Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Reuven Azar, a acordat un interviu Anei Maria Roman la Antena 3 CNN. Ambasadorul a abordat si problema cooperarii Romania-Israel in domeniul apararii. Tara noastra are in Israel un partener strategic important, pentru dotarea Armatei Romane dar si pentru dezvoltarea industriei de aparare. 

Iata declaratiile Ambasadorului Reuven Azar :

“Vom avea legături uriașe și în domeniul apărării.  Știți că România este amenințată așa cum nu a mai fost niciodată.

Am semnat un contract de coproducție a unei drone avansate care va apăra cerul României.

Avem aici fabrici ale diferitelor firme israeliene.

Vehiculul blindat Piranha este produs aici în cooperare cu Elbit Systems. Și cooperăm și în domeniul războiului electronic. Și avem intenția de a extinde această cooperare la apărarea antirachetă, care devine crucială. Și, bineînțeles, la domeniul sateliților, care este, de asemenea, foarte important în ceea ce privește serviciile de informații. Sateliții, da.

Știți, astăzi, în lumea de astăzi, trebuie să aduni informații pentru a apăra cerul țării şi Israelul a construit un sistem cu mai multe straturi pentru a apăra cerul Israelului din cauza amenințării dronelor și rachetelor care vin dinspre Iran.

Așadar, suntem dispuși să împărtășim această capacitate.  Și lucrul frumos pe care îl aveți în relațiile dintre Israel și România este că nu vindem doar produse de raft. Noi coproducem. Producem împreună cu industria românească, servind astfel intereselor noastre, dar și intereselor României de a crea o bază industrială în această țară în beneficiul apărării României.

Guvernul român s-a arătat interesat de proiectul Iron Dome? 

– Ei bine, în general, da. Guvernul român construiește, de asemenea, dorește să construiască un sistem multistratificat. Deci aveți partea NATO, care va prelua o parte din rachetele cu raza lunga. Apoi trebuie să construiești o apărare de dimensiuni medii sau cu rază medie de acțiune. Și apoi există apărarea imediată cu rază scurtă de acțiune şi aici Israelul are un avantaj, pentru că producem sisteme foarte eficiente, care sunt testate în luptă”.

https://www.antena3.ro/emisiuni/news-hour-with-cnn/interviu-ambasador-israel-671101.html

Leave a Reply