Hotarat lucru, presedintele Frantei Emmanuel Macron trecea pana azi drept o speranta a lumii occidentale in fata valului oribil de populist, fake-nationalism si curent suveranist – toate stimulate puternic de Rusia pentru a slabi unitatea UE si NATO.

Aflat in pragul unei campanii electorale pentru alegerile europene, confruntat cu o scadere puternica in sondajele de opinie, Emmanuel Macron s-a lansat intr-o tirada ciudata la postul de radio Europe 1.

Macron a criticat Uniunea Europeana pentru ca este “ultra-liberala”, a lansat apelul pentru “crearea unei armate europene” si a sfarsit apoteotic spunand ca aceasta forta militara ar trebui “sa apere Europa de Rusia, China si chiar de SUA”.

Multe prostii face omul cand e presat si vrea cu disperare sa obtina voturi. Atunci cand afirma ca o eventuala armata europeana trebuie sa apere Europa de SUA, Macron se face de ras, dovedeste un analfabetism istoric ingrijorator pentru o fosta speranta a acestui continent si starnesc in egala masura ingrijorari pentru viitorul apropiat al Frantei.

Iata articolul redat ce Politico.eu :

https://www.politico.eu/article/french-president-emmanuel-macron-criticizes-ultra-liberal-europe-calls-for-eu-army/?fbclid=IwAR3QT9pLNcorduCURrKsG-l0Q12W1wMZ0F7mW9-H-zYW649KI30Uc3yGiOM

Macron criticizes ‘ultra-liberal’ Europe, calls for EU army

French president wants a ‘real European army’ to protect the EU against Russia, China and ‘even the United States.’

By

Updated 

PARIS — French President Emmanuel Macron criticized the EU on Tuesday for being “ultra-liberal” and said it should do much more to protect citizens, including by forming a “real European army” to defend the bloc.

“Europe, without a doubt, has become too ultra-liberal,” Macron told Europe 1 radio in his first appearance on a morning radio show since his inauguration last year. “It no longer permits the middle classes to live well. We must have a Europe that protects workers more.”

Macron has been a strong advocate for a more active and deeply integrated EU, calling for defenses against trade “dumping,” protections against foreign takeovers and an EU-wide “digital tax” that would target mainly U.S.-based tech companies such as Google and Facebook.

The French president has also repeatedly warned about the threat of populism, adding that leaders should pay careful attention to fears and anger over the bloc’s shortcomings. “It’s not about stirring people’s fears, but it’s about being aware of who we are, what we are living in,” he said.

Macron also wants the European Union to function more as a bloc on defense and security issues. He used the Europe 1 interview to double down on calls for defense cooperation, urging the creation of what he called a “real European army” to protect the EU against Russia, China and “even the United States.”

“We need a stronger Europe that protects,” the French leader said. Macron has previously called for the EU to have its own joint military force to reduce its dependence on U.S. armed protection.


Fara contributia militara americana la finalizarea celui de-al doilea razboi mondial, fara Planul Marshall, fara implicarea solida a SUA in iesirea din razboi a Eruopei Occidentale, Franta n-ar fi avut nici forta, nici libertatea, nici sprijinul necesar pentru a deveni tara libera, prospera si puternica de azi.

Cheia liberatatii si pacii in Europa este de 70 de ani NATO. Aceasta structura politico-militara reprezinta garantia viitorului Europei. Afirmatiile absolut hazardate ale presedintelui francez nu fac decat sa stimuleze derapajele presedintelui SUA Donald Trump. Care va veni la Paris pe 11 noiembrie la marcarea a 100 de ani de la armistitiul ce a dus la incheierea primului razboi mondial.

Iesirile anti-europene ale lui Donald Trump au stimulat dorinta mai veche a Frantei de a fi conducator de facto al Europei. Doua initiative idioate, care prin turbulentele politice pe care le provoaca dau uriasa satisfactie Rusiei. Daca nu rostea aberatia “armata europeana care ne apere de SUA”, totul ar fi ramas la ingrijorarea ca Macron vrea o structura militara inutila, paralela NATO. Subiect care e dezbatut pe continent in ultimii ani.

