Sunday, December 22, 2024
4.1 C
Bucharest

Cat de adanc e Rusia infiltrata in echipa lui Donald Trump?

Echipa de campanie a lui Donald Trump a avut contacte repetate cu înalți responsabili ai serviciilor de informații ruse înainte de alegerea sa la Casa Albă, potrivit ediției de marți a cotidianului american New York Times (NYT), citat de France Presse și Reuters.

Citând “patru înalți responsabili americani”, aflați încă în post sau nu, după caz, ediția electronică a NYT afirmă că discuții telefonice înregistrate și registre de conversații telefonice arată contacte repetate cu serviciile de informați rusești.

“Anchetatori și servicii de informații americane au interceptat aceste comunicații aproape în același timp în care descopereau probe ale tentativelor rusești de a perturba alegerile prezidențiale americane prin piratarea serverelor Comitetului național al Partidului Democrat”, precizează New York Times.

Natura acestor presupuse apeluri nu a fost dezvăluită.

Singurul membru al echipei de campanie a viitorului președinte Trump menționat de NYT este Paul Manafort, fost președinte al campaniei miliardarului republican și ex-consultant politic în Rusia și în Ucraina.

“Este absurd”, a reacționat acesta, potrivit cotidianului newyorkez: “Eu nu am vorbit niciodată în cunoștință de cauză cu membri ai serviciilor de informații rusești și nu am fost implicat niciodată în ceva cu guvernul rus sau cu administrația lui Putin, ori în vreun dosar care să fie în prezent obiect al unei anchete”.

“Nu este ca și cum acești oameni ar purta insigne care afirmă: ‘Eu sunt un agent al serviciilor secrete ruse'”, a ironizat el ziarul.

Potrivit NYT, serviciile de informații americane anchetează cu scopul de a stabili “dacă echipa de campanie a lui Trump era în înțelegere cu rușii în cadrul acestui pirataj sau al altor tentative de a influența cursul alegerilor”.

Înalți responsabili intervievați de NYT nu au constatat până acum elemente care să sugereze o astfel de cooperare. Cu toate acestea, interceptările au alarmat serviciile de informații și organele juridice din cauza numărului ridicat de contacte care surveneau în timp ce Trump vorbea cu entuziasm despre președintele Vladimir Putin. Conținutul acestora diferea de cel al convorbirilor lui Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională a lui Trump, interceptate anul trecut, cu ambasadorul rus în SUA, Serghei Kisliak, afirmă NYT.

În cadrul acestora, cei doi au discutat despre sancțiunile pe care administrația Obama le-a impus Rusiei în decembrie. Flynn a indus în eroare Casa Albă cu privire la aceste apeluri și a fost invitat luni seara să demisioneze.


Republicanul Roy Blunt, un membru de seamă al Comisiei de Informaţii din Senatul Statelor Unite, a lansat un apel marţi seara pentru deschiderea unei investigaţii ”exhaustive” cu privire la presupusele relaţii dintre preşedintele Donald Trump şi Rusia şi a cerut audierea imediată a fostului consilier pentru securitate naţională, Michael Flynn, transmite CNN.

”Cred că toată lumea are nevoie de această investigaţie. Comisia de Informaţii a Senatului a primit responsabilitatea principală pentru a investiga această problemă şi eu cred că ar trebui să facem o anchetă exhaustivă, pentru ca la finalul acestui proces nimeni să nu se întrebe dacă a existat vreo piatră neridicată…”, a declarat republicanul Blunt.

Cheltuielile de apărare și lupta împotriva terorismului sunt de așteptat să domine o reuniune de două zile a miniștrilor apărării din NATO începând de miercuri, care va fi prima întâlnire la care participă echipa noii administrații americane condusă de secretarul apărării James Mattis, relatează agenția DPA preluata de Agerpres.

Toată atenția va fi îndreptată spre James Mattis în timp ce aliații din NATO așteaptă asigurări cu privire la angajamentul SUA față de Alianța Nord-Atlantică, după ce președintele american Donald Trump a numit organizația “învechită” și a amenințat că va retrage sprijinul Statelor Unite dacă membrii ei nu își sporesc cheltuielile de apărare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că este “încrezător” că reuniunea va reconfirma “importanța legăturii transatlantice” și a cerut țărilor membre să liniștească SUA în legătură cu eforturile lor de creștere a cheltuielilor de apărare.

Trump a criticat în mod repetat statele membre NATO că nu reușesc să îndeplinească obiectivul alocării a 2% din PIB pentru apărare și a cerut o distribuire echitabilă a sarcinilor.

Potrivit NATO, doar patru țări — Grecia, Marea Britanie, Estonia și Polonia — au îndeplinit obiectivul de 2% în afară de SUA, care poartă cea mai mare povară financiară în alianță.

Reuniunea este de asemenea de așteptat să intensifice implicarea NATO în lupta împotriva terorismului, în special contra grupării extremiste Statul Islamic.

SUA și țările din sudul Europei au pledat pentru o mai mare implicare în lupta împotriva terorismului, după ce NATO a fost doar marginal implicată în lupta împotriva grupării Statul Islamic.

Se așteaptă de asemenea ca miniștrii apărării să decidă stabilirea unui centru de coordonare în orașul italian Napoli unde vor fi analizate informații din țări precum Libia, Siria sau Irak.


Un oficial american a declarat marţi seară că un avion militar rus s-a apropiat ”într-un mod periculos” de un distrugător al Marinei Statelor Unite din Marea Neagră. Potrivit primelor informaţii, acest incident catalogat drept ”neprofesionist şi periculos” a avut loc în ziua de 10 februarie, transmite Reuters.

Căpitanul Danny Hernandez, purtător de cuvânt la Comandamentul SUA din Europa (EUCO, a explicat că au existat trei incidente separate în care un avion rus s-a apropiat de distrugătorul USS Porter.

În primele două cazuri este vorba de un avion Suhoi Su-22, iar în al treilea caz o aeronavă Iliuşin II-38 s-a apropiat de distrugătorul din Marea Neagră.

”USS Porter a trimis mesaje spre gtoate aeronavele, dar nu a primit niciun răspuns. Asemenea incidente sunt îngrijorătoate pentru că pot duce la accidente sau erori”, a precizat Hernandez.


Moscova a instalat o rachetă de croazieră într-o aparentă încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a declarat un oficial de rang înalt din cadrul armatei pentru CNN.

Instalarea rachetei de croazieră cu lansare la sol pare să reprezinte o încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) din anul 1987, a declarat oficialul.

Informaţia a fost iniţial publicată de cotidianul The New York Times.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a atras atenţia cu privire la încălcările tratatului de către Rusia

“Federaţia Rusă încalcă în continuare obligaţiile prevăzute în Tratatul INF de a nu poseda, produce sau efectua zboruri de test pentru rachete de croazieră cu lansare la sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, sau să posede sau să producă lansatoare pentru astfel de rachete”, a spus purtătorul de cuvânt Mark Toner..

“Ne-am exprimat foarte clar îngrijorările vizazi de această încălcare a tratatului de către Rusia, de riscul pe care îl reprezintă această manevră la adresa securităţii europene şi asiatice precum şi interesul nostru ca Rusia să repecte din nou tratatul”, a adăugat Toner.

Administraţia Obma a încercat să determine Rusia să remedieze această încălcare a tratatului în timp ce racheta era încă în faza de test, în anul 2014. În schimb, Rusia a desfăşurat o întreagă unitate operaţională, scrie The New York Times citat de Mediafax.

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img