O anchetă de proporții a scos la iveală țeapa unui produs care se află pe rafturile unor mari lanțuri de magazine. 

 Anchetatorii din Italia au descoperit că nouă branduri comercializau ulei extra-virgin de măsline contrafăcut. Producătorii apelau la un truc care nu ridica suspiciuni: inscripţionau pe etichete că produsul reprezintă ulei pur extra-virgin, însă consumatorii erau păcăliţi şi se alegeau de fapt cu un produs de calitate inferioară.

În scandalul uleiului de măsline de calitate îndoielnică se află câteva dintre cele mai cunoscute companii producătoare de ulei de măsline din Italia. Totul a fost dat în vileag de presa italiană, iar autorităţile locale au pornit o anchetă, scrie Telegraph.co.uk citat de DC News.ro.

Nume cunoscute la nivel mondial precum Bertolli, Santa Sabina sau Primadonna, apar în această investigaţie. O parte din aceste produse se vindeau în mari lanțuri de magazine cum ar fi Lidl (care există și în România).

Uleiul extravirgin, care are în mod obişnuit o culoare verde-aurie, este preparat din măsline zdrobite la scurt timp după ce au fost culese, în cadrul unui proces care nu presupune folosirea chimicalelor, a căldurii sau a rafinării industriale.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/italy/11988947/Italian-companies-investigated-for-passing-off-ordinary-olive-oil-as-extra-virgin.html?WT.mc_id=tmgoff_pq_fb_20150423

Iata ce spunea recent ministrul roman al agriculturii :

Am să fac tot ce este posibil să promovez produsele românești, pe de o parte, iar pe de altă parte să asigur o protecție corespunzătoare producătorului și consumatorului român pentru că, din păcate, multe produse care ajung în România se vând pentru că ajung din segmentul cel mai ieftin și efectiv otrăvim populația și omorâm producătorul român. Repet: orice guvern are datoria să își apere și producătorul și consumatorul. Din cauza aceasta cred că nu am făcut suficient până acum și eu vă promit că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a ajuta românul să consume cât mai multe produse românești“, a spus Achim Irimescu.

Ministrul Agriculturii a afirmat că va reintroduce controlul la frontieră pentru reziduurile de pesticide, de produse chimice, pe considerentul că în cazul multor produse din ”gama de jos” care ajung pe piața românească sunt utilizate pesticide interzise pe piața europeană.

Achim Irimescu nu a dorit să nominalizeze țări de unde ar putea proveni produse pentru care sunt utilizate pesticide interzise în UE, dar a amintit cazul de acum câțiva ani al unor transporturi de grapefruit din Turcia.

6 COMMENTS

  1. Asa trebuie procedat domnule Tudor, specifica clar numele magazinului care isi bate joc de clienti! Pus si un baner mare afara care sa mentioneze ca magazinul asta fura!

  2. Parcă numai acest produs! În ajunul anului nou o cunoştinţă din Bucureşti a fost internată la urgenţe în stare foarte gravă, mi se pare la Floreasca, din cauza bomboanelor la cutie cumpărate din acest magazin Bucureştean! Am convingerea că în orice supermarket sînt produse dubioase care distrug sănătatea consumatorului! Trebuie să vedeţi că preţurile sînt la fel ca înainte de scăderea TVA-ului! Să nu-mi motivaţi că e vorba de ambalaje care ni se impută nouă cumpărătorilor! Dacă ei nu şi-au respectat înţelegerea şi legea, nu e normal şi legal să ni se impute nouă să plătim ceea ce nu au plătit ei la timp! Cumva o altă escrocherie pe faţă cu complicităţi pe lege???

  3. sa le fie rusine marketurilor care ne fura si celor care le permite!!! amenzi usturatoare, dar va este frica sa nu plece din tara si ce ne facem fara importuri pt ca in tara nu se mai produce nimic, este mai rentabil pentru “unii” importul!

Leave a Reply