Adrian Țuțuianu, șeful Comisiei parlamentare de control a activității SRI, a prezentat marți concluziei audierii șefilor Serviciului cu privire la protocoalele încheiate cu diverse alte instituții.

Principalele declarații:

– Protocoalele de cooperare reprezinta o forma legala necesara si fireasca in cooperarea institutionala.

– Exista acte normative unde este prevazuta expres necesitatea incheierii unor procotale. OUG 214/1999, articolul 5 alin 4, OUG 6/2016 privind unele masuri pentru punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica.

– SRI a incheiat protocoale inca din 1992, la initiativa seviciului sau a altor instituii. Unele au fost aprobate de CSAT.

– Protocoalele sunt bilaterale sau multilaterale, majoritatea au caracter de secret de stat pentru ca privesc obiective, resurse sau activitati ale SRI.

– Au existat si exista protocoale incheiate cu MAI, MApN, SIE, STS, SPP, Ministerul Justiției, Ministerul Teansporturilor, Mininisterul Comertului, Ministerul Sanatatii.

– In urma analizei realizate la SRI, din dispozitia domnului Hellvig, s-a constatat ca unele documente de cooperare nu mai corespund realitatilor juridice si nu se coreleaza cu realitatile juridice de-l momentul realizarii, iar altele si-au atins obiective.

Directorul sri eduard hellvig a hotarat denuntarea acestor protocoale, inclusiv in domeniul justitiei. S-a reiterat nevoia unui cadru normativ adoptat nevoilor actuale care sa permita SRI sa functioneze in conditii optime.

– Exista un protocol din 4.02.2009 intre SRI si PICCJ. Are la baza Legea 14/1991 și legea 51/1992, codul de procedura penala, legea protectiei informatiilor clasificate, legile de organizare a DNA si Legea 78/2000. Exista hotarari ale CSAT din 2004 si 2007 care prevedeau cooperarea dintre SRI si Ministerul Public, scrie stiripesurse.ro.

 

14 COMMENTS

 1. Foarte bine a facut! SRI-ul trebuie modernizat, nu mai trebuie sa ramana continuatorul securitatii cu cele 5 directii a lui nea Nicu!

  • O bomba… care explodeaza tot la noi in brate

   Deci domnul Hellvig
   vrea legi noi care sa legalizeze protocolul. Ca hotararile vechi ( si ilegale) nu mai corespund.

   S-A REITERAT NEVOIA UNUI CADRU NORMATIV ADOPTAT NEVOILOR ACTUALE CARE SA PERMITA SRI SA FUNCTIONEZE IN CONDITII OPTIME.

   —–
   Practic nu se abandoneaza nimic ci doar se v-a legaliza prin parlamentul supus deja de dna si sri.

  • Ba, trebuie schimbata Kovesi aia care a absolvit facultatea cu nota 6,41. Trebuie aruncata in aer direct pentru ca ea, cu Papici sluga si cu inca unul, au incalcat Constitutia Romaniei, un lucru profund ilegal. Deci, Kovesi trebuie revocata din functia de procuror general si anchetata penal pentru abuz in serviciu pentru ca a incalcat o lege organica ea fiind procuror. Cazul e foarte grav, nimic nu e legal si trebuie rezolvata problema pentru ca pe viitor sa nu existe precedent in producerea unor asemenea golanii ordinare.

   P.S. Sa-mi zici daca iti trebuie traducere din romana in romana sau vrei sa iti desenez ce am scris, ca sa intelegi si tu ceva din ceva, ca te stiu ca esti lovita cu scandura si deci le rumegi mai greu. Pa, pa

   • Tu Mirciulica mama…pe Lulutza nu vreau nici io,nici strada, nici ambasadele, nici NATO, nici UE sa o schimbe sau sa o dea jos! Obisnuieste-te cu ideea daca nu o sa faci acid la stomac!

    • Obisnuieste-te cu ideea ca va fi schimbata si ea si Lazar, aprozaristul ala in halat albastru care joaca in rolul de procuror general in tara numita Romania. Vor fi schimbati amandoi, sa nu uiti ce am zis. Tu o sa ramai cu ambasadele, cu UE si cu europarlamentara plina de spume procuroarea securista Macacovei, care o sa faca spume si o sa vomite pana se asfixiaza in parlamentul Europei impotriva propriei tari. Respekt deosebit

     P.S. Te vad ca esti destul de inteligenta. Spune-mi si mie, cand te-ai hotarat sa devii mare basista oparita “de dreapta” te-ai documentat mult inainte sau ai bagat direct ramanand sa te documentezi dupa aia? Paaaa

    • Prietene, cand ies bombe dupa bombe la adresa aleia, atunci e cam naspa ! Ca n-o vrei tu (oricine-oi fi, ca nu te-ai numit, ai pus o lozinca, si zici ca esti “dastept”), ca o vrea strada (probabil, o anumita strada; la mine pe strada n-am facut sondaj, da’ sigur n-are prea multi sustinatori d-aia !); ca o vor ambasadele(aici e si mai naspa, ca e, vorba lu’ Ceasca, “amestec in trebulili interne”… si nu cred sa aiba in fisa post ambasadele treaba aia; c-asa, nici mie nu-mi place Putin, da’ nu cere Ambasada Romaniei sa-l schimbe; ba, chiar, de de porc sa ne inchinam la “inaltele porti” contemporane- stiu, e cu cetatean european, cu d-ale… da’, putin, mi-e cam scarba sa ne spuna iulos cum se face pita, cum se produce tuica… da-o dreacu’ de treaba, altfel, sigur, esti patriot, sau ceva…).
     A cam incalcat niste legi, bre; si e cap de afis pe niste scandaluri; pai !? Ce facem, deontologim, sa doar ne prefacem !
     Altfel, stiu ca n-ai inteles nimic; d-aia, ma si opresc aici- vorbim degeaba, si n-o sa te invat eu cum e viata; o s-o faca viata insasi, cand va fi cazul ! Succesuri, deci…

 2. 🙂 🙂 tot de pe timpul lui Adrian Năstase! Ca de altfel multe mizerii care sunt descoperite la ora actuală şi încă mai sunt destule de descoperit!