Citind atent afirmatiile lui Macron, intreb si eu :

Vous etez bien, monsieur President?!

C’est qoui cette folie?!

 

 

18 COMMENTS

 1. Cred ca nu-ti este clar ce-i aia ultra-liberalism. Este extremism de stinga! Contine mult Trotzki si elemente promovate de cei care au facut Republica Sovietica Bavaria, despre care nu cred c-ai auzit. Deasemenea anomaliile clasice au existat si in scurta perioada a Ungariei lui Bela Kun. Nu cred c-ai aflat prea multe despre filozofii marxismului cultural, care, dupa cum se vede, nu-ti este cunoscut. Cauta si citeste despre inaugurarea unei statui a lui Marx, care a avut loc in acest an, de catre conducerea E.U., poate intelegi mai bine citind discursurile rostite atunci. Makron este speranta globalistilor, a celor care vor desfintarea statelor. Crezi ca asta o sa-ti faca tie bine?! Te inseli! Si ca tine sint multi si deschide geamul ca sa vezi cinsecintele!
  “…in fata valului oribil de populist, fake-nationalism si curent suveranist – toate stimulate puternic de Rusia pentru a slabi unitatea UE si NATO.”
  Adica nu-i Dragnea vinovat?! Nu pot sa cred!
  Intreaba un specialist in economie ca sa-ti explice ca renumitul E.U nu are cum sa reziste mai mult de 5-7 ani. Economic nu si-a revenit deloc, dupa criza din 2008 si nici nu avea cum. Euro este o mare anomalie! Studiaza criza din 1929 si vezi cauze si consecinte. Iti dau eu un pont care te va ajuta f mult: SUA au iesit din criza in iulie 1944. Cifra este una istorica, deci clara si recunoscuta. Vezi ce spunea industriasul Ford despre sistemul financiar al vestului, care nu s-a schimbat deloc, dar pe care timpul l-a impins in desuetudine. In concluzie Rusia nu are chiar nimic de facut!
  Dupa cum am scris, anii 50-70 au avut niste consecinte, pe care nu le stiti, desi le traiti! Din pacate sint f multe de care nu va dati seama! Sint insa niste urmari logice si inevitabile ale perioadei mai sus amintite, cind ingineriile sociale au provocat distrugeri imposibil de remediat. Oamenii din vest nu mai vor E.U.! Le-a ajuns!

 2. De acord ca discursul lui Macron suna a “rătăcire” dar asta doar pentru ca uitam de modelele celebre pe care Macron le emuleaza; cel al lui Napoleon I, cel mai ușor de identificat, cuprinde ideea acestuia de lupta împotriva întregii lumi (Europa, la vremea respectiva) și “chiar a Angliei”(ca sa citez) o “rătăcire” care l-a și costat pe eroul nației moderne franceze mai întâi pierderea întregii flote la Trafalgar, apoi înfrângerea definitiva de la Waterloo. De Gaulle, de asemenea inspirat de Marele Napoleon dar adaptat la vremea lui, era un anti-american convins—Anglia era deja aliatul cel mai fidel din războiul doi—motiv pentru care se opunea din răsputeri proiectului Pieței Comune care ar fi introdus SUA in afacerile europene iar ascensiunea lui Trump n-a făcut decât sa confirme aprehensiunile generalului asupra ingerinței americane in afacerile vechiului continent. Aceste modele, ambele militariste, persista in conștiința francezilor și Macron nu face altceva decât sa le reactiveze; dacă o face pentru a-și spori popularitatea sau/și din convingere personală—ultra-liberalismul pe care-l “înfierează” e o aluzie la faptul ca modelul american a cucerit Europa și risca sa-i distrugă spiritul—nu contează prea mult in acest moment; important e ca știe bine ce-i mișca pe francezi si ca propune o Europa Unita pe mitul francez al “libertății , egalității si fraternitatii” ca soluție pentru salvarea UE. Cu alte cuvinte, opune modelului imperialist german —aflat in “cădere libera” după Crimeea, Brexit șamd—modelul primului imperiu francez, niciodată “desăvârșit” dar care sta la originea tuturor Națiunilor moderne, inclusiv cea americană (care a luat-o razna, însă, prin înlocuirea miturilor fondatoare cu teorii” economice”). Sigur ca-i putem spune, cu o doza de sarcasm îndreptățit: Ca va pas la tete, Monsieur le president? N-ati văzut ce-au pățit glorioșii inaintasi ai Domniei Voastre? Dar poate ca ar fi mai nimerit sa încercam sa dam, in sfârșit, o definiție solida noțiunii de Europa Unita care sa stea in picioare atât in fata Rusiei cât și a SUA? Din întâmplare, nu cred ca Macron va reuși sa împlinească visul lui Napoleon—nici măcar sa-i repete destinul in linii mari nu cred sa-i iasă fiindcă nu poți exporta “principii” cu avionul și carul de lupta—dar ar fi foarte interesant de văzut dacă afirmatiile “nebune” ale președintelui francez in funcție vor stimula, in sfârșit, gândirea și voința politica a celorlalți lideri europeni intru găsirea unui model de unitate valabil pentru toate statele implicate. Caci nici cu Schengen, zona euro și alte ideologii ale banului nu se mai poate continua deci, aviz ganditorilor!

