Trei stiri diferite de la Bucuresti si Paris despre soarta premierului Sorin Grindeanu. Primit de premierul Frantei, Grindeanu e dezavuat de Badalau si analizat/monitorizat de Valcov…


Trimisul special al AGERPRES, Mădălina Cerban, transmite: Premierul Sorin Grindeanu a fost primit, joi dimineață, de omologul francez, Edouard Philippe, la Hôtel de Matignon – sediul Guvernului Franței.

Sorin Grindeanu a fost așteptat de Edouard Philippe pe treptele sediului Guvernului Franței, în cadrul unei ceremonii la care au fost prezenți și membri ai Gărzii Republicane franceze.

După ce și-au strâns mâinile și au făcut fotografii oficiale, cei doi premieri au intrat în Hôtel de Matignon, unde vor avea o întrevedere în biroul prim-ministrului francez, care este prevăzută să dureze o jumătate de oră.

Cei doi oficiali vor discuta despre parteneriatul strategic româno-francez, despre intensificarea cooperării economice dintre România și Franța, dar și despre viitorul Uniunii Europene în contextul Brexit, după cum au declarat pentru AGERPRES surse oficiale.

Conform surselor citate, aceasta este prima întâlnire a lui Edouard Philippe cu un omolog de la preluarea mandatului de șef al Executivului francez.

Din delegația care îl însoțește pe premierul Grindeanu la întâlnirea cu prim-ministrul francez fac parte ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu.

După întâlnirea cu premierul francez, Sorin Grindeanu va susține declarații de presă la Ambasada României la Paris.

Vizita de lucru a prim-ministrului Grindeanu la Paris a început miercuri, când șeful Executivului a participat la ceremonia dedicată aderării României și Argentinei la Agenția pentru Energie Nucleară (NEA) a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). La acest eveniment au mai fost prezenți secretarul general al OCDE, Jose Angel Gurría, directorul general al NEA, William D. Magwood, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, și ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu.

La ceremonie, Grindeanu a precizat că este foarte încântat să accepte în numele României invitația ca țara noastră să devină cel de-al 33-lea membru al Agenției pentru Energie Nucleară. Totodată, premierul a precizat că România este deplin pregătită pentru începerea negocierilor de aderare la OCDE, pe baza meritelor sale și a rezultatelor economice.

Totodată, miercuri seară, șeful Guvernului a avut o întrevedere cu secretarul general al OCDE, Jose Angel Gurría.


Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, la Antena 3, că nu va da replica ”la diverşi care spun anumite lucruri” care critică acitvitatea guvernamentală, adăugând că nu pot fi date la o parte lucrurile bune făcute de guvernul său, în pofida faptului că nu conduce un cabinet perfect, scrie news.ro.

Întrebat cum comentează afirmaţiile preşedintelui executiv al PSD, Nicolae Bădălău, legate de nemulţumirile faţă de activitatea Guvernului, Sorin Grindeanu a afirmat: ”Rolul meu e să fiu prim-ministru. Nu o să dau replici pe această temă. Treaba mea e să guvernez cu echipa pe care o conduc (…) Este acest guvern perfect? Nu! Tot timpul este loc de mai bine, dar nu putem da la o parte lucrurile bune care s-au făcut în aceste luni”.

Premierul a apreciat că speculaţiile legate de schimbarea sa din funcţie au fost înlăturate prin declaraţiile făcute marţi seara de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea. ”Cred că aseară Liviu Dragnea a clarificat aceast situaţie. Nu cred că sunt în situaţia de a da replici şi de a-mi da cu părerea (…) Nu o să mă găsiţi în postura unui prim-ministru care dau replica la diverşi care spun anumite lucruri”, a mai Sorin Grindeanu.

În ce priveşte nemulţumirea exprimată de către Liviu Dragnea privind absenţa sa şi a ministrului de Finanţe de la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor pe marginea Legii salarizării, Grindeanu a spus că mai important este faptul că această lege a fost adoptată. ”Am fost şi sunt un susţinător al Legii salarizării unitare. A lucrat extraodinar ministrul Muncii, doamna Vasilescu, şi ăsta este cel mai important lucru”, a mai spus Grindeanu.

Preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a declarat, miercuri, la Parlament, că formaţiunea politică are mulţi membri capabili să-i înlocuiască pe actualii miniştri, dar şi pe premier în cazul în care comisia care analizează activitatea Executivului va decide acest lucru, precizând că nemulţumirile social-democraţilor faţă de acesta sunt legate de comunicare şi de ritmul de implementare a unor măsuri din programul de guvernare.

