Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat marți că legalitatea unei hotărâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ și nu de către procuror.

De principiu, hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalității actelor normative infralegale se realizează de către instanța de contencios administrativ. Știți că multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanțele de contencios administrativ, spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ“, a spus Toader, întrebat cum comentează decizia DNA de a ancheta emiterea unei hotărâri de guvern în dosarul Belina.

DNA a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, acuzată de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul în care este vizat și vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea CJ Teleorman.

“Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție a ajutat la săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh, respectiv a inițiat și promovat HG 858/2013 în decurs de 17 ore, în perioada 5.11.2013 — 6.11.2013, cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”, susține DNA, potrivit Agerpres.

26 COMMENTS

  1. Deci judecatorul se autosesizeaza intocmeste dosarul si da verdictul…asa gandeste marele dorel de la justitie. Nu stiti vrea sa-i desfiinteze pe procurori domnule Tudor? Eu nu mai inteleg nimic.

    • Păi dacă nu înțelegeți, nu comentați. Încercați să citiți și să verificați dacă ministrul are dreptate sau nu. Dacă textul vă creează probleme de înțelegere, nu-l mai ironizați pe acest ministru care face cât tot Guvernul la un loc (dacă îmi permiteți o opinie).

    • Citeste legea contenciosului administrativ si vezi cine sesizeaza.Si,mira-te,dar si judecatorii intocmesc dosare in anumite situatii.

    • Falsa problema. O HG poate fi atacata in contencios de persoane interesate.Se pronunta o instanta.Deci, un judecator.
      HG e perfect legal.Alta e problema.
      Conf. L 213/98 acel imobil trecut in propr.unit.adm.teritoriale NU POATE FI CONCESIONAT SAU INCHIRIAT DECAT PRIN LICITATIE PUBLIC.
      VINA ESTE LA TELEORMAN DACA ACESTE LICITATII SE DOVEDESC A FI FOST TRUCATE.

      • Aceasta marioneta trista numita TUdorel tocmai ne-a explicat ca Kovesi a mai facut un abuz.
        E bine ca ne enumera abuzurile pe care le fac subalternii lui fara sa faca nimic.

  2. Ne implicam in discutii inutile si uitam ideea de baza …
    In cei 4 ani de cand se afla sub tutela CJ Teleorman , Teldrum a facut ceva acolo ?
    UN hotel , o piscina , un drum , UN pod orice …
    Pentru ca daca nu a facut nimic , de CE l-a mai inchiriat ?
    De CE a avut nevoie de strofocare cu o HG ?

  3. Lipseste elementul esential: propunerea de revocare a ipochimenei care gireaza aceste incalcari flagrante ale legii!
    Chiar nu mai exista in Romania cetateni posesori de testicule?

  4. Imi pare rau, dar ceea ce a spus Toader este doar partial corect. Legalitatea unei hotarari de guvern, sub toate aspectele, mai putin cele penal, se verifica de instantele de contentios administrativ. Insa legalitatea d.p.d.v. penal (respectarea legislatiei penale) nu poate fi verificata decat de instantele penale care, la randul lor, nu pot fi sesizate decat de catre procurori.

    • Gresit.Cum nu se pot trage la raspundere penala judecatorii pentru o hotarare judecatoreasca ,tot asa nici guvernantii pentru hotararile lor si nici parlamentarii pentru legile si hotararile adoptate de ei.Asta-i statul de drept.Daca sunteti nostalgici dupa vremurile cand Partidul si toasu’ prim secretar ii tragea de raspundere pe toti prin intermediul securitatii,nu mai tine,chiar daca stalinistii ,cu Binomul in frunte, lupta pentru intoarcerea la “epoca de aur”.

    • “Ancheta in curs” este plina de gogosi si absurditati din expunere,este un mare fasss evident in sine,asa ca mai vad si altii cat de penibila este kiovesi si trupa sa.Tudorel le face, de fapt, un serviciu de salvare.E smurdul care-i scoate din prapastie pe stalinistii care se dovedesc a fi si incompetenti in afara de cat sunt de penibili.Pentru ca este incompetenta totala sa susti ca insula Belina si bratzul Pavel sunt “albie naturala ” a Dunarii,cand acolo nu mai este nici-o insula si niciun bratz de Dunare si unde sunt ,de fapt,niste balti indiguite si astfel AMENAJATE DE CINE STIE CAND,poate au fost crescatorii de peste sau pe la AGVPS pentru pescuit, pe vremea comunistilor, si care mai fusesera INCHIRIATE ANTERIOR cum spun chiar ei,acuzatorii.Pai daca erau inchiriate anterior nu puteau sa fie “albie naturala” asa cum bat campii astia cu dosariada lor.Si daca, pe buna dreptate,acolo este loc amenajat deja si nu este “albie naturala” ,guvernul avea tot dreptul sa il transfere catre judetz prin hotarare de guvern si nu musai printr-o lege.