 3. Pai ce, are el lecturile lu’ matale?
  N-ai cu cine, dom’le! N-ai cu cine. Niste tarani!
  Domnule Tudor, chiar nu te mai sperie ridicolul? Cum gindeste cineva altfel decit dumneata, concluzia e automata: ori e cu Putin, ori e cu … capul, ori n-are lecturi. Toti sint defecti, in afara lu’ matale 🙂
  Cind iti spune Radescu ca ti s-a suit la cap, te superi…

 4. “Vous êtes bien, monsieur President?!” (asa ar fi corect) O fi spunand Macron si prostii destule, ca toti politicienii, dar in privinta armatei si a apararii “char si de Statele Unite”, are perfecta dreptate. Din Romania si in special de unii “entuziasmati” de beneficiile “parteneriatului strategic”, lucrurile se vad prin ochelari “polarizati”. De aici, din U.S. imaginea este cu totul alta si se pare ca Macron a avut prilejul sa priveasca si din directia asta.
  Si apropo, parteneriatul strategic este cam acelasi lucru cu parteneriatul civil, adica unul ii ‘acopera’ spatele celuilalt, ca sa n-o spun pe sleau.

  • 1) Riguros exact ar fi (crede-ma!) “ Etes Vous bien, monsieur le President?!”
   2) Cunosc multi francezi care se simt (si probabil chiar sint) tradati, dupa ce i-au facut campanie “door to door”, absolut gratis, doar din convingere! Omul e fanfaron si demagog cit cuprinde, am spus-o de mult, dar asta nu inseamna ca acum / aici n-are dreptate. Dimpotriva!
   3) Pe fond, ai dreptate 100% Chapeau!

 5. Poate nu intamplator omu’ s-a lansat in ditirambele astea, ca nu cred ca l-a zapacit nevasta sa.inainte sa iasa la rampa. Poate unii ar trebui sa citeasca mult mai atent printre randuri iar se misca lumea, eu parca simt un usor vant al schimbarii globale si n-ar fi rau ca cei de la Bucuresti sa-si pregateasca panzele sa nu ne plangem mai tarziu ca evenimentele ne-au gasit nepregatiti.

 6. Vai de capul care poartă un asemenea creier pagubos si lipsit de gandire reala analitica pe termen lung! Sa nu mai spun de exprimare, avem si noi paranghelitul nostru cu destule nabadai in gandire, fapte si vorbe!
  Cam se pune la indoiala destul de seios modul si cam ce plan trebuie format si expus pentru a momi traitorii din afara intimitatii scaunarilor! Mai e si problema financiara din care trebuiesc umplute buzunarele si ce fac? Arunca momeli poate ies afaceri!

