesta din urmă.

‘Despre Viktor Orban vorbim mereu şi vom vorbi astăzi din nou cu el. Nu este uşor. O ştim cu toţii (…) Mereu am spus că presa nu mă poate obliga să-l exclud pe Viktor Orban. Avem democraţie în partidul nostru (PPE), avem stat de drept, libertate şi reguli’, a declarat Daul, citat de agenţia EFE, răspunzând unei întrebări legate de o eventuală excludere a Fidesz din PPE.

Pe de altă parte, preşedintele PPE a criticat faptul că, în opinia sa, se vorbeşte numai despre Orban, nu şi despre alte ţări, precum Malta, Slovacia sau România, toate guvernate de formaţiuni politice membre ale Partidului Socialiştilor Europeni, ţări unde, consideră Daul, există de asemenea încălcări ale statului de drept.

În interviul publicat vineri de Le Monde, Jean-Claude Juncker, a mai fost întrebat şi despre dosarul proiectului de buget pe 2019 al Italiei, pe care această ţară trebuie să-l prezinte luni Comisiei Europene, un exerciţiu de mare risc pentru Bruxelles care, cerând respectarea regulilor UE, riscă să consolideze curentul populist, notează AFP.

În centrul preocupărilor Comisiei Europene se află datoria publică italiană, ce reprezintă aproximativ 131% din Produsul Intern Brut, procentul cel mai ridicat din zona euro după cel al Greciei. Bruxellesul îi cere Italiei să-şi modereze cheltuielile şi să-şi reducă deficitul public.

“Nu am nimic împotriva Italiei, dimpotrivă. O iubesc. Să înceteze să ne descrie ca pe nişte monştri reci şi ascunşi în buncăre, insensibili la apelul popoarelor”, a mai spus Juncker în interviul pentru Le Monde.

“Autorităţile italiene sunt libere să-şi facă propriile alegeri, atât în acest domeniu, cât şi în cel al venitului minim sau al fiscalităţii companiilor. Ea trebuie totuşi să respecte regulile pentru a nu pune în pericol solidaritatea europeană”, a adăugat el, scrie stiripesurse.ro

11 COMMENTS

 1. E un “razboi” fara precedent la Bruxelles. In general am observat ca “mititeii” au de suferit, ba cu una ba cu alta (vezi Romania, Ungaria si Polonia). Oricum mizele sunt imense si-n PPE si-n tabara socialistilor, asa ca vom trai si vom vedea.

  • Il doare in dos pe Orban de Uninunea Sovietica Europeana. Ce credeti ca ungurii si polonezii sunt asa de lasi si pupindosisti ca noi ?

   Nu e zi in care sa ne exprimam adeziunea fierbinte ca ultimii slugoi la UE.. Ce scarba mi-e…bleaahhhh….

   SUNT ANTI-UE si ma mandresc cu asta !

   • Pe aia ii doare in cot de Romania si celelate tari de “mana a doua”, zarurile au fost aruncate si sigur ati auzit de politica pasilor marunti, e valabila pentru Romania, Ungaria si Polonia, mai sunt si altii. Putem sa ne dam peste cap sa facem echilibristica soarta ne este pecetluita si important este cat de scump ne vindem pielea, numai o minune ne mai poate scapa.

 2. Da stiu, ungurilor le pare asa rau incat sustin pe Orban.
  Ah , scuze ca nu m-am gandit la fericirea Olandei, Germaniei etc. in fond de ce sa conteze Ungaria, nu-i asa Claude?

 3. De-aia nu mai poate Orban de comentariile omului cu sciatica…
  Numai la noi se catalogheaza ca “bomba”. Ungurii nu dau doi bani.

  Ungaria nu-i buna, Polonia nu mai e buna, Italia nu, Romania ia suturi de cate ori se iveste ocazia, UEul asta a devenit ce o gasca a Germaniei- Olandei-Frantei care imparte sanctiuni si pune etichete cui vrea. Ne mai miram ca englezii si-au vazut de treaba lor.

 4. Mosulica globalistul e pe final; vorbeste, ca altceva nu are ce sa faca…. Bomba aia adevarata vine insa de la Roma si va ateriza la Bruxelles si Frankfurt foarte curind.

 5. Simt o scarba imensa la vederea unora care pupa “icoanele” de la Bruxelles! Ca si pe cele de dincolo de “garla cea mare”! Adica totul pentru occident, nimic pentru noi. Orban Viktor e la ora asta cel mai lucid politician din Europa. Despre “sciaticul” Junckers mi-e si jena sa discut.

Leave a Reply