      • Nu spui tu daca face sau nu parte din albia Dunarii ci o spune codul apelor de la cadastru parca …
        Inchirierea nu are treaba si tu o poti inchiria de la Ministerul Apelor asa cum s-a facut si pana in 2013

  5. Vă fi dezastru când ministrul justiției va controla inspecția. Când îți va fi lumea mai draga hop te vei trezi cu 2 inspectori pe cap care-ți vor cere dosarul la verificat iar apoi persoanele cercetate (de regula javre de politicieni) vor ști tot (cine sunt martorii, ce alte probe mai sunt etc.).

    • Da,cad iti va fi lumea mai draga si te simti vreun loctiitor al lui Dumnezeu pe pamant, incat comiti abuzuri si umbli cu facaturi, precum le fac Portocala,Kiovesi si altii,te trezesti cu inspectorii pe cap si te trezesti si mai bine cand te trimit la somaj si la dat cu sapa in agricultura, ca sa abuzezi acolo buruienile de pe tarla.

    • Sesizare da, cel mult pentru anularea de catre o instantza a unei hotarari de guvern,numai daca aceea ar incalca o lege ,dosar nu,pentru ca actele guvernului nu sunt de competentza procurorilor.,pentru ca nu pot procurori sa se amestece in actul guvernarii ,asa cum nu pot sa se amestece nici guvernantii in actul de justitie, sa cerceteze si sa aprobe sau nu hotararile judecatoresti. CCR a stabilit clar acest lucru.

  6. Ancheta nu e ilegala ! E doar nedefinita pana la o interventie a unui judecator sau a CCR.

    Oricum in Romania suntem furati “cu legea in mana” de la legile din ’90-’91 dinaintea Constitutiei cu actiunile la purtator, drepturile de proprietate si faimoasele privatizari pana in zilele noastre cu licitatii cu dedicatii, bugete nationale si locale la discretie, programe gen PNDL cu pt anumite primarii si subventii pentru porci si oi date pe pile.

    • Uite ce zicea Tudorel acum vreun an si ceva :

      “31. În ceea ce privește cea de-a doua critică de neconstituționalitate formulată, Curtea reține, cu valoare de principiu că, în situația particulară a terenurilor ce fac obiect exclusiv al proprietății publice a statului sau a unităților administrativ-teritoriale singura posibilitate de transmitere a acestor bunuri din domeniul public al statului în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale este aceea ut singuli, prin legea organică de modificare a legii organice prin care terenul a fost declarat obiect exclusiv al proprietății publice. De aceea, în această ipoteză, nu își găsesc aplicabilitate considerentele reținute în jurisprudența Curții, potrivit cărora legile astfel adoptate ar fi neconstituționale, întrucât ar avea caracter individual. Prin urmare, din această perspectivă, în situația de principiu enunțată, Curtea reține că dispozițiile art. 1 alin. (4), art. 4 alin. (2) și art. 16 alin. (1) din Constituție nu sunt incidente. ”

      Cum ar fi sa se contrazica singur? Sluga, sluga… dar totusi are si omul o urma de demnitate. Sper!

  7. Am vazut azi ce a spus Johannis. M-a ingrozit. Ati observat cand a fost intrebat despe Dna Kovesi daca este in continuare multumit de activitatea DNA cum presedintele a avut o mimica de frica? Mie mi-a facut imediat impresia unui om cu frica de cum numele Kovesi a fost pronuntat!! In viata mea nu am vazut o mai mare frica pe fata cuiva ca pe fata dansului la aceasta intrebare si la auzului numelui !!! Speriat si nu a putut decat ganguri…”eu in continuare sunt multumit…”. Fantastic, traim condusi de un om care are o adevarata spaima de un numit al sau !!! Adica este clar supus (si nu deasupra) statului paralel (deep state).

  8. Hai cu eliminarea sfintei “cruci” prin dezmostenirea de la toate microfoanele ins aunate chiar daca urla ficatii in ei 🙂 🙂

Leave a Reply