 7. cu nemtii in stare de paralizie, francezu incearca sa devina nr 1 in Europa dupa ce a fost nr 2 din 2. Ce i-a ramas e sa vorbeasca, ca e pe gratis, avind in vedere ca in tara lui nu a reusit sa faca mai nimic, sa schimbe mai nimic de cind e presedinte. Si e frustrat ca englezii le dau flit si ca esticii cumpara arme de la americani, nu de la ei.
  Too little, too late.
  Oamenii astia nu inteleg ca au gresit fundamental de vreo 30 de ani invoace si ca in fapt au distrus o idee buna si frumoasa, aceea a Uniunii Europene. Nu inteleg ca singurul model federal viabil (desi discutabil daca ar fi viabil si la nivel transnational, in lipsa unei unuitati culturale suficiente) este cel al SUA. Nu inteleg ca nu poti face o uniune in care aia “marii” sa aiba multe / numai avantaje dar prea putine raspunderi si aia “micii” sa fie aplaudaci carora li se mai arunca cite o ciozvirta daca sunt cuminti si nu se baga in treburile mai serioase. Nu inteleg ca politicile globaliste au si minusuri, si limite, ca nu pot fi infinite si absolutizate, devenind dogma. Nu inteleg ca socialismul e frumos dar e utopic, ca inseamna faliment sigur, decit ca unul mai lent. Nu inteleg ca cu “euro” n-au facut decit sa repete o idee prosteasca, aceea a francului latin, esuat si el dupa vreo 40 de ani. Nu inteleg ca nu au nici un drept sa se amestece in chestiunile interne ale unui stat daca acest drept nu a fost acordat explicit, prin constitutia federala (care nu exista, dealtfel). Nu inteleg ca au facut din UE o constructie nedemocratica, antidemocratica.
  Nu inteleg mai nimic din ceea ce se intimpla, nu au cum sa vina cu solutii si de aceea nu pot schimba nimic, decit eventual in rau. Toti “europenii” astia sunt produsul aceleiasi scoli de gindire care i-a facut (la propriu) statuie lui Marx, sunt precum Gorbaciov, care a crezut ca poate reforma sistemul comunist, dindu-i o “fata umana”: niste looseri.
  Cind le spui adevarul se supara, nu e voie sa compari actuala UE cu URSS…. normal, ei nu stiu cum era cu URSS dar esticii mai stiu.

  As avea trei intrebari pentru Macron, daca ar fi sa iau in seama ratacirea lui radiofonica:
  – din ce fonduri se va finanta armata asta europeana?
  – in ce limba vor vorbi militarii europeni intre ei?
  – dupa ce criterii se vor desemna si cine va desemna conducatorii acestei armate?
  In rest, au revoir, kaput.

  • Doamna, care sunt pilonii UE conform tratatului? Cum se finanteaza tot ce se finanteaza din fonduri UE? Stiti ca in mod normal parte din taxe si impozite ar trebui indreptate catre UE?
   Asa, asta va raspunde primei intrebari fiindca unul dintre cei 3 piloni prevedea de mult infiintarea unei armate europene. Poti fi de acord, au ba, dar asa este.
   Aoleo, vreti sa insinuati ca militarii NATO n-au dialog? Chiar oare cum vorbesc cei din OTAN cu cei din NATO?
   Criteriile, care n-au fost niciodata, dar niciodata respectate in Romania (vezi bine, daca vrei sa fii orice trebuie sa n-ai cazier judiciar – exceptia parlamentarii, in frunte cu Marele Kondukator din fruntea Camerei Deputatilor) daca sunt intocmite serios si profesionist, ceea ce e dincolo de capacitatea romaneasca a lui “ne aranjam” de intelegere, sunt linistita ca vor fi solide si bune. Apropos, da’ cine tot spune ca trebuie sa fim in UE? UE e kaputt, muerta, dead, moarta, asa ca nu ne mai intereseaza. Mai important este Bibilache si Bunii Prieteni care stiu sa fure bine si frumusel prin parteneriate PP.

