Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală a explicat într-un interviu acordat News.ro că în ultima perioadă au început să vină spre unitatea sanitară mai mulţi pacienţi cu COVID 19. Nu se poate vorbi însă despre o severitate mai mare a bolii, ci despre simptome mai degrabă specifice unei răceli obişnuite. Există însă şi cazuri de pacienţi internaţi cu forme moderate de pneumonie, nefiind însă vorba despre severitatea cazurilor înregistrate în valurile anterioare. Cei mai expuşi rămân în continuare vârstnicii şi cei care au deja diferite probleme de sănătate. Medicul a atras atenţia asupra unui aspect pe care l-a observant, mai ales după încheierea pandemiei, declarată oficial: acela că mulţi oameni renunţă la măsurile de prevenţie a transmiterii bolii, făcând referire în mod deosebit la măsurile banale de igienă, precum spălatul pe mâini.
“În ultimele zile, săptămâni, vedem o uşoară creştere a cazurilor, şi la spital, adică dacă în timpul verii am avut şi zile în care nu era absolut nimeni care să vină pentru testare, acum încep uşor uşor să vină cazuri care încep să se testeze, să se consulte, avem pacienţi internaţi, din aceeaşi categorie de risc, în special vârstnici, aceeaşi poveste ca şi până acum, nu mulţi, dar există.
Ca tip de tulpină virală circulantă, respectăm acel protocol privind secvenţierea cazurilor la decizia medicilor curanţi, deocamdată nu sunt decât tulpinele variantei Omicron, deci probabil că vorbim de variaţia sezonieră a cazurilor, aşa cum este şi în multe alte tipuri de infecţii virale.
Întotdeauna începerea şcolilor şi crearea marilor aglomeraţii la nivel de şcoli, grădiniţe, evident că duce şi la creşterea numărului de cazuri, per total, probabil că o să vedem ceva mai multe cazuri, dar nu cred, cel puţin până deocamdată nu avem ceva surprinzător cel puţin din punct de vedere al manifestărilor clinice, ci mai multe infecţii de tract respirator superior, că aşa se manifestă, fără implocaţii deosebite, câteva cazuri mai grave la pacienţi vârstnici şi cu mari probleme anterioare de sănătate.
Majoritatea celor care vin la noi să se consulte, să ne ceară sfatul, sunt pacienţi cu infecţii de tract respirator superior, cu rinită, faringită, laringită, iar cazurile care sunt spitalizate sunt cele cu forme moderate de pneumonie, dar nimic care să se asemene cu severitatea cazurilor din valurile Delta, sau valurile anterioare, cel puţin până acum nimic surprinzător”, a explicat Dr. Florescu, citata de news.ro