Consacrata in peisajul media ca o agentie de stiri apropiata si favorabila puterii, Hotnews publica azi un comentariu sub semnatura lui Dan Tapalaga. Critic al USL si mai tot timpul favorabil regimului Basescu, autorul simte nevoie sa ma atace din nou. Nu e prima oara cind o face. Personal n-am avut niciodata vreun soi de chemare vreodata sa-l pomenesc. Deci nu poate fi vorba de vreun raspuns la un atac al meu anterior. E vorba numai de instinctul pur portocaliu al jurnalistului cu pricina, indelung verificat in timp.
N-am avut niciodata ceva de comentat fata de cei care slujesc puterea. O fac potrivit constiintei lor. Nu fac parte dintre cei care sustin ca Tapalaga e pedelist pe bani. Cred pur si simplu ca o face din convingere personala. Pentru el, Traian Basescu este „the good guy” si cu asta basta.
Ceea ce surprinde la un tip inteligent, asa cum este Dan Tapalaga, e minciuna. Usurinta practicarii ei. Justificarea poate fi doar ca lucrezi la o agentie favorabila puterii. De aici si lejeritatea mistificarii adevarului.
Autorul comentariului afirma ca in emisiunea „Punctul de intalnire” difuzata la Antena 3 duminica 22 Aprilie, in care i-am avut ca invitati pe Dinu C Giurescu si Dinu Zamfirescu, a fost „continuata seria emisiunilor cu puternic mesaj antieuropean, antioccidental, fiind infierati <strainii care sug singele poporului>.
Nicaieri in emisiunea pe care o moderez n-a fost folosit un astfel de limbaj. Exprimarea folosita de Tapalaga, specifica mentalitatii si exprimarii jurnalistilor ziarului Scanteia din anii’50, nu e intamplatoare, data fiind afinitatea peste timp intre cei care slujesc puterea prin scrisul lor. In continuarea textului sau, el desfiinteaza si valabilitatea unei afirmatii absolut rezonabile a istoricului si academicianului Dinu C Giurescu :”Avem nevoie astazi de conceptele conservatoare – tara, stat, natiune, patriotism”. Daca acestea sunt valorile pe care le critica si le ataca Dan Tapalaga, puteti trage fiecare dintre voi concluzia unde se pozitioneaza.
De-a lungul timpului, multe persoane au fost deranjate de notiunea de patriotism. Imediat dupa caderea lui Ceausescu, a existat chiar o repulsie nationala in legatura cu acest concept. Astazi, dupa 22 de ani, el pare sa renasca in sentimentele oamenilor, dupa intelegerea si cultura fiecaruia. Am observat cu atentie faptul ca, de-a lungul timpului, cei mai deranjati de patriotismul romanesc, mai bun sau mai rau functie de manifestarea sa, au fost internationalistii de stanga. Simt si acum acest virus estic in blana vestica ce domina centre importante de putere si sustinatorii mediatici ale acestora.
Am suportat in 20 de ani de presa tot soiul de afirmatii elucubrante despre mine sau institutia de presa la care lucrez. Foarte putine au reusit sa intreaca aberatia de gandire potrivit careia fac emisiuni „antieuropene si antioccidentale”. Domnul Tapalaga, in acesti ani de cind slujeste puterea, avea toate motivele sa se delimiteze macar o clipa de acest regim care musteste de spirit anti-democratic si anti-european : nerespectarea asumata a hotaririlor judecatoresti, incalcarea dreptului elementar la sanatate, batjocorirea Constitutiei in mod repetat, fapt confirmat de atitea decizii ale Curtii Constitutionale, etc.
Recunosc smerit faptul ca la emisiunea „Punctul de intalnire”, uneori accentul e pus pe o dezbatere din perspectiva nationala. N-au fost putine deloc nici temele care pun accent puternic pe valorile europene si chiar pe cele deschise pro-atlantice, pe care le impartasesc demult, in special in planul securitatii si al apararii.
Decit europenismul de inspiratie stalinista caruia ii ofera suport Hotnews de ani buni in acest regim, mai bine o acuzatie de „nationalism izolationist”, fie ea si nedreapta sau bazata pe o logica falsa.
Ca jurnalist, sunt obisnuit cu o critica deschisa la adresa emisiunilor pe care le realizez sau in care sunt invitat. Sunt unii colegi de breasla care din asta traiesc, pentru asta primesc leafa : sa se lege de viata noastra. E perfect, fiecare cu job-ul sau !
Atunci insa cand se folosesc minciuni si interpretari mistificatoare, simt nevoia sa reactionez. Nu pentru mine, ci pentru un invitat al meu, pe care-l consider dincolo de orice banuiala in privinta atasamentului puternic si sincer care-l nutreste fata de Romania. E vorba despre academicianul Dinu C Giurescu.
Intre acest urias istoric roman, care tocmai a implinit 85 de ani si Dan Tapalaga e o distanta enorma, menita sa-l indemne pe acesta din urma la mult mai multa decenta.