Ce înseamnă inaugurarea Centrului European de Pregătire F-16 la Baza Aeriană 86 de la Fetești.

https://www.antena3.ro/actualitate/romania-fetesti-centru-instructie-f-16-piloti-nato-ucraina-radu-tudor-flanc-estic-nato-691702.html

Comunicatul MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și omologul din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, au inaugurat luni, 13 noiembrie, Centrul European de Instruire F-16 din România, care va funcționa în Baza Aeriană 86 Fetești.

La ceremonia de inaugurare au fost prezenți ambasadorii Danemarcei, Țărilor de Jos, Statelor Unite și Ucrainei și reprezentanți ai companiei americane Lockheed Martin.

Au participat, de asemenea, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Viorel Pană, șefi ai unor structuri centrale ale MApN.

Acest proiect, primul la nivel european, reprezintă o bornă importantă atât pentru cooperarea româno-olandeză, cât şi pentru reflectarea practică a solidarității aliate. Totodată, va accelera pregătirea piloților români pentru operarea avioanelor F-16 achiziționate de România din Norvegia și care urmează să intre curând în dotarea Forțelor Aeriene Române.

„Centrul European de Instruire F-16 va avea un rol vital în pregătirea piloților români pentru operarea acestor aeronave performante. Prin această ambițioasă inițiativă, ne propunem nu doar să antrenăm un număr semnificativ de piloți, ci și să obținem noi calificări pentru aceia care operează deja avioane F-16 în România”, a spus ministrul român al Apărării.

În același timp, ministrul Tîlvăr a evidențiat că Centrul din Baza Aeriană 86 își  propune să creeze un răspuns adecvat nu doar pentru nevoile actuale și viitoare ale Forțelor Aeriene Române, ci și pentru sprijinirea aliaților și partenerilor, precum Ucraina.

„Am semnat, în marja Summit-ului NATO de la Vilnius, participarea României la înființarea Coaliției Internaționale F-16, alături de un număr semnificativ de state. Acest lucru a demonstrat ce putem realiza împreună în sprijinul Ucrainei, concomitent cu furnizarea unei platforme propice pentru calibrarea eforturilor noastre cu cele ale Aliaților și partenerilor regionali.  În prezent, analizăm cele mai eficiente moduri de a integra cât de curând posibil și instruirea piloților ucraineni în program”, a declarat ministrul Tîlvăr, la ceremonia de inaugurare.

Oficialul român a reliefat cooperarea excelentă dintre România, Regatul Țărilor de Jos și compania Lockheed Martin pentru ca un proiect atât de complex să devină realitate în cel mai scurt timp.

În marja acestui eveniment important, ministrul român al apărării a avut o întrevedere bilaterală cu omologul olandez.

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat dezvoltările politico-militare şi de securitate, cu accent asupra situației actuale din Regiunea Mării Negre, dar și din Orientul Mijlociu, precum şi coordonatele şi oportunităţile de aprofundare a cooperării româno-olandeze în domeniul apărării, cu accent pe consolidarea securităţii regionale şi pe sprijinul pentru partenerii din zonă.

Oficialul român a exprimat mulţumiri pentru angajamentul şi contribuţia consistentă a Regatului Ţărilor de Jos la proiectele operaționale aliate din România și a subliniat angajamentul țării noastre privind dezvoltarea cooperării în domeniul apărării, atât pe palierul dialogului strategic, cât și al proiectelor concrete din domeniul militar, în special cele vizând profilul prezenţei aliate în România, instruirea, exercițiile şi apărarea cibernetică.

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seara compatrioţilor despre „veştile bune” din România şi le-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloţilor pentru F-16 de la Feteşti, cu atât mai mult cu cât, într-o aparentă respingere a propunerii fostului secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ca Ucraina să adere la alianţă fără teritoriile ocupate de Rusia, liderul ucrainean a reiterat obiectivul de a elibera întreg teritoriul ţării, inclusiv Crimeea, şi a anunţat că inamicul va fi lovit „corect şi puternic” atât pe teren, cât şi în Marea Neagră, graţie, în parte, activităţii serviciilor ucrainene de spionaj, scrie news.ro.

„Există veşti importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloţilor de F-16, iar băieţii noştri vor fi instruiţi acolo. Sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis şi premierului olandez Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul nocturn transmis, ca în fiecare seară, ucrainenilor.

Pe de altă parte, preşedintele Zelenski a insistat din nou că obiectivul Kievului rămâne eliberarea întregului teritoriu cotropit de Rusia, inclusiv Crimeea, într-o aparentă respingere a propunerii pe care în urmă cu câteva zile o făcea fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Acesta spunea că Ucraina ar trebui să fie primită în Alianţa Nord-Atlantică doar cu teritoriul pe care îl controlează, fără regiunile ocupate de Rusia, pentru că în felul acesta ar fi transmis Moscovei semnalul că nu poate împiedica intrarea Ucrainei în NATO.

 

Leave a Reply