Din studierea datelor aflate in posesia institutiilor implicate in ancheta, rezulta un fapt simplu si clar : agentul de politie Constantin Popescu se afla in misiune in momentul in care a ucis-o pe Raisa cu masina de politie.

Dar legea face o diferenta intre misiune simpla si misiune de urgenta, caz in care iti este permis sa folosesti sirena, girofarul si viteza sporita. Agentul Popescu nu era in misiune de urgenta, deci culpa sa este evidenta.

In plus, legea te obliga sa conduci prudent pentru evitarea accidentelor. O alta culpa grava pentru politist.

În răspunsul adresat Parchetului la cererea procurorului privind lamurirea situației de serviciu a agentului de poliție Popescu Constantin, Poliția precizeaza : „Agentul de poliție Popescu Constantin la data de 13.01.2022 ora 13,30 se afla în exercitarea atributiunilor de serviciu, respectiv misiuni politienesti, circumscrise unui plan de acțiune și verificări în lucrări cu termen”

CE SPUNE LEGEA : SA REDUCA VITEZA SI SA CIRCULE CU ATENTIE SPORITA

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice

Paragraful – Autovehicule cu regim de circulație prioritară

Articolul 61(1) Au regim de circulație prioritară numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) și b), atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcțiune semnalele luminoase și sonore.

Articolul 62
(1) La intrarea în intersecțiile unde lumina roșie a semaforului este în funcțiune ori indicatoarele obliga la acordarea priorității de trecere, conducătorii autovehiculelor prevăzute la art. 61 alin. (1) trebuie să reducă viteza și să circule cu atenție sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulație, în caz contrar urmând să răspundă potrivit legii.

DEFINITIA URGENTEI UNEI MISIUNI, POTRIVIT LEGII
Urgența – situația de criza sau de pericol pontential major care necesita deplasarea imediata pentru prevenirea producerii unor evenimente cu consecinte negative, pentru salvarea de vieți omenești sau a integritatii unor bunuri ori pentru limitarea afectarii mediului inconjurator

 

1 COMMENT

  1. In ultima vreme politia este pusa la zid si nu este ok. Daca se apucau sa alerge prin targ oamenii neputinciosi ca nu au masca conform??? atunci erau buni si nu se mai auzeau abuzurile si ilegalitatile comise de unii politisti cu numele ( ca peste tot in lume cand nici la manastire nu prea mai sunt sfinti). Ministru mai avem? Poate rescrie procedurile si regulamentele interioare ca regulamentul de circulatie este facut ferfelita de nici nu mai stii cum sa.circuli. Oare fetitele(imi pare rau de intamplare) trebuiau sa fie singure pe strada? Adultii si parintii cum lasa copii singuri pe strada? In miez de.noapte vezi carduri de copii mergand pe strada fara supraveghere Doamna.firea ce parere are? Poate trebuie o lege cara sa sanctioneze dur pe cei care isi lasa singuri pe.strada copii pana in 14 ani chiar si pe.cei cu varsta inaintata sau cu probleme de sanatate discernamant. Daca politia si salvarea trebuie sa mearga cu viteza legala atunci de ce au cumparat masini de mare viteza pe autostrada. trebuie sa faca hotul doua ture ca sa il salute pe politist. Politia trebuie sa fie intarita si curatata prin politica de cadre. Organizarea ei trebuie sa evite organigrama clanurilor. Eu unul vreu politie puternica bine instruita si dotata cu protectie pentru familia lor care sa ma apere sa intervina cu viteza mare si forta fara sa ajung sa merg scuipand in san si inchinand cand trec prin cartiere si localitati abandonate de stat.

Leave a Reply