Sondaj INSCOP în #Romania Vestea bună este că acest clasament e dominat de lideri occidentali, cu solide angajamente democratice. Vestea proastă este că există, probabil, 1 milion de români alienați care au încredere în criminalul de război #Putin. Nu e doar în România procentul acesta. Vedeți susținătorii partidelor extremiste din Franța (France Insoumise), Germania (AfD) ori sinistra gașcă sovietică MAGA din Partidul Republican din SUA.

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin, fostul preşedinte american Donald Trump, Regele Charles şi preşedintele SUA Joe Biden sunt pe primele locuri ca notorietate în rândul românilor, penultimul loc în top fiind ocupat de Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, iar ultimul de Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, din care rezultă că 99,5% dintre cei chestionaţi au auzit de Putin şi 71,7% de von der Leyen.

În ceea ce priveşte încrederea, Regele Charles conduce în top, cu o cotă de 56,2%, urmat de Maia Sandu, Emmanuel Macron şi Joe Biden. Penultimul loc îi revine lui Donald Trump, iar ultimul, lui Vladimir Putin, cu 11,4% cotă de încredere.

Au încredere multă şi foarte multă în Joe Biden în special: persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din mediul urban şi cei care nu au cont pe reţelele sociale.

Bărbaţii, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe şi cei cu un venit mai ridicat tind să aibă cea mai multă încredere în Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Au încredere în Maia Sandu mai ales: bărbaţii, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat.

Bărbaţii, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat au încredere în Olaf Scholz într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei.

Regele Charles al Marii Britanii se bucură de o încredere ridicată mai ales din partea următoarelor categorii de populaţie: bărbaţii, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educaţie superioară, cei inactivi pasivi, gulerele albe, locuitorii din mediul urban, cei cu un venit mai ridicat.

Au încredere multă şi foarte multă în Donald Trump mai ales: bărbaţii, tinerii sub 30 de ani şi gulerele albastre.

Persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat şi angajaţii la stat tind să aibă cea mai multă încredere în Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

În cazul lui Vladimir Putin, distribuţia răspunsurilor (ponderea redusă a celor care au încredere multă şi foarte multă) nu permite o segmentare în funcţie de principalele criterii socio-demografice.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 – 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Leave a Reply