   • – nu exista nici un “pilon” in nici un tratat; asta e, poate, o metafora izvorita din dimensiunea economiilor statelor. Daca e dupa piloni, sa ramina doar primii trei, nu?, ca restul sunt mici si nu conteaza… Dupa logica asta, Bucurestiul e pilonul Romaniei, (poata gasim inca vreo 2-3) deci sa-i dam afara pe toti ceilalti, ca nu sunt piloni?
    – o parte din impozitele nationale deja se duc la UE. Problema e ca baietii vor sa puna IN PLUS un impozit nou, european. Echivalentul celui federal. Va doriti sa platiti MAI MULT? Eu nu.
    – in NATO limba folosita e engleza. Din cauza de SUA si UK. In noua armata virtuala europeana (fara americani si fara englezi) ce va fi, franceza, germana, olandeza, italiana, spaniola? Sau poate esperanto?
    – vedeti cum au fost “alesi” alde Juncker, secretarul sau (DESEMNAT de nemti), cum se face comisia europeana… cum va fi, seful suprem neamt, adjunctul francez, intendenta italiana, etc? Sefi prin rotatie, ca sa ajunga la toti? Sau sa fie 28 de sefi ai armatei, la fiecare nivel, sa fie democratic?
    Tocmai modelul asta pseudodemocratic in care “sa fie toti la masa dar nu-i putem lasa pe catei sa decida pentru noi, aia marii” ne-a adus aici. Si in zona politica si in zona economica, in care bancile au fost obligate sa fie politically correct si sa cumpere bondurile tuturor statelor, indiferent de situatia lor reala economica. De aia bancile franceze, germane si in plan secund cele italiene si spanilole sunt in colaps instant daca se intimpla vreun deranj in Grecia, Turcia, Cipru, Portugalia, Italia sau Spania. Pentru ca au o expunere indusa politic, nu economic si pentru ca au fist de facto obligati sa-i crediteze la un curs fix (indus de existenta euro). De aia ECB nu poate inceta sa le dea bani, de aia nu poate creste dobinda la euro la un nivel normal (4-6%) pentru ca structural sunt sisteme nesustenabile, ca si un castel de carti de joc in care trebuie sustinuti TOTI ca sa nu pice TOTUL. In SUA sistemul financiar nu e asa… si se vad diferentele, rezultatele.
    – cu sau fara Romania, cu sau fara Dragnea, problemele astea exista si de aici va veni sfirsitul. Totul e conceput gresit, incorect. Ca si sistemul comunist. Acum doar se vad efectele. Comunismul a agonizat 10 ani (anii 80, urmare a crizei energetice a anilor 70) socialismul va agoniza 20 (urmare a crizei financiare incepute in anii 2000).

    Cu cit mai mult nu vedeti problema, nu aveti diagnostic. Fara diagnostic corect si tratament corect bolnavul moare. Cu sloganuri si replici retorice nu se rezolva nimic.
    De accea finalul e implacabil, pentru ca lumea nu vrea sa vada cauza primara, profunda. Nici URSS nu au vrut sa o vada, in cazul lor, pentru ca insemna anihilarea si dizolvarea intregului lor sistem bazat pe ideologie. Deci, oentru UE, mai sunt maxim 10 ani de agonie…. dupa care, Dumnezeu cu mila! Sa va fie teama de 2021-2022, pentru inceput.

   • Care este motivul pt care cei ca Nana nu vor sa stie de abuzurile evidente din justitia tarii, de protocoale secrete, de dosare masluite si de invinuiri false? De ce la acestia exista o evidenta lipsa de intelegere a unor fapte simple, din care se vede, de la o posta, strimbatatea acuzatiilor si solutiilor date de asa numita justitie? Stiu toti acestia ca in anii 50 au existat, ca si astazi, f multi care erau de acord cu crimele acelor ani? Si cred ca este clar ca ma refer la oamenii normali, nu la cei care isi faceau serviciul in slujba institutiilor de forta ale statului comunist. Oare toti acestia, care vor arestari astazi, vor avea mustrari de constiinta, peste un numar de ani, cind totul va iesi la iveala, fara dubii, asa cum s-a intimplat si in cazul atrocitatilor din anii 50? Ce-o sa faceti cind o sa vedeti ca n-ati avut dreptate si ca, prin atitudinea voastra profund gresita, ati contribuit la starea rea a tarii? Rau a existat si exista pt ca si-a gasit sustinatori!

Leave a Reply