O operațiune coordonată de Interpol și Europol în 57 de țări a condus la confiscarea a 10.000 de tone de alimente alterate sau contrafăcute, printre care măsline badijonate cu sulfat de cupru și carne de maimuță, relatează AFP, citata de Agerpres.

Această operațiune, intitulată “Opson V”, constituie un record sub aspectul cantității confiscate, a anunțat miercuri Interpol într-un comunicat. Anul trecut, “Opson IV” a contribuit la confiscarea a 2.500 de tone de alimente contrafăcute.

Au avut loc mai multe arestări, iar anchetele continuă, potrivit Interpol, care nu precizează numărul acestora.

Aproape nouă tone de zahăr contaminat cu îngrășăminte au fost confiscate la Khartoum (Sudan). În Italia, poliția a confiscat 85 de tone de măsline “vopsite” cu o soluție de sulfat de cupru pentru un aspect mai plăcut, relatează Interpol, al cărui sediu se află la Lyon (Franța).

În Thailanda, poliția a putut merge pe filieră cu ocazia arestării unei persoane care transporta patru tone de carne importate ilegal din India. Anchetatorii au putut apoi distruge peste 30 de tone de carne de vită și de bivol improprie pentru consum și care era destinată vânzării în supermarketuri.

Vameșii de la aeroportul Zaventem din Belgia au descoperit mai multe kilograme de carne de maimuță, iar în Franța au fost confiscate mai multe kilograme de lăcuste și omizi.

Conform site-ului www.interpol.int, în Ungaria, Italia, Lituania și România, autoritățile vamale și de poliție au descoperit ciocolată, dulciuri și vin spumant nealcoolic pentru copii, contrafăcute, destinate exportului în Africa de Vest.

Etichetarea falsă s-a dovedit din nou destul de răspândită pentru toate tipurile de produse alimentare din întreaga lume. În Australia, de exemplu, un lot de arahide a fost reambalat și reetichetat ca nuci de pin, reprezentând o amenințare semnificativă pentru cei alergici. Au fost, de asemenea, descoperite 450 de kilograme de miere falsificată.

Lansate în 2011, operațiunile “Opson” au evoluat până ce au implicat în mod progresiv circa 60 de țări din lumea întreagă.

“Alimentele și băuturile alterate și de proastă calitate sunt o amenințare reală pentru sănătate și securitate”, a comentat Michael Ellis, șef al unității dedicate luptei împotriva traficului cu bunuri ilicite în cadrul Interpol, citat în comunicat.

 

4 COMMENTS

 1. Batem deja inspre 8 miliarde de distrusi pe planeta. Majoritatea suntem la numar, pentru ca nu avem nimic deosebit de facut sau de produs. Astia mai vor sa le dea si graunte naturale dreac! Pai, cand sa se coaca, cand sa se mai creasca? Trebuie sa rontaie turme intregi de rumegatoare privitoare la tv si nu numai, asa incat trebuie produs pe banda rulanta alimentu’. E normal sa le mai scape si chimicalizate. Pa

 2. Să vină şi în România să simtă pe pielea lor ce alimente se importă din străinătate şi care îmbolnăvesc populaţia! Dar dacă suntem obiectivi în analiză, dosr cei care au legături cu străinătatea, aşa ceva se găseşte în orice ţară (alimente modificate genetic care îmbolnăvesc omul) poate intenţionat sunt puse în vînzare! Aici pot menţiona în afară de Italia e şi Elveţia care importă 60% din alimente din Italia şi Franţa. Au o brînză împuţită de care sunt mîndri(pute mai tare ca negrii din orice ţară) dar sunt mîndri de produs pentru că e scump şi nu-l consumă cei care nu au bani, sau peştele care nici nu poţi să-l pregăteşti de tare ce pute!

 3. Asta e geniala:
  “Vameșii de la aeroportul Zaventem din Belgia au descoperit mai multe kilograme de carne de maimuță, iar în Franța au fost confiscate mai multe kilograme de lăcuste și omizi.”
  Ba, asta-i din Le Canard Enchaine sau din Charlie Hebdo?

  Vamesii vigilenti au descoperit asta inainte sau dupa atentat?
  Dar lacustele ce aveau? ca nu se spune care-i problema… oare, dupa normele europene, nu era voie sa fie ambalate in aceleasi pungi cu omizile? 🙂 sau poate erau o specie neagrementata si sareau prea departe? sau poate omizile erau carnivore si provocau suferinte lacustelor…. mare mister….. a, nu, m-am prins, nu aveau inscriptionat codul de bare pe piciorul din stinga spate!

 4. titlu: “Cantitate uriasa de alimente falsificate si toxice in Europa”
  Exemplele sunt din: Sudan, Italia, Thailanda, India, Belgia, Franta, Australia.

  N-am inteles daca lacustele si omizile descoperite in Franta erau “falsificate si toxice” dar banuiesc ca da, ca asa zice stirea. Cit despre faptul daca si astea sunt alimente, depinde pe cine intrebi. Misterul sigur va fi lamurit printr-o noua Directiva Europeana. De exemplu, daca intrebi un musulman, reiese ca porcul nu e aliment.

Leave a Reply