Curtea Constituţională a decis miercuri că legea prin care sunt introduse pensii pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene este neconstituţională, admiţând astfel sesizarea înaintată de Guvern.
Potrivit unor surse, decizia Curţii Constituţionale, care nu a fost încă facută publică, urmează să fie înâintată Guvernului.
Legea pensiilor pentru aleşii locali va intra din nou în dezbaterea Parlamentului, pentru a pune de acord decizia magistraţilor de la CC cu actul normativ.
Guvernul a sesizat, pe 26 decembrie, Curtea Constituţională a României în legătură cu obiecţiuni privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene.
Potrivit Executivului, sesizarea vizează încălcarea mai multor articole din Legea fundamentală prin instituirea unor privilegii pentru anumiţi aleşi locali şi ridică problema impactului financiar al aplicării actului normativ care ar duce la un deficit bugetar peste cel agreat cu Parlamentul, de aproape 400 milioane de lei.
“În cursul zilei de sâmbătă, 26 decembrie 2015, Guvernul României a formulat, printr-o sesizare adresată Curţii Constituţionale a României, obiecţiuni privind unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene (Legea de modificare şi completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali). Sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituţie, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurararea finanţării pentru indemnizaţiile nou create”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului remis MEDIAFAX.
De asemenea, în forma adoptată, potrivit Guvernului, exista cel puţin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii. “Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca şi impactul asupra bugetului de stat”, mai menţionează sursa citată.
Potrivit Legii privind statutul aleşilor locali, adoptate de Senat, ca for decizional, în ultima şedinţă de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, preşedinţii de Consilii judeţe şi vicepreşedinţii acestora care îndeplinesc condiţiile vârstei de pensionare vor putea primi, la încetarea mandatului, o “indemnizaţie pentru limită de vârstă” (pensie specială), în acelaşi regim cu senatorii şi deputaţii.
Condiţiile de acordare sunt ca aleşii locali să nu fie realeşi pentru un nou mandat şi ca aceştia să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie precum luarea sau darea de mită şi traficul de influenţă. De subliniat că aceste dispoziţii se aplică doar în cazul în care condamnarea survine ca urmare a săvârşirii infracţiunii în calitatea oficială de ales local. Mai mult, nu sunt incluse infracţiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri.
Pentru ca un ales local să beneficieze de această pensie specială, este nevoie să aibă cel puţin un mandat complet. Pensia se calculează în funcţie de un indice de 0,55% din indemnizaţia brută aflată în plată în momentul solicitării acestui drept, înmulţit cu numărul de luni de mandat, însă în limita a trei mandate. Această pensie poate fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public, venind astfel în completarea altor venituri, însă nu poate fi cumulată cu o altă pensie specială, cum ar fi cea de parlamentar. Dacă se află într-o astfel de situaţie, aleşii locali vor trebui să opteze pentru ce pensie specială doresc să aibă în plată, precizeaza Mediafax.

11 COMMENTS

  • Ce treaba are CCR cu efortul bugetar ?

   Acest guvern de INCOMPETENTi ii spune CCR-ului ca e efort bugetar prea mare etc etc si sa anuleze legea.
   Da’ ce efortul bugetar e neconstitutional???
   Nici CCR si nici guvernul nu inteleg ca rolul CCR este NECONSTITUTIONALITATEA unei legi si nicidecum daca ea e buna economic sau politic sau daca sunt bani.
   Ca astia nu merita mai multi bani e una dar sa anulezi o lege prin CCR cautand niste argumente tembele care nu au legatura cu CONSTITUTIA e altceva.
   Nu ii convine guvernului legea? Da alta lege care o anuleaza pe asta.

