Catalin Predoiu (PNL) : Stelian Ion si USR sunt vinovati pentru nedesfiintarea SIIJ

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) putea fi desființată încă de la începutul acestui an, dar actuala conducere a Ministerului a modificat proiectul pierzând avizul CSM și susținerea politică, spune ex-ministrul într-un interviu pentru Newsweek România., preluat de g4media.ro

Actualul deputat PNL spune că blocajul politic din jurul SIIJ cade în responsabilitatea partidului care și-a asumat conducerea ministerului de resort, adică USR-PLUS. La fel și întârzierea modificării Legilor Justiției, pe care Cătălin Predoiu o pune pe seama încercării noii conduceri a ministerului de a controla Parchetele.

Fragment din interviu

Cătălin Predoiu: ”SIIJ putea fi desființată încă din februarie 2021, pe baza proiectului elaborat de Ministerul Justiției cu un an înainte și depus la CSM, care era favorabil atunci acelui proiect. În 2020 am avut proiectul, am avut un consens construit în CSM, dar nu am avut majoritate parlamentară, care aparținea PSD.

La începutul lui 2021, după alegeri, erau toate „piesele” aliniate: proiect, consens CSM și majoritate parlamentară. Dar Ministerul a „umblat” neinspirat pe proiect, a pierdut consensul în CSM și, pe cale de consecință, fără avizul CSM, s-a pierdut coeziunea majorității parlamentare în jurul subiectului. Acestea sunt faptele. Pe baza lor, e ușor de văzut că s-a greșit strategia la Minister.

E nejustificat să se „țipe” acum la PNL și UDMR. „Cărțile” erau făcute încă din 2020 ca să treacă ușor proiectul desființării SIIJ. Dar nu PNL și UDMR erau responsabile cu păstrarea consensului în sistem și obținerea avizului CSM, ci partidul care și-a asumat conducerea Ministerului, adică USR-Plus. Cu politețe și respect colegial o spun. Cred că, în loc să căutăm vinovați, ar fi mai util acum să se negocieze constructiv și să se atingă un rezultat palpabil. Situația este gravă pentru că acum s-a ajuns la un blocaj politic greu de soluționat, scriue g4media.ro

Presedintele Iohannis si-a exprimat nemultumirea fata de activitatea ministrului Justitiei Stelian Ion.

In PNL se vorbeste de mai bine de 2 luni de remanierea actualului ministru, dar premierul Florin Citu ezita inca.

 

1 COMMENT

  1. Imi vine sa rad in fiecare zi cand vad diferite sloganuri si etiquete. De exemplu cea a desfintarii SIIJ este o dovada ca nu se doreste cercetarea celor care cerceteaza si astfel anumite persoane pot face ilegalitati.
    Apoi, sloganul Fara penali imi da un râs fara oprire pentru ca anumite centre de influenta pot crea dosare si la copiii nou nascuti in timp ce la altii ce sunt super pătați nici nu ii ating. Spre exemplu un caz celebru Isus Hristos a fost condamnat fiind un penal conform actualei ideologii romanesti in timp ce Barabas ar fi un penal “spalat” de justitia romana. Astfel de cazuri vedem in societatea actuala a spalatilor si protejatilor din Romania (Catu, Barna, Iohannis, Orban, Antonescu, etc)

Leave a Reply