Dupa vehicularea sumei aberante de 1 miliard de euro de catre europarlamentarul basist Monica Macovei si ministrul macovist Raluca Pruna, site-ul Lumea justitiei publica un articol in care se intreaba pe buna dreptate de unde scot cele doua o astfel de suma halucinanta si ce sta in spatele vehicularii acestui nivel financiar nereal?
——————————-

Potrivit www.luju.ro, in aceeasi zi in care CCR da publicitatii motivarea deciziei prin care a interzis SRI sa faca interceptari in alte dosare decat cele privind siguranta nationala, la o zi de la anuntul ministresei Justitiei Raluca Pruna, facut dupa cugetul si simtirea fostei sale sefe, Monica Macovei, care in urma cu trei zile stabilea ca este necesara suma de 1 miliard de euro pentru a achizitiona infrastructura necesara pentru interceptari, sefa DNA Laura Codruta Kovesi iese cu un comunicat care vine sa le dea peste nas celor doua bruxelleze. Directia Nationala Anticoruptie anunta ca pentru punerea in aplicare a deciziei CCR si pentru asigurarea de lucratori, echipamente tehnice si autovehicule in vederea realizarii de interceptari si supraveghere de catre DNA se prevede un efort bugetar in valoare de 10.415.000 euro. Aceasta suma este detaliata in comunicatul DNA si specifica, in cifre exacte, ce se impune a fi achizitionat pentru realizarea de interceptari in conditiile legii.

Prin emiterea comunicatului pe care il prezentam integral la finalul articolului, DNA contrazice toate afirmatiile fostei asistente a lui Macovei, ministresa Raluca Pruna, dar si ale celei care era in fruntea Ministerului Justitiei cand Laura Codruta Kovesi a fost pusa sefa la PICCJ, Monica Macovei, precum si ale presei de propaganda care a sustinut ideile venite pe linie bruxelleza, potrivit carora CCR, prin decizia de a interzice SRI sa faca interceptari in alte dosare decat cele privind siguranta nationala, ar ingropa Justitia si ar bloca efectiv anchetele penale.

Asa cum ne amintim, intr-o nota ingrijorata si grava, Monica Macovei a anuntat, in urma cu trei zile, pe Facebook ca serverele de intercepare de la SRI costa peste 1 miliard de euro, iar achizitionarea acestora va pune in dificultate Romania, totul pornind de la decizia CCR care a interzis SRI sa faca interceptari si activitati de supraveghere si filaj in dosare penale. Suma vehiculata de Monica Macovei, fara vreun calcul exact, avea probabil scopul de a alarma populatia si de a pune presiune pe judecatorii CCR. Cam la fel cum a facut in 2012, la referendumul de demitere a lui Traian Basescu, cand a iesit public si a sustinut ca 2,5 milioane de voturi au fost fraudate, fara a avea insa vreo proba in acest sens.

Iata cum alarma Monica Macovei pe Facebook populatia cu privire la banii care trebuie sa fie investiti in aparatura tehnica de interceptare:

In acest moment, toate serverele de interceptare sunt la SRI. Ele costa foarte mult, peste 1 miliard de euro. In plus, ai nevoie de interpreti pentru, de pilda, diferite dialecte arabe, nu doar pentru engleza sau franceza. Mai sunt activitatile de filaj sau de inregistrare ambientala, care sunt probe in procese sau in anchete. Toate echipamentele trebuie cumparate. Din aceste motive, nu se poate face o mutare peste noapte, a doua zi dupa motivarea deciziei Curtii Constitutionale. Si stiu asta si judecatorii Curtii Constitutionale si, de aceea, cred ca au intelepciunea sa dea un termen de cel putin un an de zile pentru a se cumpara aceste servere si pentru angajarea si pregatirea personalului“.

Raluca Pruna: “Societatea trebuie sa decida daca poate, are mijloacele financiare pe care noi le estimam la in jur de un miliard de euro, resursele financiare pentru a duplica aceasta infrastructura”

Ideea lui Macovei s-a propagat pe Facebook, in presa de propaganda, si, dupa cum am vazut, si la Ministerul Justitiei, unde sefa este fosta asistenta a Monicai Macovei, ministresa Raluca Pruna. Aceasta din urma a iesit public marti, 8 martie 2016, pentru a anunta ca se impune ca populatia sa decida daca este de acord cu cheltuirea sumei “pe care noi (n.red. – care noi?) o estimam la in jur de 1 miliard de euro” pentru infrastructura de interceptare:

Societatea trebuie sa decida daca poate, are mijloacele financiare pe care noi le estimam la in jur de un miliard de euro, resursele financiare pentru a duplica aceasta infrastructura sau daca nu cumva se poate folosi infrastructura aceasta care exista la acest moment in cadrul SRI, asigurandu-se sigur eliminarea oricarei interventii umane, alta decat a celor care prin efectul legii cercetare penala – procurorul si politistul judiciar“.