 1. O ce veste ….minunata !.Era limpede ca parlamentarii(pesedisti) care au conceput si sustinut aceasta lege au facut-o doar in interesul personal/privat al tuturor fesenistilor care s-au perindat pe la primarii si consilii judetene din anii 90 si pana astazi(fara sa se gandeasca deloc la neconstitutionalitatea retroactivitatii acestei legi !!!).Au facut acest lucru fiindca s-au speriat ca prin plecarea lui Ponta si deasemeni prin cerintele recente ale strazii ei vor fi scosi pe viitor din scena politica si atunci si-au zis sa dea si ei ultimul….tun.In orice caz s-au speriat deageaba fiindca romanul uita usor si astfel electoratul(ultimile sondaje o dovedesc) va alege pe viitor tot pe fesenisti, in frunte cu coabitantii basescu-ponta.

 2. Dar legea pensiilor parlamentarilor e constitutionala ? Pe aceea de ce nu a trimis-o la curtea constitutionala ? Rusine guvernului ca pentru unii e muma iar pentru altii e ciuma !

 3. Doar unele pensii speciale sunt neconstitutionale? Dar ceilalti care deja au pensii speciale sunt mai smecheri si merita privilegii sau ce?

 4. Cine l-a obligat pe cetatean sa se faca primar? De ce nu depune banii la pensia privata pentru o pensie de 100 milioane /luna? Sa raspunda Ana Birceag si PNL-istul

 5. Este foarte bine ca aceasta lege sa fie revizuita. Nu pricep insa alt lucru? C.C.R. a fost infiintata si functioneaza pentru a se exprima, in exclusivitate, cu privire la constitutionalitatea unui anumit act normativ, fotarari etc. Din motivarea C.C.R. nu reiese norma constitutionala incalcata de aceasta lege. Motivarea cuprinde numai motive de ordin economic, etic sau social. Daca vom accepta astfel de motivari, numai pentru ca legea respectiva incalca bunul simt, nu este sustenabila etc. atunci riscam sa lasam si sa acceptam ca C.C.R. sa ia hotarari de ordin economic sau politic(precedent Referendum-2012), sa devina un actor politic si nu o institutie apolitica si mai ales impartiala. Repet, legea respectiva trebue revizuita, sau chiar eliminata, dar motivarea C.C.R. trebue sa ne arate ce s-a incalcat din Constitutie, nu bazaconiile alea de motive, care nu au legatura cu statutul C.C.R. Cu deosebit respect, daca gresesc va rog sa ma iertati.

  • Corect comentariu. Guvernul delireaza si nu are niciun argument correct in privinta neconstitualitatii ei.
   Legea trebuie corectata sau schimbata de guvern si parlament nu de CCR care nu are rol de a judeca daca sunt bani sau nu la buget si daca legea e buna sau nu dpdv economic.

 6. Este foarte bine ca aceasta lege sa fie revizuita. Nu pricep insa alt lucru? C.C.R. a fost infiintata si functioneaza pentru a se exprima, in exclusivitate, cu privire la constitutionalitatea unui anumit act normativ, fotarari etc. Din motivarea C.C.R. nu reiese norma constitutionala incalcata de aceasta lege. Motivarea cuprinde numai motive de ordin economic, etic sau social. Daca vom accepta astfel de motivari, numai pentru ca legea respectiva incalca bunul simt, nu este sustenabila etc. atunci riscam sa lasam si sa acceptam ca C.C.R. sa ia hotarari cu motivatii de ordin economic sau politic(precedent Referendum-2012), sa devina un actor politic si nu o institutie apolitica si mai ales impartiala. Repet, legea respectiva trebue revizuita, sau chiar eliminata, dar motivarea C.C.R. trebue sa ne arate ce s-a incalcat din Constitutie, nu bazaconiile alea de motive, care nu au legatura cu statutul C.C.R.
  Cu deosebit respect, daca gresesc va rog sa ma iertati.

 7. D-le. Radu Tudor, oare pensiile speciale pentru parlamentari sunt constitutionale? In acest caz cine poate sesiza CCR? Se pare ca Guvernul nu incearca sesizarea, atunci cine o poate face? Avocatul Poporului?

 8. Asta in timp ce dl Zegrean fost deputat declara azi ca va solucita si el pensia speciala pt mandatul de parlamentar :)) in ce lume minunata traim

Leave a Reply