Ministrul Justitiei Raluca Pruna a declarat marti, la Comisia pentru abuzuri din Camera Deputatilor ca Romania este in pericol sa plateasca aproape 80 de milioane de euro pe an detinutilor, daca CEDO va da o decizie pilot prin care sa sanctioneze conditiile din penitenciare care incalca drepturile tuturor detinutilor.

“Situatia in penitenciare este una grava, chiar foarte grava. In urma cu cativa ani, cu exceptia a trei penitenciare, am vizitat toate penitenciarile, 12 ani mai tarziu speram sa fie mai bine. Nu este”, a spus Pruna.

Ea a precizat  ca au fost nenumarate plangeri la CEDO si numarul lor este in crestere, la fel si daunele pe care trebuie sa le plateasca Romania.

“Guvernul a adoptat un memorandum prin care a solicitat CEDO sa amane luarea unei decizii pilot – ar fi un cost foarte mare pentru Romania. Exista un precedent in Italia, nu am fi primii. Italia a fost nevoita sa plateasca 8 euro pe zi pentru fiecare detinut, pe toata perioada de detentie. Aproximativ 78 de milioane de euro pe an celor detinuti.

In Romania ar putea fi 4 euro pe zi la 28.000 de persoane, dupa estimarile noastre ar fi 80 de milioane de euro pe an pentru neconformitatea conditiilor din penitenciar.

Am scris acest memorandum si cerem ingaduinta CEDO sa nu se pronunte inca. Ne-am angajat in 8 saptamani sa trimitem un calendar cu masuri angajante pentru imbunatatirea situatiei din penitenciare”, a spus Raluca Pruna.

Printre masuri s-ar afla construirea de noi penitenciare si repararea infrastructurii existente, dar acest lucru poate fi realizat pe termen lung. Ar dura ani buni sa se realizeze noi penitenciare “si daca am avea azi un miliard de euro”, a spus ministrul citat de stiripesurse.ro

4 COMMENTS

 1. Cine a întocmit legile pentru aceste urmări?
  Nu cumva interesele de ambele părţi(politico-funcţionari pe funcţii)?
  Să plătească cei care au făcut legislaţia din birouri nu din bugetul patriei noastre!
  Dar avem tot felul de programe pe hîrtie pe care s-au încasat fonduri europene şi din bugetul României!

 2. Doamna Pruna, daca vrea sa faca ordine, sa se uite la Coduri. Pedepsele cu inchisoare sunt aberante pentru multe dintre fapte/greseli. Un Judecator nu are libertatea s-o declare pe Leana nevinovata, in cazul in care a rupt cinci flori ca sa-si cumpere o paine sau a taiat gaina ratacita a vecinului ca sa-si hraneasca copiii. Pentru ca trebuie sa se incadreze in Coduri in loc sa dispuna masuri sociale pentru evitarea unor astfel de situatii. LA PUSCARIE a devenit emblema in tara aia. De ce nu se inspira de la americani daca tot suntem subordonati? Pentru ca stiti ce, daca justitia americana s-ar face dupa Codurile romanesti, trei sferturi din populatie ar fi in puscarie.

 3. Sa rezolve situatia din penitenciare si sa ne scuteasca de vaicareli ministra, ca s a ocupat doar sa taie drepturi puscariasilor. Ii era frica tehnoratatei ca mai scrie Mencinicopechi vreo carte. Eu oricum o sa i cumpar cartile ca e primul in domeniul dansului. Cine stie poate se gandesc tehnoratatii ssa i interzica si publicarea cartilor.

 4. legat de acest lucru, alt pocinog

  dat referitor la asta, doamna Rarinca care are o speta infinit mai grea si clara, mai odioasa si nedreapta decat Popoviciu, chiar nu face plangere la CEDO pt cele 6 luni de arest nemeritat? pai daca ar face, comparativ cu acest caz slab al lui popoviciu, ar obtine 1000% dreptate si daune, si ar vedea intreaga societate unde a fost dreptatea..

  m.evz.ro/cedo-i-a-dat-dreptate-milionarului-puiu-popoviciu-statul-roman-obligat-sa-i-plateasca-daune-morale.html

  .

Leave a Reply