Problema interceptarilor, ca urmare a Deciziei CCR privind art. 142 alin 1, a fost abordata de Laura Codruta Kovesi inclusiv in proiectul de management depus la CSM in vederea reinvestirii in functia de procuror sef al DNA:

Capacitatea institutionala a Directiei Nationale Anticoruptie trebuie dezvoltata in continuare, avand in vedere, mai ales, modificarile viitoare in modul de administrare a probelor ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale privind dispozitiile articolului 142 alineatul 1 Cod procedura penala.

Este necesara dezvoltarea Serviciului tehnic, prin suplimentarea resurselor umane si materiale, dar si prin asigurarea unor forme de pregatire profesionala specifica.

In acest scop, am realizat o evaluare preliminara a volumului de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie din perspectiva activitatii de supraveghere tehnica, pentru a estima resursele necesare pentru preluarea integrala a tuturor activitatilor de punere in executare a mandatelor emise de judecatorii de drepturi si libertati si am identificate urmatoarele necesitati:

-detasarea unui numar suplimentar de lucratori de politie judiciara care sa gestioneze infrastructura tehnica suplimentara, sa asigure monitorizarea in timp real a comunicatiilor interceptate, sa realizeze supravegheri operative si inregistrari ambientale in spatii publice sau private;

-achizitionarea de autovehicule de diferite tipuri;

-achizitionarea de logistica pentru efectuarea inregistrarilor ambientale si in materia interceptarii comunicatiilor;

-realizarea unor programe de pregatire profesionala specifice care sa asigure ca acesti politisti dobandesc in timp cunostintele specifice activitatii de supraveghere tehnica”.

DNA a spus ca are nevoie de 10 milioane de euro si 130 de oameni, DIICOT a spus ca are nevoie de 20 milioane de euro. In total 30 de milioane de euro.

De ce au vehiculat Macovei si Pruna un miliard de euro?! Cu ce interes?!

14 COMMENTS

 1. Zboară baloanele la popor şi ele rămîn cu bastonul! Iar investiţii care nu-şi au rost decît pentru buzunare adînci şi interese proprii. La sfîrşitul anului iar se plîng de investiţii dar niciunii de drumuri! Halal !

 2. Am senzatia unei confruntari intre servicii. Daca la Kovesi e limpede ca sustine DNA,ministrul finantelor ( miss Piggy pe internet ) si Monica Macovei vor sa pastreze cat mai mult interceptarile in SRI. Cred ca intre institutiile de forta ale statului roman a inceput o confruntare care ar putea fi un factor de risc pentru Romania.

 3. madamele au dreptate, ele au luat in calcul cit costa si sistemele de interceptare ale tarilor de unde mai vin “dosarele”: sua, anglia, franta, germania, ungaria, israel si cite or mai fi
  astea ale noastre, sigur, numa vro 30 de milioane, da oficialii nu au zis daca nu cumva or fi ‘pe an’…

 4. d-na Macovei, stati linistita, directia nationala anticoruptie are material: rapoartele curtii de conturi (documente) si sesizarile de la corpul de control al guvernului.

 5. S-au obisnuit ca la asfaltari ,poate are dreptate Udrea cand spune ca Macovei a luat bani ptr. campanie ,nimeni nu se ocupa de ea ,zburda prin justitie cum vrea ea.Nu-i gaseste nimeni ac de cojoc? Chiar nu mai vreau s-o vad.

 6. Pai macavei si palinca sunt obisnuite sa ceara mai mult sa aiba de unde fura ele si prietenii lor. Cam 90%, din vbaniidin investitii sunt furati de diversi smecherasi.

