Rusia şi-a menţinut poziţia de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei pentru a doua lună consecutiv în iunie, cumpărătorii chinezi sporind livrările la preţuri reduse şi reducând achiziţiile mai scumpe din Arabia Saudită, transmite Reuters.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ. În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor “nu are limite”.

Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 7,29 milioane de tone luna trecută, un avans de aproape 10% faţă de anul trecut.

Totuşi, livrările ruseşti de ţiţei în iunie, echivalentul a aproximativ 1,77 milioane de barili pe zi (bpd), sunt sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd.

China a importat 5,06 milioane de tone de petrol din Arabia Saudită luna trecută, sau 1,23 milioane bpd, în scădere de la 1,84 milioane bpd în mai, şi cu 30% mai puţin decât în iunie 2021.

În primele şase luni din 2022, importurile din Rusia au totalizat 41,3 milioane de tone (1,67 milioane bpd), un avans anual de 4%, în timp ce Arabia Saudită a livrat Chinei 43,3 milioane tone (1,75 milioane bpd) – cu 1% mai puţin decât în urmă cu un an.

Importurile totale de ţiţei ale Chinei s-au situat în iunie la cel mai redus nivel din ultimii aproape patru ani, din cauza restricţiilor.

Separat, datele oficiale arată că importurile Chinei de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia au totalizat 520.530 tone în iunie, al doilea cel mai ridicat volum lunar cel puţin de la începutul lui 2021.

În primele şase luni din 2022, importurile de GNL din Rusia au urcat cu aproape 30%, la 2,36 milioane de tone, în timp ce importurile totale ale Chinei de LNG au scăzut cu 21%.

De asemenea, datele publicate miercuri arată că Beijingul a importat luna trecută 260.000 tone de ţiţei iranian, a patra livrare de petrol din Iran din decembrie.

China a continuat să cumpere petrol din Iran, în pofida sancţiunilor SUA impuse Teheranului, scrie Agerpres.

Leave a Reply