Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat, marţi, aviz favorabil proiectului de lege privind graţierea colectivă a unor pedepse, elaborat de Ministerul Justiţiei, a anunţat preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea. Avizul pozitiv este însoţit de două obiecţii, vizând scăderea duratei pedepselor care ar urma să fie graţiate, de la cinci la trei ani, respectiv ca printre beneficiari să fie şi minorii, condamnaţi în regim special. Iniţial, documentul a fost criticat de Direcţia Legislaţie din CSM, el fiind ulterior modificat de Ministerul Justiţiei.

 Plenul CSM a avizat favorabil proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, în urma modificărilor aduse de Ministerul Justiţiei.

După discuţiile din plen au fost aprobate şi propunerile ca durata pedepselor care sunt graţiate să fie scăzută de la cinci ani la trei ani. De prevederile legii ar urma să beneficieze şi minorii condamnaţi în regim special.

Iniţial, Direcţia Legislaţie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a criticat proiectul de lege, arătând că este insuficient explicat, iar o graţiere colectivă este de natură să “creeze un sentiment de insecuritate socială”.

O altă critică a magistraţilor privea sintagma “persoane care sunt unic întreţinător de familie”.

“Aceasta va genera serioase disfuncţionalităţi în aplicarea actului normativ, în lipsa indicării oricărui criteriu care să circumstanţieze clar sensul acesteia”, se arăta în punctul de vedere elaborat de Direcţia Legislaţie a CSM.

Nici graţierea pedepselor cu suspendare nu a fost înţeleasă de specialiştii din CSM.

Astfel, “proiectul de lege nu cuprinde nicio dispoziţie referitoare la efectele graţierii asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat sau sub supraveghere”, potrivit sursei citate.

Pe 31 ianuarie 2017, fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a transmis CSM, spre avizare, un proiect de lege privind graţierea unor pedepse, motivând că penitenciarele din ţară sunt supraaglomerate, scrie news.ro

18 COMMENTS

  • Cele 2 ordonante or fost date la pachet. Desi in Piete se striga si fara gratiere, problema principala o reprezinta OUG13 care modifica Codurile Penale. Io unul nu am iesit in Piata impotriva gratierii ci impotriva OUG13 care modifica Codurile Penale, si doar pentru modificarile care ar fi curatat dosare si absolvit de acuzatii multi insi din spectrul politic.
   Daca e sa vorbim de modificarile cerute de CCR acestea pot fi transpuse intr-o lege organica dezbatuta cu toate institutiile abilitate si informarea societatii civile. Transparenta bre nu ceata.
   Iar atacurile astea asupra Justitiei din partea cercetatului Tariceanu, condamnatului Dragnea si ale cozilor de topor planatate politic in CCR nu vor tine. Adevarul si democratia vor triumfa.

   • Asta , cu informarea societatii civile din Piata Victoriei e mai greu . Cum sa se faca , sa fie transparenta totala . Ma gandesc sa se puna pliante prin restaurantele din Centrul Vechi , dar aici e cam ceata si nu sunt in consens cu @ochi ager . Pe facebook , unde tinerii frumosi si liberi sunt mereu prezenti ? Ala , Badita are alta metoda : isi da cu legea in cap pana i se incinge de atata stiinta dupa care baga capul in apa rece .Proiectiile cu laser ar fi cred cea mai buna solutie .Sa se umple blocurile din PV cu pasaje din legea gratierii , legea privind modificarile codurilor penale , legea raspunderii magistratilor . Zi frate @ochi ager e bine ? Apropo de democratie si adevar : Tariceanu nu e condamnat definitiv . Cand zici cozile de topor din CCR te referi si la Daniel Morar si Livia Stanciu ? Sa nu existe confuzii .

 1. Lovitura?
  Pai PSD a recunoscut ca au dat o lege ilegala si gresita desi nu era asa.
  Tinerii pro-securisti au luat act de cenusa pe care PSD si-a pus-o in cap si mi-au zis: vezi bai ca am avut dreptate? Erau hoti ca altfel de ce si-au retras legea?
  O noua lege desigur inspirata de tineri este acum avizata de CSM. Pai da , legea asta e buna ca nu e a PSD e a unui ministru al justitie despre care ne-a spus PSD ca nu e PSD.

  Deci lovitura in plex, PSD abia mai repira…

  • @ 7.4
   PSD nu si-a retras legea ci ordonanta pentru a o trimite in Parlament sub forma de lege, asa ca nu si-au pus nici o cenusa in cap, iar legea din Parlament nu are nici o legatura cu noul ministru de justitie, fusese deja trimisa pana la noua numire. Unde vezi tu lovitura in plex si respiratia precara a PSD-ului?

