În Franța, statul autorizează fabricanții de margarină, chipsuri, sosuri și biscuiți – să înlocuiască uleiul de floarea soarelui din rețelele lor, fără să schimbe însă ambalajul. Măsura a fost decisă marți, pe fondul dificultăților de aprovizionare cu ulei de floarea soarelui din Ucraina. De altfel, distribuitori din mai multe state au decis raționalizarea acestui tip de ulei, scrie rfi.ro

Industriașii francezi pot cere o derogare din partea statului, pentru ca, în mod excepțional, să fie lăsați să utilizeze ulei de rapiță ori de palmier în locul celui de floarea soarelui – a explicat un reprezentat al ministerului Economiei și Finanțelor care, a discutat situația cu producători și cu asociații de consumatori.

De altfel, decizia vine după săptămâni de negocieri între industriașii din sectorul agroalimentar, companiile de producție și asociații de apărare a consumatorilor.

Practic, producătorii au la dispoziție 6 luni pentru a schimba eticheta cu totul și 2 luni pentru a adăuga o mențiune că există o schimbare de rețetă dar fără să fie obligați să menționeze despre ce schimbare este vorba.

Potrivit ministerului Economiei și Finanțelor, câteva sute ori chiar 1.000 de derogări ar putea fi cerute, pentru produse precum cartofi prăjiți, chipsuri, mâncare gătită, conserve în ulei.

Ucraina este, pe timp de pace, primul exportator mondial de ulei de floarea soarelui. Kievul asigura 50% din comerțul mondial cu ulei de floarea soarelui dar acum nu mai ajunge să exporte din cauza războiului. Porturile din Ucraina sunt blocate iar transporturile rutiere ori aeriene sunt practic inexistente, scrie rfi.ro

În Marea Britanie, gigantul Tesco anunța pe 22 aprilie că raționalizează vânzările de ulei de floarea soarelui.

Aceeași decizie a fost luată deja, de mai multe săptămâni și de diverse lanțuri de magazine din Belgia, Spania și din Franța în încercarea de a gestiona mai bine stocurile acestui tip de ulei.

Războiul din Ucraina a determinat o creștere importantă a prețului la uleiul de floarea soarelui în lumea întreagă în timp ce stocurile se diminuează considerabil.

În plus, războiul va diminua foarte mult recolta de floarea soarelui, anul acesta, în Ucraina, a anunțat ministrul Agriculturii de la Kiev.

La rândul ei, Rusia – de asemenea unul dintre marii exportatori de ulei de floarea soarelui, a impus cote și taxe suplimentare pentru export.

Deja, în Franța și în Marea Britanie, prețul acestui tip de ulei a crescut cu până la 25%.

O creștere ce afectează, prin ricoșeu, și alte tipuri de ulei. Se întâmplă în Indonezia care, a suspendat exporturile de ulei de palmier după ample manifestații împotriva creșterii de prețuri.

Leave a Reply