Probabil pe la mijlocul lunii martie, legea va devine obligatorie in Romania.
Legea antifumat este constitutională, au decis miercuri judecătorii CCR în unanimitate, respingând sesizarea formulată de 33 de senatori, care au susţinut că, prin definirea spaţiului public închis, acest act normativ introduce o formă de discriminare.
Judecătorii CCR au respins cu unanimitate de voturi sesizarea de neconstitu?ionalitate depusă pe 21 decembrie, au declarat pentru MEDIAFAX surse din CCR.
Cei 33 de senatori care au semnat contestarea au susţinut că raţiunea sesizării Curţii Constituţionale “nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci vizează definiţia <spaţiului public închis>”. În documentul înaintat Curţii Constituţionale se precizează că prin definirea spaţiului public închis ca orice spaţiu destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o formă de discriminare.
Iniţiatorii sesizării susţin, în documentul citat, că prin aplicarea legii antifumat se creează o discriminare între persoanele aflate în stare de detenţie în penitenciare de siguranţă şi cele aflate în tranzit într-un aeroport, cărora le este permis să fumeze într-un spa?iu public închis, şi ceilalţi cetăţeni fumători.
Potrivit unor surse politice, contestaţia legii antifumat depusă la Curtea Constituţională este semnată de senatori de la toate partidele politice, printre care Cristiana Anghel (ALDE), Corneliu Dobritoiu (PNL), Lucian Şova (PSD), Verestoy Attila (UDMR) şi senatorul independent Alfred Laurenţiu Mihai.
Conform legii adoptate de Camera Deputaţilor, fumatul este interzis în “orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.
Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.
Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: “Cameră pentru fumat”, “Loc pentru fumat”.
Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere. Săvârşirea unei noi contravenţii la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.
Legea Antifumat a fost initiată de deputata PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinită de mai multe ONG-uri în promovarea acestui proiect. Cristea a spus că nu a făcut altceva decât să preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea şi să amendeze legea, în urma un demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

11 COMMENTS

  1. Dar cand se va interzice si alcoolul? Daca ne uitam la statistici sunt mai multe victime datorita consumului de alcool decat al fumatului. Sa nu mai vorbim de victimele colaterale caci sunt mult mai multe victime datorate consumului de alcool. Sa ne uitam la victimele din accidente rutiere, crime, violuri, accidente aviatice, etc datorate unora aflati in stare de ebrietate.

    • cand bei alcool cel mult mori doar tu, cand fumezi risc sa mor si eu. cat despe victime colaterale e o prostie ce spui. victime colaterale ale fumatului sunt milioane de nefumatori ce au intrat vreodata intr-un pub din Romania

      • Când bei alcool poti sa omori , la propriu , alte persoane… iar daca esti “zmeu” si te mai sui si la volan… Da, fumatul afecteaza si alte persoane decat fumatorul, dar poti decide sa parasesti acea zona daca vrei sa te protejezi (se pot discuta la nesfarsit, lucruri, despre acest aspect), dar ,de multe ori, betivii nu-ti mai permit sa iei o decizie in aceasta privinta…

  2. Well, legea e discriminatorie daca nu pentru altceva, prin atacul la libertatea de expresie pe care il instituie impotriva prevederilor constitutiei. Dar asta s-a intamplat si-n SUA cand s-a impus legea anti-tabac, s-a legiferat o forma de discriminare SO WHAT? Legea e in vigoare de 20 de ani si coexista perfect cu dreptul de a purta arme de foc, garantat de constituie in baza articolului cu liberatea de expresie! Sunt si azi procese pe rol intentate de companiile de tabac impotriva statului, SO WHAT? in Alta ordine de idei, fumatul in spatii inchise face atmosfera irespirabila daca nu exista ventilatie corespunzatoare-ce e absurd in toata afacerea e ca prohibitia se extinde la spatiile publice aflate in “aer liber”, statii de autobuz, peroane de gara, strada propriu-zisa folosita de “publicul larg” pentru a se deplasa intre spatiile inchise si, in ultima instanta, la locuintele individuale inchiriate, de pilda, in care proprietarul impune regimul nefumator prin contract. Unde-I restrictie e si abuz, asta e.

    • Deși sunt fumător ocazional sau mai bine zis, social, eu unul sunt de acord cu interzicerea fumatului în spațiile publice închise. Nu sunt obligat să inhalez fumul de la altul… adică dacă într-o seară nu vreau să fumez nu am chef să mă doară gâtul a doua zi de la noxele din fum

  3. Sa facut o mare dreptate pt cei care nu fumau si erau obligati sa inhaleze fumul celor care nui interesau de cei de langa ei ( Copii,Batrani ,Bolnavi )

Leave a Reply