     • @Mihaela,
      .
      Eu, crecă, după ce am văzut Sinteza EXCEPTIONALĂ a Zilei și pe Mircea Badea până la ..00;40a.m, am să mă duc o mai lungă perioadă în concediu și fiindcă trebuie obligatoriu să merg cu cineva, voi merge împreună cu ..Hucko . Nu cred că-l mai știi pe ”Hucko”, îl știe @alexph, dar a fost cel mai ”tare” de pe aici, părerea mea, din toate timpurile. Citește totul și-ai să-mi spui dacă greșesc sau nu http://radu-tudor.ro/sa-nu-va-impinga-necuratu/#comment-124541 .
      …Și de ce, până la urmă, să nu fac și eu ce face Dragnea care merge la… Comana și, eu, de exemplu, să merg cu ”Hucko”.
      De ce vorbesc de ”Comana”, este fiindcă am aflat din presa ”can-can”, ”ză san”, și OTV local ceva ce înseamnă a fi o altă mare mânăreală, așa cum spune și Mircea Badea la această oră, de felul ”o spun alții, noi nu băgăm mâna în foc” astfel că am decis că-n concediu e cel mai bine. Bine, ca în ”Principiu”, pentru că așa cum spunea dl.Iliescu, ”in principiu e bine”. Nici tu HTA și Pulse mărite, nici tu nervi, nici…nimic. Vine primăvara și la țară sunt atâtea de făcut că n-o să-mi văd capul la…”Fortăreața” mea.(dacă Dragnea are Fortăreață eu, adică de ce să nu am)
      Părerea mea, dar e doar părerea mea, este că Dragnea a fost un prost că n-a făcut ca atunci adică după nominalizarea de către joshannis a lui cioloș când a spus coool!.. și trecerea guvernului cioloș prin Parlament pe care și-a dorit-o toată dreapta, strada și presa, și, odată ce după 11 dec. zarurile au fost aruncate anume că Joshannis era hotărît să distrugă PSD să spună, clar, după refuzul ăstuia s-o nominalizeze pe Sevil Shaideh: ”Vreți Guvernul ”meu”, na-vă guvernul ”meu”, ”Vreți din nou cioloș, na-vă cioloș! Scapă astfel și România, și americanii, și merkelienii, și liicenii și de Dragnea și de Ponta comparați ba cu Erdogan, ba cu Putin, ba cu Trump, pe aici, și scăpa și de ”ciuma roșie”. Cum să lupți tu Dragnea și tu PSD contra întregii prese care te toacă din ”dragoste”? Cum? Nu-i mai bine să spună asta și să plece în Brazilia și mama Braziliei și să lase altor veleitari încurajați vârtos de aceeeași presă să conducă ”ciuma roșie”? De exemplu… Ivan. Culmea ipocriziei unora este când văd cum , cu mânie proletară, îi cer lui Dragnea , îi cer PSD-ului să aibă sânge-n instalație și să rezolve totul de parcă din cauza PSD-ului, a lui Ponta, a lui Dragnea și a lui Ghiță au venit peste noi coșmarul numit băsescu, nebulosul joshannis, și tot sistemul mafioto-juridico-securist adus de către dreapta, stradă și presă.

 2. Eu nu neg legalitatea, ci scopul de scoate anumiti oameni de sub incidenta sanctiunii penale. Maniera asta de arezolva problemele nu e buna deloc!

 3. Dle. Radu Tudor nu va bucurați de pomana. Scăderea pragului de la 5 ani la 3 ani și excluderea de la grațiere a condamnările cu suspendare îl lovesc pe Dragnea fix la ficat. Pai aceste doua condiții impuse de către CSM îl fac pe Dragnea sa turbeze și nu vor fi inserate în legea adoptata de coaliția penalilor.

 4. Amintiţi-vă când strigai destui: ”programa şcollară e prea încărcată şi elevii au prea mult de muncă”, şi, ce să facă ei ca să ‘reducă’ munca elevilor! Au introdus la olimp(o)iadă tocmai ce mu conţine programa şcolară: DATU-N GÂT! 🙂 🙂 Da! 🙂 🙂 La această materie nu trebuie să înveţe!
  În legătură cu subiectul ”legea gratierii data de Guvern” pentru care capii pătraţi au inflamat creierii(a se citi buzunarele) celor care au ieşit în piaţă de care se folosesc alergătorii după funcţii în guvern şi care se văd deja plantaţi, ce mai au de urlat la momentul de faţă?
  Ce făcuşi bre, acum nu mai minţiţi şi manipulaţi poporul pentru a ieşi în stradă? Personal văd alte mutări care se vor face de către alergătorii care se văd deja în funcţii.

 5. Nici o surpriza. Cand se va adopta in parlament legea privind modificarea unor articole din Codul penal si Codul de procedura penala, pentru a le pune in acord cu deciziile CC, cu siguranta vom constatata ca diferentele cu textul faimoasei OUG 13 vor fi minore.
  Acea ordonanta, asa cum s-a constatat pe buna dreptate, a fost pretextul tentativei de lovitura de stat, sau puci cum la fel de corect il defineste Mugur Ciuvica.

 6. Comunistii astia oricum vor incerca din nou sa ne prosteasca pe fata,de data asta din parlamentul penalilor,fiindca principala lor preocupare nu este bunastarea celor multi,ci bunastarea si libertatea de actiune a gastii lor de smenari nesimtiti!! Ei cauta tot felul de motive pentru a face mult scandal,in speranta ca romanii nu vor observa cum promisiunile lor cad una cate una,fiindca incasarile la buget au scazut cu 7,2% fata de luna precedenta,in conditiile in care ei au prevazut o crestere a incasarilor pe 2017,cu peste 24 miliarde de lei!! Degeaba incearca tot felul de ciurli-burli sa-i prosteasca pe toti romanii cu efectele ordonantei buclucase,fiindca nu toti romanii s-au oprit la 4-8 clase primare,ca sa creada toate balivernele unor coate goale cu studii cumparate!!

  • @feritata
   Tu esti unul dintre romanii care s-au oprit la 2 clase primare, probabil ca repetand clasa a 2-a de prea multe ori ai abandonat in cele din urma.

Leave a Reply