Uriase provocari in plan politic, economic si militar transforma lumea de azi intr-un teren al confruntarilor dure. Pentru Romania, vin clipe de incercare in viitorul apropiat.

 • Caderea burselor
 • Cresterea dobanzilor
 • Nerezolvarea problemelor datoriilor uriase ale unor state importante
 • Cresterea pretului petrolului

  toate ne avertizeaza ca o noua criza economica majora poate reizbucni oricand.

Romania are de infruntat o competitie foarte dura in viitorul apropiat :

 1. afirmare in plan european
 2. competitie economica dura
 3. agresiune militara la Est
 4. Balcanii care fierb la Sud
 5. razboiul din Ucraina la Nord

Turbulentul presedinte american Donald Trump a generat tensiuni intre SUA si UE, iar ingrijorarile sunt majore pe fondul destabilizarii unei relatii excelente in ultimii 70 de ani.

Milioanele de imigranti africani si musulmani din Europa generaza curente politice populiste, extremiste, chiar manifestari naziste in Germania. Inclusiv relatiile dintre tarile UE devin tensionate pe acest fond.

Preluarea presedintiei Consiliului UE de catre Romania la 1 ianuarie 2019 va reprezenta o sansa uriasa pentru tara noastra. Daca o vom fructifica sau o vom rata, depinde numai de noi.

 

5 COMMENTS

 1. Pana la criteriile enumerate, romanica, de fapt, scaunarii din cele mai inalte functii si politicienii in frunte cu biciclistul nr.1 al tarii, ratacitul robot in cea mai inalta functie a statului, scandalagiii de meserie, trebuie sa inceteze cocalareala intre ei, sa dea dovada de bunatate si nu de bunastare,aroganta si idiotenie, pentru a demonstra traitorilor din romania ca armonia, seriozitatea si intelegerea plus dragostea reala fata de aproapele trebuie reinviate si mentinute!

 2. In vederea rezolvarii marilor provocari la care va fi supusa Romania si nu numai, pentru asta tara noastra va trebui sa aiba o clasa politica matura, responsabila, un executiv competitiv, un legislativ serios, cetateni uniti si cu interes pentru bunul mers al tarii si nu in ultimul rand o diplomatie asa cum a avut-o odata. Las la latitudinea “colegilor” de blog sa traga o concluzie daca cu cele enumerate mai sus, Romania va face fata marilor provocari asteptate.
  Ca o observatie sa ne fereasca Domnul de o agresiune militara de la Est si-n Balcanii de sud sa nu le tot invocam, ca daca vor fi probleme cu adevarat inseamna ca lumea mare a luat foc (razboi mondial).
  Romania are propriile ei probleme, in primul rand de ordin economic din care deriva mai toate celelalte care necesita solutii si rezolvari imediate.

 3. dintre alea scrise cu rosu adevarata e doar a doua, restul fie sunt exagerari, fie sunt valabile de zeci de ani si sunt insolvabile, fie sunt conjuncturale si/sau prezentate deformat.
  Dintre alea cu albastru, in sine, nu e adevarata nici una, la modul concret si real la care sunt prezentate; nu ca n-ar exista riscuri, probleme, conflicte, etc dar respectivele nu sunt cu nimic mai prejos de alte numeroase chestiuni similare din trecut care n-au avut foarte mare importanta sau s-au stins oarecum de la sine…
  Pot si eu sa fac liste d-astea, si inca mult mai lungi. Si probabil chiar mai bune.

  Oricum, Romania nu are cum sa rezolve nimic, nici macar sa contribuie la rezolvarea vreunei probleme pentru ca ii lipseste totul experienta, expertiza, credibilitatea si forta. Cei trimisi la Inalta Poarta bruxelleza vor fi niste papusi, vor face “ce li se spune” (apud Iohannis) pentru ca interesele lor personale si de grup sunt locale, nu globale sau nici macar regionale.

  Epoca in care “Geniul Carpatilor” aducea pacea si prosperitatea pe Pamint a apus ireversibil, sa nu ne iluzionam ca noi contam in vreun fel. Asta cu “presedintia rotativa” e o totala butaforie – ca si restul de institutii si proceduri ale UE: nedemocratice, birocratice in scop si tembele, nerealiste sau inutile in finalitatea lor.
  Deocamdata, Germania isi (im)pune oamenii ei absolut oriunde vrea si face absolut tot ce si cum vrea in vreme ce Franta doar incearca sa prinda o ciozvirta cit mai mare din prada. Restul stau si se uita si pot aproba, tacind slugarnic sau interesat, sau pot dezaproba – moment in care devin nefrecventabili, populisti, retrograzi, periculosi, corupti, rasisti, sexisti, rusofoni, antieuropeni, extremisti, nazisti, separatisti, etc.
  Singura metoda de guvernare a UE este santajul. Mastile deja au cazut.

Leave a Reply