Saturday, January 11, 2025
2.8 C
Bucharest

Cand elitele gresesc grav. Afirmatiile europarlamentarului Renate Weber

Europarlamentarul ALDE Renate Weber, un intelectual fara doar si poate, a acordat un interviu revistei Q Magazine. Recunosc faptul ca m-au socat afirmatiile unui om erudit, cu lecturi, un jurist remarcabil, cum este Renate Weber. Ce spune politicianul ALDE in legatura cu Parteneriatul Strategic Romania – SUA este in egala masura gresit si neadevarat.

EXCLUSIV Q MAGAZINE. Renate Weber despre SOROS și rețeaua de ONG-uri a serviciilor de informații

Citit mai jos fragmentul din interviu, pasajul referitor la SUA si mai jos comentariul meu :

OCCIDENTUL MEU ESTE UNIUNEA EUROPEANĂ

 Devine tot mai evident chiar și pentru observatorii neavizați că ceea ce în anii 90 putea părea o opțiune simplă- orientarea spre Occident, acum este mult mai complexă: Occidentul este SUA, este și Uniunea Europeană, ambele în concurență. Uniunea Europeană, este la rândul ei,  chiar dacă nu de jure, o Europă în mai multe viteze. Care este Occidentul lui Renate Weber?

România este în Europa. Logic,  sentimental, prin apartenența culturală,  Occidentul meu este Uniunea Europeană.

Eu încă iubesc construcția europeană. Spun „încă” pentru că sunt conștientă că, fără să se reformeze profund și repede, UE va continua să existe din inerție, dar asta nu se va putea la nesfârșit, iar dispariția Uniunii ar fi o catastrofă.

Și din punct de vedere rațional, Occidentul meu este tot UE.

Chiar dacă noi nu suntem în stare să fim la nivelul țărilor dezvoltate, chiar dacă nu avem sistemele de protecție socială la nivelul țărilor nordice, cred sincer că pentru România apartenența la UE este  fundamentală. Că va fi o Uniune cu mai multe viteze (ea este o realitate și azi), că există riscul unei Europe a cercurilor concentrice, e în interesul nostru să fim la aceeași masă cu ceilalți, să negociem fiecare directivă și regulament, să participăm activ și efectiv la această construcție.

Și Statele Unite?

 Cu Statele Unite e o altă poveste. Știu că e partenerul nostru strategic…dar nu prea înțeleg ce anume înseamnă asta. Să dăm bani în neștire pentru industria de armament americană? Sincer, nu cred că aveam nevoie de asta. Înțeleg că ne apără de ruși. Dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului. Apropos, totuși…e defensiv sau cum? Sunt convinsă că Rusia are un interes major să destabilizeze Uniunea Europeană, inclusiv destabilizând state membre, în diferite feluri, iar noi suntem o bună țintă, dar întrebarea mea e cum ne-au ajutat până acum americanii să contracarăm acțiunile rușilor? Cum ne-au ajutat să nu mai fim vulnerabili la manipulările lor? Cumva cumpărând armament? Așa pare.


PS 1 : Romania nu este tinta de cand are un scut antiracheta NATO pe teritoriu sau. Amenintari constante primim din partea Rusiei de cand suntem membri NATO – aprilie 2004

PS 2 : Scutul antiracheta este un sistem 100% defensiv, creat doar pentru a distruge la mare inaltime acele rachete care ar putea ataca spatiul NATO. Scutul protejeaza teritoriile si populatiile statelor aliate (unele si membre UE…), Pentagonul a investit 1 MILIARD DE DOLARI in Baza de la Deveselu, spre invidia aliatilor nostri mai puternici care isi doreau pe teritoriul lor un astfel de element strategic de aparare

PS 3 : Daca doamna europarlamentar nu este convinsa ca este un scut defensiv, sunt convins ca putea si poate adresa intrebari conducerii Armatei Romane, poate contacta NATO (au un purtator de cuvant excelent, Oana Lungescu se numeste). Raspunsurile vor fi complete si edificatoare.

PS 4 : Avem un angajament in fata aliatilor nostri ca din 100% PIB, dam doar 2% pentru aparare. In contextul unor amenintari concrete si crescande in planul securitatii si apararii. Amenintari ce vin de la Est si nu numai. Din banii Armatei, din cei 2%, se achizitioneaza armament si tehnica militara potrivit cerintelor stabilite de liderii militari ai Armatei Romane. Din toate categoriile de forte : aerian, terestru si naval. Daca intarirea Armatei noastre slabita in inzestrare timp de 27 de ani deranjeaza pe cineva, incep sa-mi pun intrebari de alta natura.

PS 4 : Vulnerabilitatea la manipularea ruseasca nu se combate cu rachete. E un argument gresit. Manipularea se manifesta prin stiri false, prin inducerea unor idei neadevarate si periculoase, prin sferturi de adevar strambate ca sa inteleaga omul altceva, prin starnirea bolnava a unor sentimente anti-occidentale in tarile din Europa de Est, blamarea strainilor, date istorice false. Pe scurt, ALTERNATIVE FACTS, cum a spus un celebru personaj.

PS 5 : De rachete avem mare nevoie pentru ca fara ele, spatiul nostru aerian nu este aparat. Nici apele teritoriale. Nici spatiul terestru. Ele sunt sfinte, se apara cu o Armata puternica si respectata. Iar aliatii nostri americani, britanici, canadieni si altii ne ajuta sa ne aparam pana cand vom fi suficient de bine inzestrati incat sa o facem noi si pentru altii. Pe principiul sfant al NATO : toti pentru unul, unul pentru toti.

PS 6 : Animus in consulendo liber.

PS 7 : Anul viitor se implinesc 70 de ani de la infiintarea celei mai puternice aliante politico-militare din istorie. Se numeste NATO, slava Domnului ca acum facem parte din ea. A fost infiintata in 1949 prin Tratatul de la Washington. In asta sta esenta parteneriatului strategic romano-american. Si de aici mai decurg si altele mai mici, dar nu mai putin spectaculoase

 

Hot this week

Moment istoric pentru România euroatlantică : românii vor călători fără vize în SUA

România a intrat oficial în programul visa waiver, ceea...

Tanczos Barna : Nu se mărește TVA. Avem de tăiat 5 miliarde de euro cheltuieli, în 2025

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat joi seară, la...

Ministrul Finanțelor : ANAF verifică fluxurile de bani ale campaniei lui Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, la...

Daniel David : Este un moment foarte periculos pentru societatea noastră

Ministrul Educaţiei, Daniel David, afirmă că România se află...

Topics

Tanczos Barna : Nu se mărește TVA. Avem de tăiat 5 miliarde de euro cheltuieli, în 2025

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat joi seară, la...

Ministrul Finanțelor : ANAF verifică fluxurile de bani ale campaniei lui Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, la...

Daniel David : Este un moment foarte periculos pentru societatea noastră

Ministrul Educaţiei, Daniel David, afirmă că România se află...

Minivacanță înaintea turului 1 al prezidențialelor

Guvernul va stabili, în ședința de vineri, că ziua...

Trump se grăbește să se vadă cu Putin

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img