Vârsta avansată a femeii, trompele uterine blocate, boala inflamatorie pelvină sau intervențiile chirurgicale reproductive în antecedente sunt câteva dintre cauzele posubile de infertilitate. Din fericire, în prezent, cuplurile care întâmpină dificultăți în a avea un copil pe cale naturală pot apela la metode de reproducere umană asistată medical.
Fertilizarea in vitro (FIV) este una dintre opțiuni. Aceasta se utilizează atunci când alte tratamente pentru infertilitate, precum inseminarea artificială ori stimularea ovariană, nu au dat roade. Recomandarea pentru astfel de metode se face dacă după un an de contacte sexuale neprotejate (șase luni în cazul pacientelor peste 35 de ani) nu se poate obține sarcina în mod natural.
Anterior procedurii, pacienta trebuie să facă un set de analize pentru FIV și va avea o discuție cu medicul pentru a i se explica toți pașii pe care trebuie să îi urmeze.
Un ciclu de fertilizare in vitro presupune respectarea mai multor etape FIV, clar definite, și se poate efectua prin mai multe proceduri. Procedura FIV constă în colectarea ovulelor mature și fertilizarea lor cu spermatozoizi în laborator, după care ovulele fertilizate (embrionii) sunt transferate în uterul pacientei. Durata unui ciclu complet de FIV este de aproximativ trei săptămâni, dar poate varia.
Există mai multe tipuri de proceduri FIV. În funcție de varianta aleasă, se pot folosi ovocitele pacientei, ovocite donate, spermatozoizi de la partener sau de la donator, embrioni proaspăt obținuți sau embrioni congelați. Alegerea procedurii potrivite se face de către medicul specializat în reproducere umană asistată, ținând cont de cauza infertilității, de starea de sănătate a pacientei și de dorința acesteia.
După transferul embrionar, pacienta trebuie să se odihnească și să urmeze un tratament specific acasă, pentru a sprijini implantarea embrionului. Testul de sarcină se poate efectua la aproximativ 14 zile după embriotransfer, iar, în cazul unui rezultat pozitiv, pacienta va fi programată pentru o vizită la clinică în vederea confirmării sarcinii.
Rata de succes a procedurii FIV depinde de mai mulți factori, printre care vârsta pacientei, rezerva ovariană, factorii genetici și fertilitatea masculină. În cazul în care un ciclu de FIV nu a dus la obținerea sarcinii, se poate începe un alt ciclu după un interval de timp de 8–12 săptămâni. P
Cuplurile care își doresc un copil și nu îl pot concepe pe cale naturală pot apela cu încredere la serviciile medicale de înaltă performanță ale Centrului de fertilizare in vitro SANADOR, dotat cu cele mai avansate echipamente disponibile în prezent în domeniul reproducerii umane asistate. Pentru a-și împlini visul, cuplurile care aleg Centrul FIV SANADOR beneficiază de ajutor medical din partea unor medici foarte bine pregătiți și experimentați, prin proceduri moderne, realizate cu echipamente de ultimă generație.