Rusia a pus în funcţiune racheta balistică intercontinentală Bulava, lansată de pe submarin, a anunţat marţi presa de stat, un element cheie în modernizarea arsenalului său nuclear, relatează Reuters.

Agenţia de ştiri TASS l-a citat pe proiectantul-şef al rachetei, Iuri Solomonov, care a declarat că punerea în funcţiune a acesteia a fost anunţată printr-un decret datat 7 mai, în aceeaşi zi în care preşedintele Vladimir Putin şi-a început un nou mandat de şase ani la Kremlin.

Putin a avertizat Occidentul încă de la începutul războiului din Ucraina că o intervenţie directă a trupelor NATO în această ţară ar putea declanşa un conflict nuclear. În martie, el a declarat totuşi că nu crede că Statele Unite “se grăbesc” spre această stare de fapt, dar forţele nucleare ale Rusiei sunt pregătite din punct de vedere tehnic.

Racheta Bulava a fost dezvoltată în cadrul unui program care a început în anii 1990 şi este proiectată pentru a fi desfăşurată pe submarinele ruseşti din clasa Borei.

În noiembrie anul trecut, Ministerul Apărării a declarat că unul dintre aceste submarine a testat cu succes lansarea Bulava, lansând-o dintr-o poziţie subacvatică din Marea Albă, în larrgul coastelor din nordul Rusiei, şi lovind o ţintă aflată la mii de kilometri distanţă, în peninsula Kamceatka, în Extremul Orient.

 

TASS a precizat că flotele ruseşti din nord şi din Pacific includ acum şapte submarine Borei şi fiecare transportă câte 16 Bulava.

Solomonov este proiectant-şef la Institutul de Inginerie Termică din Moscova, care a dezvoltat şi rachetele balistice intercontinentale ruseşti Topol-M şi Iars.

Potrivit Proiectului de apărare antirachetă de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale cu sediul la Washington, Bulava are o rază de acţiune de 8.300 km şi o încărcătură utilă de până la 10 vehicule de reintrare cu ţinte multiple şi independente sau MIRV, capabile să livreze focoase nucleare către diferite ţinte, scrie news.ro

1 COMMENT

  1. Proiectul A4 de la Peenemünde a avut ca finalizare Saturn 5B (Wernher von Braun) care i-a dus pe “Commander Neil Armstrong and Lunar Module Pilot Buzz Aldrin landed the Apollo Lunar Module Eagle on July 20, 1969, at 20:17 UTC, and Armstrong became the first person to step onto the Moon’s surface six hours and 39 minutes later, on July 21 at 02:56 UTC.” Dar
    “Von Braun was greatly influenced by Oberth, of whom he said:

    Hermann Oberth was the first who, when thinking about the possibility of spaceships, grabbed a slide-rule and presented mathematically analyzed concepts and designs… I, myself, owe to him not only the guiding-star of my life, but also my first contact with the theoretical and practical aspects of rocketry and space travel. A place of honor should be reserved in the history of science and technology for his ground-breaking contributions in the field of astronautics.[27]”
    detalii la adresa https://www.nasa.gov/image-article/professor-oberth-dr-von-braun-american-rocket-society-banquet-october-19-1961/ sau https://www.space.com/20063-hermann-oberth.html.

Leave a Reply