Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat vineri că România a intrat într-o regresie a curbei privind pandemia de coronavirus, ce se observă de o săptămână şi jumătate.

“Am avut un număr mai mic (n.r. de cazuri noi) şi alatăieri, am avut mai mare ieri, astăzi am avut mai mic. Noi gestionăm un anumit moment al relaxării într-un interval de două până la zece zile. Orice simptomatologie pentru infectarea COVID poate apărea din a doua până în a zecea zi a infecţiei. Aşteptăm trecerea celor zece zile şi atunci putem spune că efectul a fost masiv ca infectare sau transmitere în comunitate sau un efect care a putut fi gestionat şi ne putem permite un alt tip de relaxări”, a afirmat ministrul Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi.

“Nu ne putem bucura încă, dar nici nu ne întristăm. Suntem într-o perioadă şi o fază descrescătoare a curbei, este vizibilă, o avem de vreo săptămână, o săptămână şi jumătate, vrem să rămână aşa, dar încă avem un număr de 200 de pacienţi în terapie intensivă, încă avem decese – 1.159 de decese, mai avem 17.700 de cazuri în total, sunt momente pe care dacă le gestionăm cum trebuie, atât noi, cât şi populaţia putem spune că terminăm acest moment al pandemiei şi avem un timp liber în care să putem să analizăm ce a fost, să previzionăm ce va fi şi să gestionăm mai bine situaţia care va veni, în măsura în care acel test sau acel studiu pe care îl pregătim pentru vară, de seroprevalenţă, să ne arate că avem o marjă din populaţie imunizată şi să putem gândi mai relaxat pentru momentul toamnă-iarnă”, a mai spus Tătaru, citat de antena3.ro

Alte şapte decese ale unor persoane confirmate cu coronavirus au fost anunţate vineri. Bilanţul a ajuns la 1166. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 127 de cazuri noi de îmbolnăvire, totalul ridicându-se la 17.712. De asemenea, 10.777 de persoane au fost vindecate şi externate. Numărul persoanelor aflate în izolare a crescut cu peste 9.000 comparativ cu ziua precedentă.

 

Leave a Reply