Depasit de evenimente si lipsit complet de solutii, presedintele Comisiei Europene Jean Claude Junker incepe sa plinga de mila Europei. Fara solutii pentru imigranti, cu suspendarea acordului Schengen in diferite tari UE, cu garduri ridicate la frontier, Europa trece azi printr-unul din cele mai dificile momente ale sale din ultimii 25 de ani. Conducatorii politici sunt complet depasiti. 

==================

Introducerea de controale în interiorul zonei de liberă circulație europene va provoca pierderi economice anuale de 3 miliarde de euro, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în Parlamentul European, într-o intervenție în care a încercat să transmită un mesaj puternic că măsurile impulsive de stopare a valului de migrație vor afecta economia Europei.

În condițiile în care 1,7 milioane de lucrători traversează frontierele interne europene în fiecare zi, iar anual se înregistrează 57 de milioane de deplasări transfrontaliere, orice oră de așteptare la granițe va avea un cost, a atras atenția șeful CE, citat de Reuters.

‘Una după alta închidem frontierele și, odată ce vor fi închise, vom constata că va exista un cost economic uriaș’, a subliniat el.

‘Dacă vom închide granițele, dacă piața internă începe să sufere (…), atunci într-o zi ne vom întreba dacă avem cu adevărat sau nu nevoie de o monedă comună dacă nu mai există piață unică, nici libertate de mișcare a lucrătorilor’, a avertizat Juncker.

Chiar dacă 3 miliarde de euro reprezintă o sumă relativ modestă din totalul schimburilor comerciale anuale între cele 28 de state membre, cifrate la circa 2.800 miliarde de euro, Juncker și cancelarul german Angela Merkel au făcut amândoi legătura între viitorul monedei euro și închiderea granițelor în ultimele săptămâni.

Adoptând o tactică aparent șocantă de a combate reacțiile puternic naționaliste față de migrație, Juncker a avertizat săptămâna trecută, în prima sa conferință de presă din 2016, că pentru cetățeni va fi mai dificil să-și găsească locuri de muncă, iar euro ‘nu are rost’ într-o Europă în care oamenii nu pot călători liber.

La rândul său, cancelarul german a calificat Europa ca ‘vulnerabilă’, Angela Merkel afirmând că soarta monedei euro este ‘direct legată’ de rezolvarea crizei migrației.

În Parlamentul European, Juncker a citat datele Comisiei Europene care estimează la 3 miliarde de euro costul anual al închiderii frontierelor, menționând și că, potrivit unor estimări independente, închiderea podului între Danemarca și Suedia ar putea provoca pierderi economice de 300 milioane de euro annual.

Începând de anul trecut, Comisia Europeană lucrează la o serie de reforme, ce vor fi prezentate în luna martie, cu privire la împărțirea mai echilibrată a responsabilității de preluare a solicitanților de azil, precizeaza Agerpres.

 

3 COMMENTS

  1. Mai pe scurt ce-si face omul ca mana lui nici drakul nu desface…Cei din occident intampinau cu aplauze pe refugiati…Probabil considerau ca acestia sunt niste sarmani oameni umiliti, batjocoriti si terorizati…Nu s-au gandit ca, acolo de unde ei vin cel mai tare il terorizeaza pe cel slab pentru ca asta este legea junglei. Din acest punct de vedere respectarea drepturilor omului este un punct slab pentru o cultura intemeiata pe alte valori decat cele europene. Prin urmare au lovit folosindu-se de acest punct slab. Sa nu ne facem iluzii, situatia se va agrava…Merkel este direct raspunzatorea. Trist este ca in mijloacele mass-media au existat destule persoane care incercau sa convinga ce amarati si asupriti sunt acesti oameni uitand sau vrand sa uite deosebirea dintre culturi. Asa cum dl. Pieleanu spunea la o emisiunea despre Norvegia “e o alta lume”. Este valabil si pentru lumea araba.

  2. Bunicul meu,Dumnezeu sa-l odihneasca,avea o vorba : Eu umblu cu binele dupa tine,tu,cu sula dupa mine !
    I-au primit cu flori,cu aplauze si cu mancare,iar acum,astia le agreseaza femeile, mai pun cate o bomba.Din pacate,la ora actuala,Europa sta pe un butoi de pulbere,iar cei raspunzatori,nu vor sa recunoasca ca au gresit !

  3. Libera circulatie in spatiul european este cea mai mare victorie a celor de la UE. Suspendarea acesteia este in stransa legatura cu economia tarilor din spatiul UE care intr-adevar vor avea mari pierderi greu de calculat.
    Mintile luminate din conducerea UE trebuie de urgenta sa gaseasca o solutie.

Leave a Reply