”Există o comisie de analiză a activităţii Guvernului, de fapt de a analiza implementarea programului de guvernare şi eu am spus că acolo unde vom constata deficienţe nu ne vom da în lături să propunem schimbarea de miniştri, ba chiar a Guvernului dacă considerăm că acesta a încetinit ritmul aplicării programului de guvernare”, a declarat Bădălău.

Social-democratul a subliniat că PSD preferă să schimbe Guvernul Grindeanu decât să existe întârzieri în aplicarea programului de guvernare.

”Nu am spus că este pregătit (partidul să meargă la Cotroceni cu noi propuneri – n.r.). Am spus că, decât să avem un Guvern care nu aplică programul de guvernare, preferăm să mergem cu un nou Guvern. Nu acceptăm absolut niciun fel de derogare de la programul de guvernare şi de la ceea ce noi am promis cetăţenilor acestei ţări”, a explicat Bădălău.

Preşedintele executiv al PSD crede că actualul premier este bun, însă a precizat că performanţele acestuia pot fi analizate doar de comisia care monitorizează activitatea Guvernului.

”Cred că domnul premier Sorin Grindeanu este un premier bun în continuare, dar asta nu o pot stabili eu, ci comisia o poate stabili în urma analizei tuturor măsurilor care au fost aplicate de acest Guvern”, a spus Bădălău.

”Este pentru prima oară şi cred că este un lucru bun când preşedintele partidului nu este şi premier şi atunci partidul stând în afara Guvernului poate să analizeze cu înţelepciune toate măsurile şi să aplice absolut toate corecţiile către Guvern care sunt necesare”, a ţinut să precizeze Bădălău.

Referitor la nemulţumirile pe care social-democraţii le au în privinţa miniştrilor, acestea sunt legate de comunicare şi ritmul aplicării unor măsuri din programul de guvernare.

”Considerăm că membrii Guvernului nu au comunicat în de ajuns cu dumneavoastră şi respectiv cu cetăţenii cu toate măsurile. Pe de altă parte, dorim intensificarea ritmului de aplicare tuturor măsurilor bune pentru cetăţeni”, a explicat Bădălău, precizând că PSD are mulţi membri competenţi care ar putea fi miniştri sau premier.

”Nu există nicio grabă de a merge la Cotroceni, există o analiză în curs şi nu ne putem exprima pentru o persoană sau alta, ba chiar pentru premier că nu-i competent până nu finalizăm analiza. Vreau să vă spun că PSD are oameni competenţi şi o rezervă de cadre foarte bună care oricând poate înlocui un premier sau un ministru”, a arătat Bădălău.

”Exclus un premier tehnocrat. Avem o majoritate solidă, un program de guvernare care se desfăşoară şi pe care românii îl apreciază şi consider că dânsul (Klaus Iohannis – n.r.) vrea binele românilor şi va desemna în continuare tot un premier al PSD”, a conchis preşedintele executiv al PSD.

————————————viewscnt

Fostul ministru al Finanţelor, cercetat pentru corupţie de DNA, Darius Vâlcov, este unul dintre cei care fac parte, alături de Liviu Dragnea, din comisia PSD care evaluează activitatea Guvernului Grindeanu. Anunţul a fost făcut de ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, care a mai declarat că şi-a depus demisia în alb la partid când a preluat funcţia, scrie Gandul.info.

“Nu depinde de mine ce se va întâmpla cu acest Guvern, inclusiv cu mine. Este o evaluare în curs care ar trebui să se termine în două săptămâni. Un comitet de la partid, în frunte cu preşedintele (n.r. Liviu Dragnea) face evaluarea. Darius Valcov este unul dintre cei care fac parte din comitet. (..) Evaluarea poate să însemne orice. Eu am demisia în alb din prima zi când am devenit ministru. Am depus-o la partid. Nu ştiu cine o ţine. Am scris-o. Este normal atunci când iei o funcţie publică, eu aşa am făcut de fiecare dată. Nu ştiu dacă există şi altele, eu mi-am dat-o că aşa mi s-a părut normal”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu într-o emisiune TV.

 

1 COMMENT

  1. Ar fi interesant de aflat cati si ce ministrii mai au demisiile in alb ?!

    Pt ca lumea spunea ca sunt ministri din gruparea Dragnea dispusi sa demisioneze, dar daca au deja toti demisia la partid Dragnea poate pur si simplu sa le activeze pt a-l face pe Grindeanu plecat.

    Iar asta cu Valcov evaluator e culmea culmilor ! Faptul ca procesele in Romania dureaza ani de zile duce la astfel de lucruri cu infractori in cercurile puterii.

Leave a Reply