 7. Daca tot se vorbeste de BANI!, interesant ca de obicei momentul “ales” caci nimic nu-i chiar asa intamplator …..cand acest Raport -Prognoza specifica : Piata Globala de Interceptari in crestere in perioada 2014-2019) -The analysts forecast Global Lawful Interception market to grow at a CAGR of 38.90% over the period 2014-2019. The analysts have estimated the devices segment to account for more than 28% of the total market share by the end of 2020. The ability of lawful interception devices to ease and improve the investigation process is a significant factor.
  Jucatorii importanti de pe piata : The key players in the global lawful interception market report are Cisco, Siemens, SS8, Utimaco and Verint. And the other prominent vendors in the market are Accuris Networks, Aqsacom, Ericsson, IPS, Kommlabs Dezign, Network Critical Solutions, NICE Systems, Pine Lawful Interception, ROHDE&SCHWARZ, SSI PACIFIC, and TELCOBRIDGES.
  Asadar, ne-am luminat ce buna e piata asta globala de interceptari cu bataie lunga pana in anul 2020…. pentru unii -vor avea de castigat MORE money, iar altii, ca noi, de dat…..MORE, ca asa-i prognoza…..
  Monica Macovei – din capitolul incredibil dar adevarat? : 1 miliard Euro costul servere de interceptare in cadrul SRI.
  Servere de interceptare?, management servers? poate ne explica Monica M.
  Dar poate si SRI ne explica mai exact ce servere au achizitionat la costul de 1 miliard Euro, cand, cum si de la cine?.
  Si ca sa vezi cum nici americanii nu sunt ok cu privire la COSTURI de $1 MILIARD: Centrul NSA de date, din Utah : the million-square-foot facility, a multi-building site, cooling and power equip., 100,000 square feet for all 4 buildings, which is the equivalent of a Wal-Mart superstore.
  Brewster Kahle is the engineering genius behind the Internet Archive, Kahle estimates that a space of that size could hold 10,000 racks of servers (assuming each rack takes up 10 square feet). “One of these racks cost about $100,000,” says Kahle. “So we are talking $1 billion in machines.”
  The annual maintenance costs are pegged at $20 million.
  Deci acest spatiu ar avea 10.000 racks of servers (cabinete de comunicatii), aparatura =$1 miliard , ocupand o suprafata echivalenta cu cea a unui super-market : Wal-Mart
  Asadar SRI ce si cate servere are de 1 miliard Euro? cumva 10.000? peste?
  10,000 racks of servers pe o suprafata de 100,000 square feet, mp =9290,3 mp
  1 miliard dolari costuri la americani. 1 miliard Euro aici? Mai sa fie! mare asemanare. Doar ca Romania nu e America.

  “Societatea trebuie sa decida daca poate are mijloacele financiare pe care noi le estimam la in jur de un miliard de euro, resursele financiare pentru a duplica aceasta infrastructura sau daca nu cumva se poate folosi infrastructura aceasta care exista la acest moment in cadrul SRI,…”
  Cred ca linistit societatea poate sa decida ca NU ARE!, dar inainte, poate sa spuna SRI ca ARE racks of servers in valoare de 1 miliard de Euro, ptr. care ar trebui un spatiu de aprox. 10.000 mp.?
  Concluzia : DNA cere 10 milioane de euro (prima strigare!) peste acel 1 miliard euro cost servere? din cadrul SRI deja cheltuit?. Cu asa sume care sperie vestul salbatic, ramane intrebarea : DNA, SRI, banii aia MULTI de la MARII CORUPTI prinsi, totusi unde sunt?

 8. Poate ar fi necesar sa se instaleze cateva mese in mijlocul Oborului si sa se discute de acolo toate problemele care tin de SN a Romaniei. Toate aceste doamne mai ales aia de este si europarlamentar ar face bine sa-si vada de mandatul ei de la Bruxelles, iar cealalta de-i ministereasa sa fie mai retinuta ca nu da bine unor doamne de asemenea anvergura.

