Mii de ruși, unii cu flori, alții cu lumânări în mâini, au venit marți la Centrul Saharov din Moscova pentru a-i aduce un ultim omagiu unuia dintre cei mai virulenți critici ai președintelui Vladimir Putin, opozantul rus Boris Nemțov, ucis vineri seară cu focuri de armă în apropiere de Kremlin, relatează AFP și Unian.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al politicianului rus a fost depus marți dimineață la muzeul consacrat drepturilor omului și care poartă numele academicianului disident sovietic Andrei Saharov, iar în cursul după-amiezii a fost inhumat la cimitirul moscovit Troiekurovskoie.

O coadă lungă de câteva sute de metri se formase încă de la primele ore ale dimineții la Centrul Saharov, relatează Unian.

‘A fost cineva de care m-am simțit aproape. A fost un om care a avut principii, un om charismatic. Nu contează cine l-a ucis, este o pierdere ireparabilă’, spune Maria Koniakova, psiholog de profesie.

Mama lui Boris Nemțov și copiii săi au stat în fața sicriului deschis, așa cum este tradiția ortodoxă. Oamenii au trecut prin fața sicriului, înclinându-se, unii făcând semnul crucii, alții depunând flori.

Printre oficialii străini care au venit să-i aducă un ultim omagiu se numără fostul premier britanic John Major și ambasadorul SUA la Moscova, John Tefft, care a prezentat ‘profunde condoleanțe din partea președintelui și poporului american pentru moartea acestui mare patriot rus’, potrivit Agerpres.

Au fost prezenți și foarte mulți colegi din opoziție ai defunctului, între care Mihail Kasianov, fost prim-ministru în primul mandat prezidențial al lui Vladimir Putin, Vladimir Milov, Ilia Iașin, o delegație a Dumei regionale din Iaroslavl și alți politicieni ruși.

‘Am venit pentru că îmi este rușine de țara mea, de concetățenii mei, pentru că nu am putut să împiedicăm un astfel de lucru. Putin este vinovat, dar și noi de asemenea’, a declarat Dmitri Afanasiev, medic de profesie.

O coroană de flori a fost trimisă din partea premierului Dmitri Medvedev, iar unii membri ai guvernului au venit să-i aducă un ultim omagiu lui Boris Nemțov, între care vicepremierii Arkadi Dvorkovici și Serghei Prihodko. Agenția rusă Rbc relatase luni seara că, în afară de președintele Vladimir Putin și de premierul Dmitri Medvedev, nu vor participa la funeralii niciun vicepremier și nici șefii celor două camere ale parlamentului federal.

Ambasadori din țări europene și mai multe personalități străine, printre care șeful diplomației lituaniene Linas Linkevicius, primarul Rigăi, Nils Usakovs, și ministrul adjunct al afacerilor externe polonez, Konrad Pawlik, și-au anunțat intenția de a participa la funeraliile fostului vicepremier sub președinția lui Boris Elțin și un opozant radical al lui Putin, ucis la numai 55 de ani.

Au fost însă și politicieni străini care au susținut că nu li s-a permis participarea la înmormântare. Președintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, a declarat că autoritățile ruse i-au refuzat permisiunea să ia parte la funeralii, ca răspuns la sancțiunile europene împotriva Moscovei. Eurodeputata letonă Dandra Kalniete a anunțat la rândul său luni seara că i s-a refuzat accesul în aeroportul internațional Șeremetievo al capitalei ruse.

Nemțov este înmormântat marți chiar de ziua mamei sale, Dina Eidman (87 de ani), care l-a crescut singură de la șase ani. Despre politicianul Nemțov se cunosc multe lucruri, dar puțini știu că el a fost un fizician strălucit. A lucrat o perioadă la un institut de cercetări în radiofizică, sub conducerea unchiului său, academicianul Vilen Eidman, care lucrase îndeaproape cu Vitali Ghinzburg, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 2003.

El este autorul a peste 60 de lucrări științifice de fizica cuantică, termodinamică, acustică și al mai multor invenții. Spre deosebire de matematicianul strălucit Boris Berezovski, Nemțov nu a profitat de înaltele sale funcții pentru a se îmbogăți, ceea ce i-a dat dreptul moral să întocmească o serie de rapoarte bine documentate despre corupția de la vârful puterii din Rusia.

 

2 COMMENTS

  1. Cu scuzele de rigoare Radu, personal am scris despre planul rusiei dacă-ţi mai aminteşti am pus date şi link pt. informare. Se vede clar că Putin îşi urmează planul exact cum s-a înţeles tacit cu”marile puteri” respectul reciproc în tot ceea ce fac şi la vedere se bălăcăresc total pentru naivi. De ceva timp americanii nu mai sunt interesaţi de ukraina şi moldova sunt interesaţi strict de formarea”ţării kurde” exact cum s-a întîmplat ci israelul(nu au avut niciodată un teritoriu sau ţară a lor au fost adunaţi de americani şi plasaţi întro zonă tampon în coasta unor ţări de care sunt interesaţi americanii pentru acapararea resurselor zonei respective. au fost sponsorizaţi en-gros de america pentru a supraveţui în zonă şi totodată, este considerată şi folosită ca masă de manevră în favoarea americii/marilor puteri bineînţeles plata marilor puteri e pe ascuns). America este interesată strict de configurarea “ţării kurde-kurdistan” ţară care nu a eistat şi nu eistă zona este vizibilă: nordul irak-ului__nord-est-ul siriei___sud estul turciei__o mică zonă din nord-est-ul iranului zonă mică pe hartă dar importantă pt. boăţia subterană adică: zona mosul perimetrul unui cerc-cam aşa arată. Mai sunt interesaţi de zona-mica peninsulă cumpărată de ruşi în care şi-au amplasat nave de război, zona eritreea sau golful persic, e nume arab şi nu ştiu să-l scriu(tot eu v-am spus de devalorizarea monedelor: rubla rusească, dolarul şi creşterea francului elveţian care s-au adeverit, şi nu numai) . În cel mai scurt timp o să auziţi de acest plan care este deja în funcţiune de ceva timp(nu se dă nimic ca ştire pe micile ecrane, nici în ţările care fac parte din coaliţia marilor puteri. Cît despre noi, România, vom fi lăsaţi la mîna lui Dumnezeu, toţi se vor arunca în alte zone şi la noi ruşii vor face prăpăd, deocamdată sunt în căutare de aliaţi pentru manipulare, ukraina deja e distrusă, moldova vine odată cu vîntul, ruşii nu au nicio problemă. PS. nu vreau să intre nimeni în panică, ceea ce scriu se va vedea întrun timp nu prea îndelungat.

Leave a Reply