Thursday, December 26, 2024
0.9 C
Bucharest

Ce semnale da economia mondiala

Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a atenuat peste aşteptări în ianuarie, dar inflaţia de bază a crescut, sporind presiunile asupra Băncii Centrale Europene de a ţine sub control o inflaţie care este de patru ori mai mare decât ţinta sa de 2%, transmite Reuters.

Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 8,5% în decembrie, de la 9,2% luna precedentă. Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decât estimările analiştilor, care mizau pe un nivel al preţurilor de 9%.

Este a treia lună consecutivă în care s-a înregistrat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un nivel record, de 10,6% .

Încetinirea inflaţiei în zona euro se explică mai ales prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de 17,2% în ianuarie, semnificativ mai mic decât cel de 25,5% înregistrat luna precedentă, în timp ce inflaţia preţurilor la alimente a urcat la 14,1% în ianuarie, de la 13,8% în decembrie.

De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a continuat să crească în ianuarie până la 7%, de la 6,9% în decembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

O altă problemă o reprezintă fiabilitatea datelor. Spre deosebire de alte luni, datele din Germania, cea mai mare economie europeană, lipsesc în ianuarie, iar Eurostat a folosit o estimare bazată pe model. De asemenea, datele din ianuarie sunt predispuse la o volatilitate neobişnuită, din cauza modificărilor de preţ de la începutul anului, susţin economişti.

În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie se înregistrează în ţările baltice, în frunte fiind Letonia (21,6%), Estonia (18,8%) şi Lituania (18,4%). La polul opus, cea mai redusă creştere a preţurilor se înregistrează în Spania şi Luxemburg (ambele cu 5,8%).

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024, scrie Agerpres.

Rata şomajului în zona euro s-a menţinut în decembrie la un nivel minim istoric de 6,6%, iar în Uniunea Europeană a rămas la 6,1%, similar cu cel din noiembrie, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Cu o rată a şomajului de 5,4% în decembrie, România se situează printre statele membre UE cu un nivel redus al şomajului.

În decembrie 2021, rata şomajului în zona euro era de 7%, iar în UE de 6,4%.

Eurostat estimează că 13,148 milioane de persoane din UE, dintre care 11,048 milioane în zona euro, erau în şomaj în decembrie. Comparativ cu decembrie 2021, numărul şomerilor s-a redus cu 518.000 în UE şi cu 494.000 în zona euro.

În decembrie, 2,862 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau şomeri, dintre care 2,311 milioane în zona euro. Rata şomajului în rândul tinerilor era în decembrie de 15% în UE şi în zona euro, în creştere faţă de 14,8% luna precedentă.

În rândul femeilor, rata şomajului în decembrie era de 6,4% în UE, stabilă faţă de luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 5,8%, de asemenea stabilă faţă de noiembrie.

În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în decembrie se înregistrau în Cehia (2,3%), Polonia şi Germania (ambele cu 2,9%) şi Malta (3,2%). La polul opus, cea mai mare rată a şomajului a fost înregistrată în Spania (13,1%) şi Grecia (11,6%), scrie Agerpres.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat miercuri că a trecut de momentul critic în lupta contra inflaţiei, dar “victoria” încă necesită majorarea dobânzii, care ar urma să rămână ridicată cel puţin pe parcursul acestui an, transmit Reuters şi BBC.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a dat asigurări că procesul “dezinflaţionist” pare a fi în desfăşurare, însă a insistat că nu se întrevăd reduceri ale dobânzii şi probabil vor urma “câteva” creşteri în 2023.

În cea mai recentă şedinţă de politică monetară din acest an, Fed a majorat cu 25 de puncte de bază rata dobânzii, la un interval cuprins între 4,50% şi 4,75%, cel mai ridicat nivel din 2007 şi în linie cu estimările analiştilor. Este cea mai redusă creştere din martie, după ce Fed a majorat în mod agresiv dobânzile în 2022.

“Putem spune acum, pentru prima dată, că procesul dezinflaţionist a început. Acesta este un lucru bun”, a declarat Powel, după reuniunea Fed.

Indicele preţurilor de consum în SUA, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), a crescut în ritm anual cu 5% în decembrie, după un avans de 5,5% în noiembrie. În iunie, indicatorul era la un nivel de vârf, de aproape 7%, în timp ce ţinta Fed este de 2%.

Totuşi, “suntem doar în stadiul preliminar şi trebuie să fim prudenţi în legătură cu declararea victoriei … şi trimiterea de semnale că noi credem că am câştigat, deoarece mai avem un lung drum de parcurs”, a declarat Powell.

Acesta a explicat că segmente importante ale economiei, inclusiv sectorul serviciilor, încă nu au văzut încetinirea inflaţiei, în timp ce nivelul ridicat al locurilor de muncă vacante şi majorările încă ridicate de salarii arată “o înăsprire semnificativă” a pieţei forţei de muncă.

Rezerva Federală a SUA se aşteaptă la creşterea ratei şomajului, de la actualul nivel scăzut de 3,5%, pentru ca inflaţia să revină spre nivelul de 2%.

 

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img