 3. Iata unde a dus carierismul si fripturismul, daca o fi doar atat(!?), lui Coldea si altor 2-3 corifei din fruntea SRI – decredibilizarea, chiar demonizarea acestuia, o paine numai buna pentru adversarii sai din lumea informatiilor.

 4. 1) Majoritatea protocoalelor existente sint secretizate IN MOD ABUZIV!! De cele mai multe ori, nici nu sint aduse argumente (valide)! E suficient (?) ca sint legate de activitatea SRI, pentru a fi declarate secrete, strict secrete si asa mai departe. In realitate, in majoritatea respectivelor protocoale nu se face vorbire nici de efective, nici de persoane, nici de tehnica si nici de alte aspecte care ar putea constitui secrete; ele contin generalitati absolut inofensive.
  De prea multe ori, aceasta secretizare abuziva, nu a avut ca scop protejarea unor lucratori, a unor mijloace tehnice, a unor efective sau resurse, ci ascunderea de ochii opiniei publice, a unor minarii facute la marginea legii sau mult dincolo de ea, cum a fost si povestea cu “cimpul tactic”!
  Un exemplu edificator in aceasta privinta a fost secretizarea ABSOLUT SCANDALOASA a unor contracte de instrainare, APROAPE PE NIMIC, a unor resurse ale subsolului Romaniei, la adapostul pretextului ca localizarea geografica a unor zacaminte ale subsolului constituie secret de stat (si, prin urmare TOT CONTRACTUL DEVINE SECRET DE STAT). Evident ca se puteau blura coordonatele geografice ale zacamintelor, ca sa se poata face publice aspecte precum
  – instrainarea zacamintului pe 999 de ani
  – lipsa oricaror obligatii de mediu ale firmei care cumpara
  – cumpararea unor terenuri adiacente la preturi de 100 de ori mai mici decit pretul pietei etc etc etc
  Dar cine avea vreun interes sa stie bizonul astfel de amanunte? Hai sa le facem secret de stat, nu?
  2) Se tot invoca temeiul legal al existentei acestor protocoale. Dar unele dintre legile de capatii dateaza din anii de trista amintire 1991 – 1992, atunci cind securitatea, mai viguroasa ca oricind, sub obladuirea tov. Magureanu, facea “legea” Si chiar LEGEA!
  Se tot invoca si prevederi ale Codului Penal, stralucita opera a tovaraselor Macovei & Pruna, care au facut, peste noapte, sute de modificari / adaptari (!!), CU DEDICATIE!
  Cam subred esafodaj!
  3) Atit de laudatul domn Helvig (sper sa nu ajung, curind, in situatia de a-i spune “tovarasul”) ne da, in final, cu firma in cap”:
  “A REITERAT NEVOIA UNUI CADRU NORMATIV ADOPTAT NEVOILOR ACTUALE CARE SA PERMITA SRI SA FUNCTIONEZE IN CONDITII OPTIME”
  Gresit, domnule Helvig, complet gresit! Primordial nu este ca SRI sa functioneze in “conditii optime”, ci in conditii “legale”!!
  Abia in momentul in care se va asigura FUNCTIONAREA LEGALA, abia atunci putem discuta si despre optimizare!
  Do the first thing first, mr. Helvig!

 5. Coldea nu e vinovat de nimic dar totusi a fost “disponibilizat”. SRI nu a gresit cu nimic dar totusi a denuntat (=anulat, reziliat) protocoalele.
  Deci totul e bine, ca intotdeauna. Tambalul nu se mai aude, batista e, totusi, o plapuma.

 6. Hellvig a promis c-o sa fie cuminte, Osanna! Sper ca i s-a dat si-un mărțisor, ca la Bucovina unde se dau si băieților, sa fie sănătoși si viguroși in anul ce vine. Si, in loc sa iasă la pășune Koveși a ieșit CSM-ul la arat pe dealul Cotrocenilor, sa se mai șteargă urmele plavanului care conduce mitinguri “revoluționare” demne de Bollywood. Acum văz ca amazoana Clotilde se ia de Tariceanu, cu tandrețe si aluzii culturale, cum ii sta bine unei fiice a Franței–vezi Doamne, Tariceanu ar fi Münchhausen, adică tot un fel de neamt, înzestrat cu imaginație, insa, lucru de care Neamțul de la Cotroceni nu poate fi învinuit nici măcar de Uncheșelu (care e gata sa vada cai verzi pe pereți prin toate dosarele ce-i trec sub nas si, deci, e mai imaginativ decat stăpân-su) Sa speram ca madam Merkel câștiga alegerile germane, altfel Johannis nu mai pleaca niciodată de la Cotroceni si nici muierea Koveși de la anti-corupție. Doar guvernele vin si trec, Dragnea ar trebui sa se aștepte la un șut cand i-o fi lumea mai draga; poate i-o va spune careva prin Israel, sau poate nu. Trăiască SRI!

Leave a Reply