 9. Dl. Radu Tudor,
  Intrebare : De ce au vehiculat Macovei si Pruna un miliard de euro?. Cu ce interes?!
  Poate cu acest interes : cunoscut bine de cine trebuie din Rapoarte gen: Raport – prognoza 2014-2020: Cresterea pietei globale de interceptari…… si ca urmare interesul ptr. fonduri, achizitii, logic! rezultand in COSTURI mai mari.
  1 miliard de euro? ptr. a impune ideea necesitatii unor costuri suplimentare si majorate?
  Kovesi :”Menționăm că, pentru aceste estimări (Suma totală calculată aproximativ 10.415.000 euro) ,s-a avut în vedere ipoteza folosirii de către organele de urmărire penală a INFRASTRUCTURII EXISTENTE la nivelul S.R.I, pentru INTERCEPTAREA COMUNICATIILOR LA DISTANTA.
  În situația în care ar fi necesare ACHIZITII SUPLIMENTARE pentru substituirea acestor echipamente, COSTURILE AR CRESTE în mod SUBSTANTIAL, fără ca la acest moment să putem face o estimare.
  SRI si …….miliardul de euro =servere
  Furnizorii de retele sau servicii comunicatii electronice au pus la dispozitia SRI: management servers (serverele de management al interceptarii) in vederea interceptarilor…
  Monica Macovei, pus la dispozitie, nu inseamna SRI a achitat 1 miliard euro =COSTUL serverelor. Cel putin nu astea. Deci care servere la un cost de 1 miliard euro?
  SRI şi-a instalat în propriul centru tehnic serverele de management al interceptării şi consolele de administrare şi operare ale tuturor firmelor care oferă servicii de comunicaţii, indiferent dacă este vorba de telefonie fixă sau mobilă. Cu alte cuvinte, SRI a preluat calculatoarele şi poate intercepta absolut toate comunicaţiile telefonice care au loc prin intermediul operatorilor de la Telekom, Vodafone, Orange RCS-RDS, UPC etc.
  Potrivit prevederilor Deciziei nr. 258/2008, semnată de acesta, „furnizorii de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice au obligaţia de a pune la dispoziţia autorităţii naţionale în materia interceptării comunicaţiilor (Serviciul Român de Informaţii – n.r.), desemnată potrivit reglementărilor legale în vigoare, serverele de management al interceptării şi consolele de administrare şi operare pe care le deţin“.
  (Decizia nr.338 din 4 mai 2010), prin care operatorii de comunicaţii sunt înştiinţaţi, din nou, că „furnizorul de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice va pune la dispoziţia autorităţii naţionale în materia interceptării comunicaţiilor serverele de management al interceptării şi consolele de administrare şi operare pe care le deţine, în vederea asigurării funcţiei de interceptare legală a comunicaţiilor.“

 10. Nebunia in stare PURA SAU TERORISM IMPOTRIVA POPORULUI ROMAN ORGANIZAT DE NISTE MINTI BOLNAVE/un miliard de euro pentru CE?
  Nu poate chiar nimeni sa o opreasca pe macovei si spalatoreasa de la justitie?care fac parte dintr-o gasca mafiota de sorginte fascista toti urmaresc pe toti ,TOTI II ASCUTA PE TOTI ?
  1miliard de euro? este o alta magarie a procurorului comunist macovei secondata de asa zisul ministru al justitiei care fac numai jocurile celor care le platesc din afara
  PANA CAND O VOM SUPORTA PE ACEASTA NEMERNICA DE MACOVEI SI PE CARAGHIOASA DE LA JUSTITIE PRECUM SI SI POLITICA EI ANTI ROMANEASCA LA BRUXELLES ??? CHIAR NU LE VEDE NIMENI ? NU SE MAI POATE? UNDE SUNT TINERII ”FRUMOSI SI LIBERI”?am uitat sunt ai lor
  Europarlamentarul Adrian Severin a fost condamnat pentru ”trafic de influienta” in Parlamentul Europen de ce se foloseste operatiunea ”penseta” macovei nu a savarsit oare aceasi infractiune?
  Pentru care motiv macovei care a facut clar un privind ”gurul ei preferat” -gregorian bivolaru- tot in Parlamentul Europen dezinformand europarlamentarii nu este pedepsita de ce nu este deferita organelor de cercetare penala ? are imunitate si noi nu stim?
  macovei ar trebui sa i se intrerupa mandatul de europarlamentar anchetata si trimisa in judecata nu numai pentru dar si pentru toate minciunile pe care le-a alimentat la Bruxelles impotriva Romaniei -referendum -mcv-ul mincinos si multe alte nemernicii
  Le urez succes celor din noului pnl? privind colllaborarea cu m10 si partidul betivului de base
  macovei si cu pruna 2 slugi bine platite pentru destabilizarea Romaniei

 11. O fi stiind doamnele ceva. O fi spus sefu ‘ SRI ceva…Acum ca tot vb de bani publici ,vreun miliard, cam cat buget a avut SRI de a cumparat tehnica de un miliard ?

Leave a Reply